Unsplash H Goldman Sachs προειδοποιεί πως η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την αγορά εργασίας

Μεγάλο ποσοστό των επαγγελμάτων αχρηστεύεται λόγω του AI, αναφέρουν.

H Goldman Sachs έκανε ανακοινώσεις πρόσφατα και δήλωσε πως μεγάλο ποσοστό επαγγελμάτων κινδυνεύουν μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όπως το να στέλνει email, να απαντάει σε ερωτήσεις και να φέρνει σε πέρας βασικές εργασίες γραφείου, όπως μεταφράσεις και σύνταξη κειμένων. Η αλματώδης πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να απειλήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, όπως προκύπτει από έρευνα της Goldman Sachs. Το νούμερο είναι αρκετά ανησυχητικό και εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως τελικά κινδυνεύουν οι δουλειές μας.

 

 
 

Ποιες είναι όμως οι δουλειές εκείνες και τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν πιο πολύ; Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό στο παρελθόν, ναι τα πράγματα για μερικά επαγγέλματα είναι αρκετά ανησυχητικά.

Η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έχει άπειρες δυνατότητες πλέον, όλος ο κόσμος μιλάει για τις ικανότητες του συστήματος αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην συγκεκριμένη τεχνολογία. Το τελευταίο πρόβλημα που τέθηκε για το Chat GPT είναι αν όντως θα βοηθήσει σε κάποια δουλειά γραφείου. Αυτή η AI τεχνολογία, μας διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την δουλειά του ανθρώπου, κι επίσης είναι σε θέση να κάνει άπειρα λάθη. Σε τι όμως μπορεί να βοηθήσει τελικά;

 

 
 

Μήπως τελικά το Chat GPT θα πάρει τις δουλειές μας;

Αυτός ο κίνδυνος προκύπτει από έρευνα της Goldman Sachs που επικαλούνται οι Financial Times, στην οποία σημειώνεται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που δεν διαφέρει από την ανθρώπινη δημιουργία, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε τελικά το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, αυτή η αισιόδοξη οπτική θα μπορούσε να αφορά το 63% του εργατικού δυναμικού. Όμως το 7% των εργαζομένων, που απασχολούνται σε θέσεις όπου τουλάχιστον τα μισά από τα καθήκοντά τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από τη τεχνητή νοημοσύνη, κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved