Πώς τα ελαστικά έγιναν η νέα απειλή για τις θάλασσες

Εκτός από το πλαστικό, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμη και η σκόνη από τα καμμένα ελαστικά απειλεί την θαλάσσια ζωή.

Έρευνα του Παγκόσμιου Ανεξάρτητου Οργανισμού «Analytics Emissions» σοκάρει. Τα αποτελέσματά της δείχνουν πως η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι 1.000 φορές χειρότερη από τις εκπομπές καυσαερίων, των εξατμίσεων.

Τελικά πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι καθημερινά;

Το «Analytics Emissions» είναι ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος οργανισμός εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη του ειδικεύονται σε δοκιμές (σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πραγματικές συνθήκες) για τις τιμές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αυτοκίνητα οχήματα και σταθερά μηχανήματα.

 

 
 

Στην τελευταία έρευνά του βρήκε πως τα επιβλαβή σωματίδια από τα ελαστικά -και τα φρένα- είναι ένα αυξανόμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα και επιδεινώνεται από την αυξανόμενη δημοτικότητα οχημάτων μεγάλων διαστάσεων και βάρους όπως SUV και ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είναι βαρύτερα από τα κανονικά αυτοκίνητα λόγω των μπαταριών τους.

 

 
 

Η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών των οχημάτων είναι τελείως ανεξέλεγκτη, σε αντίθεση με τις εκπομπές καυσαερίων που μειώνονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων λόγω της πίεσης που ασκούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών.

Τα καινούργια αυτοκίνητα εκπέμπουν τώρα ελάχιστα στον τομέα των σωματιδίων, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις εκπομπές, που δεν αφορούν τα καυσαέρια (Non-Exhaust Emissions NEEs).

 

 
 

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι η μόλυνση που προκύπτει από τη φθορά των ελαστικών των οχημάτων είναι εντελώς ανεξέλεγκτη εξαιτίας της μη ύπαρξης σχετικής νομοθεσίας, σε αντίθεση με τις εκπομπές καυσαερίων, οι οποίες τείνουν να μειωθούν, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δέχονται ισχυρές πιέσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved