Maman: Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα δεις μπροστά σου μία γιγαντιαία αράχνη

Το διάσημο έργο της Λουίζ Μπουρζουά βρίσκεται στη Αθήνα. Τι συμβολίζει όμως;

Στην αρχή δεν είναι εύκολο όταν τη βλέπεις από κοντά για πρώτη φορά. Πραγματικά είναι ένα έργο που σε καθηλώνει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναφτιαχτεί ποτέ στα χρονικά της τέχνης του εικοστού αιώνα.

Όταν τη βλέπεις για πρώτη φορά στο ίντερνετ λες εντάξει μωρέ, όταν όμως την δεις από κοντά, σίγουρα παθαίνεις ένα παράξενο πράγμα που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Αλέκος Φασιανός: Σίγουρα έχεις δει κάπου ένα έργο τέχνης του πιο γνωστού Έλληνα ζωγράφου

Μου πήρε λίγα δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσω ότι δεν πρόκειται για κάποια σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για κάτι εντελώς πραγματικό, το οποίο μπορεί κανείς πλέον να συναντήσει με μια βόλτα στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ.

 

 
 

Ναι είναι αλήθεια, η διάσημη Maman της Μπουρζουά βρίσκεται πλέον στην Αθήνα. Μπορεί αν τη δει ο καθένας και να την θαυμάσει. Προσοχή όμως, δεν σηκώνει αστεία, είναι ένα έργο επιβλητικό σε όλα του.

Τι είναι όμως τελικά η αράχνη αυτή;

Οι αράχνες της Λουίζ Μπουρζουά παραμένουν διαρκείς πηγές συζητήσεων και ερμηνειών από πολλούς και σε όλο τον κόσμο. Είναι ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γλυπτά του κόσμου.

 

 
 
 

Εκτός από το ότι κατέλαβαν δημόσιους χώρους όπως τον εξωτερικό χώρο του Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη το 2001, και τον χώρο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, κυκλοφόρησαν σε διάφορα μεγέθη ακόμα και σαν κοσμήματα τη δεκαετία του 2000. Οι αράχνες της Μπουρζουά είναι κάτι παραπάνω πλέον από απλά έργα τέχνης σε μεγάλο μέγεθος, είναι σύμβολα μίας ολόκληρης εποχής.

Οι αράχνες που δημιούργησε έχουν γίνει μερικά από τα πιο ευρέως αναγνωρίσιμα γλυπτά στον κόσμο, και αντικείμενο πρακτικής και εξερεύνησης της ψυχολογίας του συναισθήματος και της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων.

 

Τι έχει κάνει η Λουίζ Μπουρζουά;

Η Μπουρζουά σε όλη τη διάρκεια της ζωής της εξερεύνησε θέματα όπως η μνήμη, το σεξ και το τραύμα. Ήταν μία καλλιτέχνης που έψαχνε πάντα πολύ βαθιά στον ψυχισμό του ανθρώπου, πάντα όμως με έναν τρόπο πολύ πλάγιο.

Τα έργα που έχουν καθορίσει την καριέρα της Μπουρζουά σαν εμβληματικής προσωπικότητας της τέχνης είναι αυτά τα γλυπτά της με τις διάσημες αράχνες, μερικά από τα οποία υψώνονται 30 μέτρα στον αέρα και κρέμονται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των θεατών.

 

 
 

Πλέον όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από αυτές.

Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Μπουρζουά θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό. Το έργο θα εκτίθεται στο ΚΠΙΣΝ από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2022.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved