Ίσως ένας από τους πιο διάσημους και ικανούς προπονητές παγκοσμίως.

Ο θρυλικός προπονητής πυγμαχίας, ο αείμνηστος Cus D'Amato και ο θρύλος της πυγμαχίας βαρέων βαρών "Iron" Mike Tyson έφτιαξαν με τα χρόνια την απίστευτη σχέση μεταξύ ενός μαχητή και του προπονητή του. Ήταν μια ανεξίτηλη αναπαράσταση ενός δεσμού που σφυρηλατείται μόνο μέσα από τις δοκιμασίες της μάχης στο ρινγκ.

Ο Cus D'Amato πίστεψε στον Tyson την πρώτη στιγμή που τον κοίταξε, ακόμα κι όταν κανείς άλλος δεν το έκανε. Έβλεπε δυνατότητες σε έναν προβληματικό έφηβο και ήξερε ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση, ο Tyson θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

Με πολλούς τρόπους, ο D'Amato έσωσε τον Tyson από μια εγκληματική ζωή και του έδωσε την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα λαμπρό μέλλον για τον εαυτό του.

Φυσικά, ο Tyson έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών όλων των εποχών, ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάπαυστο μέχρι σήμερα. Η ξεχωριστή μανία του στο ρινγκ, ακονισμένη και γυαλισμένη υπό την τεχνική καθοδήγηση του D'Amato, θα μείνει για πάντα στη μνήμη.

 

 
 

Γιορτάζουμε τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ του D'Amato και του Tyson και ανακαλύπτουμε πώς ο θρυλικός προπονητής κατάφερε να μετατρέψει τον αγαπημένο του μαθητή σε ένα ποπ φαινόμενο.

Ο D’Amato έκανε μία σκληρή ζωή

Ο D'Amato μεγάλωσε σε ένα ιταλοαμερικανικό νοικοκυριό, στις σκληρές γειτονιές του Μπρονξ της Νέας Υόρκης στο κέντρο της πόλης. Μεγάλωσε μαθαίνοντας πώς να φροντίζει τον εαυτό του και συχνά τσακώνονταν με γροθιές στους δρόμους. Ο D'Amato είχε να κάνει με αυτή τη σκληρή ζωή, οπότε δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι όταν γνώρισε τον Tyson, ήξερε ακριβώς πώς να προσεγγίσει τον προβληματικό έφηβο.

Ο Tyson πάλευε επίσης στους δρόμους. Ήταν ένα πολύ οξύθυμο παιδί. Λόγω της φτώχειας και της έλλειψης ευκαιριών ως φυλετική μειονότητα, ο Tyson κατέφυγε στη ζωή του εγκλήματος. Έκλεβε και λήστευε και συχνά έμπαινε και έβγαινε από τις εγκαταστάσεις κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων ανηλίκων.

 

 

Ο D'Amato ήξερε ακριβώς πώς να χαλιναγωγήσει τον Tyson και του έμαθε πώς να μεταφράζει αυτή την εσωτερική οργή για το καλό του. Κατεύθυνε την επιθετικότητα του Tyson προς την πυγμαχία, είπε στον νεαρό ότι είχε μέλλον στην πυγμαχία και μπόρεσε να διοχετεύσει με επιτυχία την ενέργεια του "Iron" Mike στην προπόνηση. Οι δυο τους δούλευαν μαζί κάθε μέρα στο γυμναστήριο.

Ο D’Amato έδωσε καταφύγιο και ασφάλεια στον Tyson

Αφού ένας φίλος του D'Amato παρουσίασε έναν νεαρό Tyson στον προπονητή της πυγμαχίας, το ζευγάρι ήταν σχεδόν αμέσως στο ίδιο μήκος κύματος. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο D'Amato και ο Tyson ήταν αχώριστοι. Ο D'Amato πήρε το παιδί κάτω από τα φτερά του, φέρνοντας τον Tyson στο σπίτι του, παρέχοντάς του τροφή και στέγη. Πρακτικά μεγάλωσε τον Tyson από την ηλικία των 13 ετών.

 

 
 

Ο D'Amato δίδαξε στον Tyson τη μοναδική τεχνική και τη φιλοσοφία του μποξ

Ο D'Amato ήταν μια ιδιοφυΐα με πυγμή. Εκτός από τον Tyson, ο D'Amato πιστώθηκε επίσης για την εκπαίδευση του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή και χρυσού Ολυμπιονίκη Floyd Patterson, καθώς και του Πορτορικανού παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας José Torres.

Ποια ήταν η φιλοσοφία του D'Amato που έκανε τον Tyson πρωταθλητή κόσμου;

Η φιλοσοφία της πυγμαχίας του D'Amato βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της ταχύτητας και της μόχλευσης προκειμένου να προκληθεί η μέγιστη ζημιά. Το σήμα κατατεθέν στυλ πυγμαχίας peek-a-boo του Tyson, όπου τα γάντια αιωρούνται ακριβώς πάνω από τα ζυγωματικά και το κεφάλι κινείται πλευρικά, είναι προϊόν της ιδιοφυΐας του D'Amato.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved