Δεν είναι λίγο προσβολή για την Ελλάδα η προφορά του Russell Crowe στο Thor 4;

Αυτή η θεωρία ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να προφέρει σωστά αγγλικά πρέπει κάποια στιγμή να κοπεί.

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι η ελληνική προφορά σε σχέση με την αγγλική διαφέρουν αρκετά, ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με τα γράμματα ρ και γ. Και εδώ που τα λέμε όταν μιλάμε αγγλικά σε ξένους, συνήθως δεν επιστρατεύουμε την προφορά που θα χρησιμοποιούσε ένας Αμερικάνος, ιδιαίτερα ένας Άγγλος.

Εν ολίγοις καταλήγουμε να μιλάμε όπως η Jennifer Aniston στο παρακάτω βίντεο (στο 2:23''):

 

 

Όποιος είδε το «Thor: Love and Thunder» σίγουρα παρατήρησε ότι ο Δίας του Russell Crowe ως Ολύμπιος Θεός δεν μιλούσε τα αγγλικά όλων των υπόλοιπων αλλά εντελώς σπαστά, σαν να χρησιποιεί το ρ το ελληνικό. Μέσα στη γενικότερη σαχλαμάρα που έβγαζε η συγκεκριμένη σκηνή με τον Δία να γδύνει τον Thor και να δείχνει ότι αυτό που νοιάζει περισσότερο τους Θεούς είναι το ποιος θα πάρει μέρος στα όργια (!) πέρασε εντελώς στα αψήφιστα από όλους μας το γεγονός ότι η προφορά του ήταν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβουν ότι είναι ο Έλληνας Δίας.  

Για μας η συγκεκριμένη ταινία ήταν τεράστια απογοήτευση.

 

Δεν είναι λίγο ρατσιστικό αυτό;

Έχοντας πλέον φτάσει σε ένα σημείο που η Disney προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, -κοτζάμ Johnny Depp έδιωξε από τους Πειρατές της Καραϊβικής επειδή πριν τη δίκη τον θεωρούσαν κακοποιητικό σύζυγο, άρα λάθος πρότυπο-  και το politically correctness έχει γίνει δεύτερη φύση, μήπως πρέπει να κοπεί και αυτή η δυσφήμιση σε βάρος των Ελλήνων;

Σαφώς και για πολλούς δεν έχει σημασία, ωστόσο σε μια τέτοια παραγωγή το να ξεχωρίζει κάποιος επειδή έχει βαριά ελληνική προφορά μιλώντας αγγλικά είναι κάποιο είδος δυσφήμισης. Δεν είμαστε πλέον στην εποχή που οι Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική ή την Αγγλία χωρίς να ξέρουν καν τι θα πει ξένη προφορά, έχουμε πολλούς συμπατριώτες μας που εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν σπουδάσει πάνω στην αγγλική γλώσσα, ενώ μεγάλο κομμάτι από εκείνους που ζουν στην Ελλάδα ακόμα θέλουν να χρησιμοποιούν την ξένη διάλεκτο στο μέτρο που μπορούν κάθε φορά που μιλούν μια άλλη γλώσσα.  

 Ένας από αυτούς έχει γίνει και ηθοποιός στο εξωτερικό.

 

Και με τους Ρώσους το ίδιο συμβαίνει απλώς δεν ξέρουμε εκείνοι πώς νιώθουν όταν τους δείχνουν ότι δεν μπορούν να προφέρουν την αγγλική γλώσσα με αμερικάνικη ή αγγλική προφορά. Ωστόσο μία ή άλλη, αυτή η ιδέα ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά ορθά είναι μια «βρομιά» που επιτέλους πρέπει να κοπεί.

Δεν είναι χαρακτηριστικό μας το ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε αγγλικά με σωστή προφορά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved