Russell Crowe: Οι αυθεντικές ερμηνείες ενός Υπέροχου Μυαλού

Θυμηθήκαμε πέντε μεγάλους του ρόλους που πιστοποιούν το πόσο αριστοτεχνικά έβλεπε πάντα την υποκριτική του.

Μία 15ετία πριν το όνομά του δεν έλειπε από καμία οσκαρική παραγωγή. Είχε αυτό το κάτι που σου έδινε την εντύπωση ότι βλέπεις ταινία ποιότητας και όχι απλά ένα φιλμ της σειράς. Η σύγρονη εποχή μπορεί να μην τον βρίσκει στις δόξες του όπως παλιά, αλλά όποιος θεωρήσει ότι ο Russell Crowe έπαψε να θεωρείται ηθοποιός πρώτης γραμμής θα πρέπει να καταπιεί τα λόγια του.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όποιο χαρακτήρα και αν αγγίξει έχει αυτό το know how, την ικανότητα να δώσει τόσο μεγάλη βαρύτητα σε κάθε του λέξη, μορφασμό ή γενικότερη δράση-επίδραση στην κάμερα, ανεβάζοντας το πρεστίζ της ταινίας και παράαλληλα του σεναρίου, ακόμα και αν οι διάλογοί του δεν αποτελούν κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία.

 

 

Παρότι Νεοζηλανδός, ο Crowe έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αυστραλία όπου και έφτιαξε το όνομά του παίζοντας κυρίως σε δραματικά και ερωτικά φιλμ, προκαλώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του Hollywood. 

Το 1995 ωστόσο ο Sam Raimi τον έριξε στη σκόνη της Άγριας Δύσης στο «The Quick and the Dead», πλάι στην Sharon Stone και απέναντι στους Gene Hackman και Leonardo DiCaprio και όλοι είδαν ένα άλλο πρόσωπο. Αυτό του σκληρού αλλά ταυτόχρονα με την ευαισθησία και τα ιδανικά. Έναν τύπο που σε προκαλεί να ταυτιστείς μαζί του. Και λίγο καιρό αργότερα γεννήθηκε ο «Bud» White που λατρέψαμε στο «L.A. Confidential».

 

 

Το νερό είχε μπει πλέον στο αυλάκι, η φήμη του εξαπλωνόταν και σταδιακά έφτασε να θεωρείται πρώτο όνομα παγκοσμίως. Κάθε επιτυχία είχε το όνομά του, κάθε ταινία που προοριζόταν να αποτύχει, άλλαζε ρότα με τη συμμετοχή του.  

Τα τελευταία χρόνια, μπορεί να επηρεάστηκε με τη γενικότερη κατηφόρα του κινηματογράφου παίζοντας σε blockbuster movies όπως το «Man of Steel» και το «The Mummy», ενώ τελευταία έπαψε να εμφανίζεται δημόσια, με τη φωτογραφία που τον φέρνει να μη χωράει μέσα στην μπλούζα του να προκαλεί ανατριχίλα στους φαν του.

 

 

Παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να τον απασχολεί ιδιαίτερα. Ένας τύπος που έχει αφήσει τόσο μεγάλο όνομα με το χάρισμά του να γεμίζει με επιβλητικότητα και κυρίως ποιότητα την οθόνη, δεν έχει κανένα λόγω να κρύβεται. Ελπίδα όλων μας να μας χαρίσει ξανά λίγο από τη λάμψη του, όπως έκανε και στις 5 ταινίες της παρακάτω λίστας.

Πριν τις δεις όμως, στο παρακάτω άλμπουμ σου θυμίζουμε αξιέπαινες ερμηνείες του που έκαναν τον κόσμο να παραμιλάει:

 

 

American Gangster - Det. Ritchie Roberts

Όταν το έγκλημα συγκρούεται με τη δικαιοσύνη. Ο Frank Lucas βρίσκεται στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος διακινώντας ηρωίνη από το Βιετνάμ, την ίδια ώρα που ένας άφθαρτος αστυνομικός προσπαθεί να σταματήσει τη δράση του. Μία ταινία που συμπαθούσες τον καλό, αλλά από την άλλη δεν σε άφηνε ασυγκίνητο ο κακός.

Ξεχωρίζει γιατί: Στη δεύτερη συνεργασία του με τον Denzel Washington –είχαν παίξει μαζί στο «Virtuosity»- οι δύο θρύλοι του σινεμά στήνουν το δικό τους ντέρμπι για την ανάδειξη του πραγματικού πρωταγωνιστή της ταινίας ανεβάζοντας κατακόρυφα το πρεστίζ. Σίγουρα ο Lucas του Washington έχει περισσότερη επιρροή και ώρα στην οθόνη, ο Det. Ritchie Roberts όμως σε κερδίζει με την επιμονή και την τυφλή προσήλωσή του στο «σωστό», όσο και αν το δέλεαρ του διεφθαρμένου περιβάλλοντός του είναι μεγάλο.

 

3:10 to Yuma – Ben Wade

Άλλη μια μονομαχία γιγάντων, αυτή τη φορά κόντρα στον Christian Bale με φόντο την Άγρια Δύση. Μόνο που σε αυτή την ταινία ο Russell Crowe είναι ο κακός, τον οποίο ο ταλαιπωρημένος συμπρωταγωνιστής του προσπαθεί να βάλει στο τελευταίο τρένο για τη Yuma με προορισμό τη φυλακή. Η κατάσταση όμως περικλέκεται όταν η συμμορία του πρώτου έρθει για να τον απελευθερώσει.

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι από τις φορές που το μεγαλείο του Crowe κάνει τόσο εμφανή την επιρροή του σε ένα φιλμ. Αφού μας πείθει ότι είναι αυθεντικός εγκληματίας έχοντας συστηθεί ως αδίστακτος και ανήθικος, σταδιακά εξωτερικεύει μία τρυφερή πλευρά της ψυχοσύνθεσής του, εμφανίζοντας μια πρωτότυπη συμπάθεια απέναντι στην δοκιμασμένη οικογένεια του αντιπάλου του, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο μυστήριο πίσω από την κάθε του κίνηση. Δεν είναι τόσο τα λόγια, όσο το στυλ που τα μετέφερε ο Crowe αυτό που έκανε τον Ben Wade συμπαθή στο κοινό.

 

The Insider - Dr. Jeffrey Wigand

Άλλο ένα ντουέτο σπουδαίων ηθοποιών – παρέα με τον Al Pacino – άλλη μια συγκλονιστική ερμηνεία, η κατά πολλούς καλύτερη της καριέρας του. Η αληθινή ιστορία των δύο ανθρώπων που αποφάσισαν να αποκαλύψουν την ειδική επεξεργασία της νικοτίνης στα τσιγάρα μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του CBS.

Ξεχωρίζει γιατί: Σε μια ταινία που για να είμαστε ειλικρινείς σε απωθεί με την αργή της εξέλιξη, οι Crowe και Pacino έρχονται για να αντισταθμίσουν την κατάσταση με δύο εξαιρετικές ερμηνείες. Και αν ο δεύτερος δεν είχε να αποδείξει δκάτι, για τον Crowe του 1999 αποτελούσε τεράστια πρόκληση να εμφανιστεί στο πλατό αντάξιος του θρύλου συμπρωταγωνιστή του. Από την εξαιρετική τους χημεία, ο Michael Mann απογειώθηκε, ωστόσο μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Crowe που επισκίασε τόσο τον Pacino όσο και τον σκηνοθέτη.

 

 

A Beautifull Mind - John Nash

Η πραγματική ιστορία του John Forbes Nash, ενός ιδιοφυούς μαθηματικού που βραβεύτηκε με Νόμπελ αλλά κυρίως ο καθημερινός γολγοθάς του απέναντι στις σχιζοφρενικές τάσεις του, που αποτυπώθηκαν μέσα από τη δυναμική ερμηνεία του Crowe που ήταν υποψήφια και για το Χρυσό Αγαλματίδιο για Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου.

Ξεχωρίζει γιατί: Το ότι οι περισσότεροι λαμπροί επιστήμονες έχουν κάποια λόξα στο μυαλό είναι λίγο πολύ δεδομένο. Το να καταφέρεις ωστόσο να τις θεραπεύσεις χάρη στη δύναμη του μυαλού σου –αλλά και τη βοήθεια της Jennifer Connelly- είναι κάτι το διαφορετικό. Ο Crowe καταφέρνει να προσδώσει στον κόσμο αυτό που περιμένει από αυτές τις καταστάσεις. Έναν χαρακτήρα χαμένο στο μεγαλοφυές μυαλό του, έναν τύπο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το φανταστικό, που όμως έχει το σθένος και την λαμπρή ικανότητα να διαφέρει από το συνηθισμένο. Έναν Υπέροχο Άνθρωπο, όπως ήταν και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας.

 

The Gladiator – Maximus Decimus Meridius

Ένα στόρι από αυτά που η υπόθεση προδικάζει την επιτυχία τους πριν καν την παρακολουθήσεις. Ο στρατηγός των Ρωμαίων που μετατρέπεται σε σκλάβο-μονομάχο και επιστρέφει στο Κολοσσαίο αγριεμένος και προσηλωμένος στον στόχο του. Να σκοτώσει τον κακό αυτοκράτορα Joaquin Phoenix που δολοφόνησε την οικογένειά του. Υπάρχει κανείς που είδε σκηνές του Russell από το τρέιλερ και δεν πίστεψε ότι η ταινία του Riddley Scott θα γινόταν All Time Classic;

Ξεχωρίζει γιατί: Όσα χρόνια και αν περάσουν ο Crowe θα είναι πάντα ο «Μονομάχος». Είναι ο ρόλος συνώνυμο της καριέρας του. Ο λόγος που θα τον αναγνωρίζεις για πάντα. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι πάνω στο φιλμ, παρά μόνο ένα σκηνικό από τα γυρίσματα. Η ατάκα του στον σεναριογράφο της ταινίας «τα λόγια σου είναι σκουπίδια, αλλά είμαι ο καλύτερος ηθοποιός στον κόσμο και μπορώ να κάνω και τα σκουπίδια να ακούγονται ωραία» μπορεί να μην μας κάνουν περήφανους για το πνεύμα του, αλλά σίγουρα μας έπεισαν για το μεγαλείο του.

Μόνο από εκείνον θα μπορούσε να έχει βαρύτητα μία ατάκα όπως: «Father to a murdered son. Husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next».

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved