O Γιάννης Τεργιάκης θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική

Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ποπ σκηνής είναι σε καλά χέρια. 

 

131 SHARES

Ένα «άνοιγμα», μια πρόκληση της ζωής και της τύχης, μία ευκαιρία μονάχα είναι ικανή -φτάνει να την αρπάξεις- για να σου ανοίξει πόρτες που ούτε ο ίδιος δεν είχες φανταστεί. Αυτό το σκεπτικό είναι αρκετά πιθανό να τριγυρνάει στις σκέψεις του επόμενου μεγάλου αστεριού της ελληνικής ποπ μουσικης, Γιάννη Τεργιάκη.


Από τον Χρήστο Κάβουρα


Στα 17 του χρόνια βρέθηκε στη σκηνή του «X-Factor» αλλά το άγχος το οποίο όπως δήλωσε τον είχε κυριεύσει δεν στάθηκε εμπόδιο στην προσπάθειά του. Ήταν αποφασισμένος να πετύχει, αλλά πάνω από όλα να απολαύσει τη στιγμή. Ούτε ο ίδιος εν τέλει γνώριζε ότι μαζί με εκείνον, θα συνέχιζε να τον απολαμβάνει και η ίδια η μουσική σκηνή της χώρας μας.

Από το «X-Factor» του 2019 έχει περάσει σχεδόν μια τετραετία και ο νεαρός καλλιτέχνης ανακαλύπτει συνεχώς νέα μονοπάτια στον κόσμο του τραγουδιού, μαθαίνει διαρκώς νέους τρόπους εξέλιξης αλλά παραμένει πάντα προσγειωμένος προκειμένου να ξεχωρίσει στη μουσική βιομηχανία. Οι προκλήσεις για έναν μουσικό στην ηλικία του είναι πολλές, με την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική εξέλιξη και την προσωπική ζωή να είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο δεν είναι κάτι που τρομάζει τον Γιάννη.

Aυτό και πολλά ακόμα που μας αποκάλυψε στη συνέντευξη που έδωσε στο Ratpack.


-Έχουν περάσει 3 χρόνια περίπου από τη μέρα που ο 17χρονος Γιάννης ανέβηκε στη σκηνή του X-Factor και ενθουσίασε κριτές και κοινό. Τι θυμάσαι περισσότερο από εκείνη την εμφάνιση;

Περισσότερο τον ενθουσιασμό που είχα. Θυμάμαι ένα άγχος (όχι υπερβολικό) για το αν θα περνούσα στην επόμενη φάση και την ατελείωτη χαρά που τελικά κατάφερα να είμαι και την επόμενη φορά εκεί. Κάθε φορά ήταν πιο ωραία από την προηγούμενη και απόλαυσα όλη την εμπειρία στο φουλ μέχρι το τέλος.

-Τελικά τι είναι αυτό στο οποίο δίνει προτεραιότητα ένας σύγχρονος τραγουδιστής; Η φωνή; Η σκηνική παρουσία; Οι στίχοι που ερμηνεύει; Τι έχει περισσότερο σημασία τελικά;

Σίγουρα καλό είναι να υπάρχουν και τα τρία -μην κρυβόμαστε. Προτεραιότητα δίνω στο τραγούδι, στους στίχους και στη μουσική, γιατί είμαι και ο ίδιος τραγουδοποιός, γράφω εγώ τα τραγούδια μου. Η φωνή είναι πρωταγωνιστής, αλλά αν δεν ερμηνεύσεις ένα καλό τραγούδι, δεν αρκεί ποτέ. Ύστερα έρχεται η καλή σκηνική παρουσία, που να μπορεί να ξεσηκώνει τον κόσμο. Υπάρχουν τραγουδιστές που υστερούν στην φωνή, αλλά επειδή έχουν καταπληκτική σκηνική παρουσία, ο κόσμος τους αγαπάει. Και άλλοι που έχουν φωνή που σε σοκάρει, όταν τους δεις live σε απογοητεύουν.

-Ποιος ήταν ο τραγουδιστής που ήθελες να μοιάσεις στα 17 σου και ποιος σήμερα που έχεις μπει για τα καλά στη μουσική βιομηχανία;

Δεν μπορώ να πω ότι ήθελα ποτέ να μοιάσω σε κάποιον. Πάντα ήθελα να είμαι ο εαυτός μου και να αφήσω το δικό μου στίγμα. Όμως, σαφώς μουσικά έχω επηρεαστεί (και φαίνεται νομίζω) από τον Γιώργο Σαμπάνη τον οποίο θαύμαζω από μικρός, όπως και τον Χρήστο Μάστορα. Μακάρι να κάνω κι εγώ μια καριέρα τόσο πλούσια όπως η δική τους.



-Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που ασχολείσαι τόσο ενεργά με το τραγούδι; Πώς περνάει μια τυπική μέρα σου;

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου είναι ότι ασχολούμαι πια επαγγελματικά με τη μουσική, δουλεύω κάθε μέρα, έχω υποχρεώσεις, εμφανίσεις, πλάνο και τη δισκογραφική μου Cobalt Music στο πλευρό μου. Η καθημερινότητα, βέβαια, δεν έχει αλλάξει πολύ γιατί από μικρό παιδί όλη μέρα ήμουν με μια κιθάρα στο χέρι και τραγουδούσα. Το ίδιο κάνω και τώρα. Κατά τα άλλα, γυμναστική, αντε και καμία βόλτα μία στο τόσο.

-Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί Β’ Λυκείου να πρέπει να κρατήσει τον ενθουσιασμό της δημοσιότητας και να καταφέρει να εξελιχθεί;

Στη δική μου περίπτωση όλα ήρθαν σχετικά γρήγορα και ομαλά. Καλή η δημοσιότητα, άλλα εμένα ο στόχος μου είναι ένας: να εξελίσσομαι και να κάνω τα μουσικά μου όνειρα πραγματικότητα. Ακόμη είμαι στην αρχή και ξέρω ότι πρέπει να είμαι, να παραμένω προσγειωμένος δουλεύοντας πολύ αλλά και να είμαι ευγνώμων για ό,τι έρχεται στην πορεία.

-Συνήθως από πού αντλείς έμπνευση όταν γράφεις στίχους για ένα σου τραγούδι; Για το «Θα είμαι για Πάντα» τι είχες στο μυαλό σου;

Με εμπνέει ο έρωτας, είτε απο κάποια προσωπική ιστορία που έχω ζήσει, είτε απο κάποια ιστορία που θα μου διηγηθούν. Το «Θα Είμαι Για Πάντα» έχει γραφτεί για έναν εφηβικό έρωτα, που τελικα, όπως καταλαβαίνεις, δεν ήταν για πάντα. Και καλύτερα εδώ που τα λέμε...



-Τι προσέχεις πάνω από όλα όταν σου στέλνουν μηνύματα γυναίκες στα social media; Είσαι άνετος και απαντάς ή επιλέγεις την απόσταση;

Συνήθως κοιτάζω πρώτα από που προέρχονται. Και όταν είναι μηνύματα αγάπης, εννοείται απαντάω κι εγώ με ευγένεια. Αλλά δεν μπερδεύομαι ότι αυτό είναι σαν την κανονική επαφή, ούτε το εκμεταλλεύομαι.

-Τι είναι αυτό που σε γοητεύει σε μία γυναίκα και τι είναι αυτό που σε ξενερώνει;

Με γοητεύει το βλέμμα αρχικά, το πώς θα με κοιτάξει. Και ύστερα με τον καιρό, παίρνει τα ηνία η προσωπικότητα. Με ξενερώνει η αδιαφορία όσο τίποτα άλλο, αλλά προσπαθώ να εκλογικεύσω την αδιαφορία όταν μου συμβεί -που δεν μου συμβαίνει συχνά, μη νομίζεις.

-Ποιο είναι το τραγούδι που έχεις ζηλέψει και θα ήθελες να έχεις ερμηνεύσει εσύ;

Θα ήθελα να ήταν δικό μου το «Κανείς Δεν Ξέρει» του Γιώργου Σαμπάνη. Αν κάποιος με υποχρέωνε να ακούω μόνο ένα τραγούδι για την υπόλοιπη ζωή μου, σίγουρα θα ήταν αυτό.

-Ακούς μουσική στο Spotify, στο Youtube ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα;

Ακούω μουσική από όλες τις πλατφόρμες γιατί η μουσική είναι όλη μου η ζωή και ενημερώνομαι ασταμάτητα. Αν προτιμάω κάτι περισσότερο, ίσως είναι το YouTube, γιατί είμαι οπτικοακουστικός τύπος. Θέλω να βλέπω τι ακούω.

-Έχει αλλάξει η συμπεριφορά γνωστών και φίλων από τότε που έγινες πιο γνωστός στον κόσμο;

Ευτυχώς δεν έχω παρατηρήσει καμία αλλαγή στους φίλους μου. Έχω λίγους και καλούς, τους κρατάω από τα παιδικά μου χρονιά και με στηρίζουν σαν αδέρφια. Αλλωστε ούτε εγώ έχω αλλάξει.

-Ποιο είναι το πιο ωραίο κομπλιμέντο που έχουν κάνει για τη δουλειά σου;

Το πιο ωραίο κοπλιμέντο που μου έχουν κάνει είναι ότι τα τραγούδια που γράφω έχουν κάτι από μένα και είναι ξεχωριστά, δεν γίνεται να τα μπερδέψεις με κάτι άλλο. Μακάρι να είναι αλήθεια και να ισχύει.



-Ποια είναι η συμβουλή που έχεις να δώσεις σε έναν νεαρό/ή ο οποίος θέλει να μπει στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού;

Δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος για συμβουλές γιατί είμαι πολύ νέος καλλιτέχνης. Θα ηθελα να βρω κάποιον να δώσει σε μένα τέτοιες συμβουλές. Και σε καμιά δεκαριά χρόνια ίσως να δώσω κι εγώ με τη σειρά μου κάτι στα παιδιά που θα ξεκινάνε.

-Για την ώρα είσαι στον κόσμο της ελληνικής ποπ. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου και σε κάποιο άλλο είδος τραγουδιού;

Μεγαλώνοντας εννοείται ότι θα ήθελα να πειραματιστώ και σε άλλα είδη μουσικής. Ίσως πιο λαϊκά τραγούδια με άλλο ύφος. Κρυφά, χωρίς να νιώθω έτοιμος να το παρουσιάσω, κάνω ήδη τις δοκιμές μου.

-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Θα ήθελα να έχω γράψει πολλές επιτυχίες, να έχω μοιράσει τραγούδια μου σε άλλους καλούς καλλιτέχνες και να έχω αποκτήσει αυτό που θέλω κι έχω ανάγκη πιο πολύ: μια σχέση αγάπης με τον κόσμο. Να μπουν στο μυαλό μου και εγώ στις καρδιές τους.


131 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved