Σκηνοθετικά μιλάμε για έπος, σε επίπεδο υπόθεσης πάλι το «Thor: Love and Thunder» παραείναι παιδικό για τα γούστα μας.

Δεν ξέρω αν ήμασταν προκατειλλημένοι ότι θα δούμε κάτι ανάλογο με το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness», ωστόσο η συνέχεια του MCU με το «Thor: Love and Thunder» ήταν μια ταινία για την οποία είχαμε τεράστια αγωνία και κυρίως απαιτήσεις. Άλλωστε δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο ήρωα, αλλά για τον μοναδικό της βασικής τριανδρίας που απομένει στο σύμπαν της MarvelIron Man και Captain America έχουν αποχωρήσει -  και σίγουρα θέλαμε να μάθουμε τη συνέχεια της ιστορίας του, τώρα που θα έπρεπε να τα βάλει με όλους του τους δαίμονες.

Βασικά αγωνιούσαμε για ένα πράγμα: Θα πεθάνει τελικά ο Thor;

 

Όλα αυτά με το ιδιαίτερο και κωμικό στυλ του Taika Waititi που μετά το πετυχημένο «Thor: Ragnarok» έμοιαζε σκηνοθετικά ως καταλληλότερος να οδηγήσει τον Hemsworth στην νέα εποχή. Σκηνοθετικά το κατάφερε, περιεχομενικά ωστόσο φύγαμε προβληματισμένοι από την κινηματογραφική αίθουσα.

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετά τα γεγονότα του «Avengers: Endgame», ο Thor «Lebowski» αναζητεί τον νέο σκοπό της ζωής του μακριά από το νέο Άσγκαρντ το οποίο διοικεί η δυναμική Valkyrie (Tessa Thompson) και παρέα με τους Guardians of the Galaxy φροντίζει να κρατάει σε τάξη τον όποιο ταραχοποιό λαό διαταράσσει τις ισορροπίες του γαλαξία. Μέσα στην αναζήτησή του για ένα νέο μονοπάτι, ο Thor κατακλείζεται από συναισθήματα μοναξιάς και αυτολύπησης καθώς ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό του με την Jane Foster. Την ίδια στιγμή η Jane παλεύει για την επιβίωσή της καθώς βρίσκεται στο τέταρτο στάδιο καρκίνου αλλά σύντομα θα νιώσει το κάλεσμα του άλλοτε όπλου του Thor, Mjolnir το οποίο θα της δώσει θεϊκές δυνάμεις, μεταμορφώνοντάς τη σε Mighty Thor όσο αυτό θα βρίσκεται στην κατοχή της. Το reunion του πρώην ζευγαριού είναι θέμα χρόνου να συμβεί, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί για λόγους αγάπης ή νέου ρομάντζου.

 

 

Η αιτία ονομάζεται Gorr the God Butcher και απειλεί την ύπαρξη όλων των Θεών. Από Απόστολος ενός παλιότερου Θεού, ο Gorr βλέπει την κόρη του να χάνει τη ζωή της λόγω της πίστης του και η επαφή του με το Νεκρόσπαθο θα τον μετατρέψει σε μια τρομακτική οντότητα μέσα στο διάστημα, έναν σκοτεινό δολοφόνο των Θεών ο οποίος βάζει σκοπό να εξαφανίσει όλες τις θεϊκές υπάρξεις του σύμπαντος.

Επόμενος στόχος του; Οι Θεοί του Άσγκαρντ.

 

Μας άρεσαν Christian Bale και Guns n’ Roses

Και μόνο που είχαμε ακούσει ότι ο Bale θα ήταν στη συγκεκριμένη ταινία ως Gorr είχαμε μια βεβαιότητα πως θα βλέπαμε κάτι καλό και από την πλευρά του ο «πολυθεσίτης» ηθοποιός δεν μας απογοήτευσε σε κανένα σημείο της ταινίας. Κάθε του εμφάνιση προκαλεί ρίγος, ο λόγος του, το horror παρουσιαστικό του και οι σκοτεινές του προθέσεις σε κάνουν να τρομάζεις, κυρίως όμως σε ευχαριστούν, δημιουργώντας σου ελπίδες ότι μπορεί και να τον δεις σε παραπάνω από μία ταινίες. Το ότι το φιλμ ξεκινάει με τα origins του, του εξασφαλίζουν και μια παραπάνω συμπάθεια δικαιολογώντας την οργή για τις πράξεις του και ας γνωρίζεις στο τέλος ότι θα τα βάλει με τον πολυαγαπημένο μας Thor του Chris Hemsworth.

 

 

Ο Taika Waititi πέτυχε ενδεχομένως μια σκηνοθετική τελειότητα στο «Thor: Love and Thunder» χρησιμοποιώντας τους διάφορους χρωματισμούς για να δίνει τη δική του fun αισθητική, ενώ τα τραγούδια των Guns n’ Roses είναι ικανά να σε ξεσηκώσουν λες και βρίσκεσαι σε συναυλία μπροστά σε Axl και Slash. Ο Hemsworth ήταν ακόμα πιο ανάλαφρος ως ασόβαρος Thor, την ώρα που Natalie Portman μας έπεισε ότι όντως είναι άξια να σηκώσει το σφυρί του Άσγκαρντ. Όλα καλά μέχρι εδώ.

 

Αλλά…

Σε μια βιομηχανία που θέλει να προσελκύσει νεανικό κοινό είναι δεδομένο ότι πρέπει να διαλέξεις σε τι επίπεδα σκληράδας και σκότους θα κινηθείς και το MCU βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ειδικά τώρα που είναι στην μετάβαση μετά τον Iron Man και τον Captain America, δεν είναι κρυφό ότι αρκετοί φαν ανησυχούν πως το επίπεδο των ταινιών αρχίζει να δείχνει πιο ελαφρύ και ενδεχομένως παιδικό από ότι ήταν. Ενώ στο ξεκίνημά του το «Thor: Love and Thunder» φαινόταν πως θα καταφέρει να δέσει περίφημα τον κωμικό χαρακτήρα του Thor με το σκότος του Gorr, κάπου στην πορεία της ταινίας συνειδητοποιείς ότι το κωμικό υπερισχύει αλλά σε τέτοιο βαθμό που χάνεις το ενδιαφέρον σου. Το ότι πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε κόμικς δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και παιδικό χαρακτήρα. Δυστυχώς το σενάριο του «Thor: Love and Thunder» επιβεβαιώνει ακριβώς όσους τρέμουν ότι το μέλλον του MCU θα χάσει αυτή την ισορροπία ανάμεσα στο εκλεπτυσμένο χιούμορ και τη δράση. Κυρίως όμως αυτή την δόση σοβαρότητας που δεν είδαμε καθόλου στο συγκεκριμένο φιλμ και φοβόμαστε ότι θα συνεχίσει να χάνεται.

 

thor

 

Σαφέστατα η Marvel δεν είχε ποτέ τόσο σκότος όσο η Dc Comics, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει εξίσου σκοτεινούς χαρακτήρες (βλ. Punisher) οι οποίοι όμως από τη στιγμή που μπήκαν στο MCU έχασαν το τραγικό της ιστορίας τους. Πιο χαρακτηριστικός είναι ο Hulk, ένας από τους πλέον σκοτεινούς ήρωες με τραγικό backstory, που είδε τον εαυτό του να μετατρέπεται σε κωμική φιγούρα και να ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στην εξίσου κωμική, She-Hulk.

Το «Thor: Love and Thunder» είναι μια πραγματικά ανάλαφρη εκδοχή της ιστορίας του Θεού του Κεραυνού που είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το κάνουν ελκυστικό στα μάτια μας, ωστόσο το τέλος του -μαζί με τα post credits- προκαλεί μια μέση ανησυχία στον 30+ φαν της Marvel όσον αφορά το ύφος της συνέχειας της ιστορίας.

Μια παιδική ταινία που ούτε ο ανατριχιαστικός Gorr, ούτε καν οι ήχοι των Guns n’ Roses δεν μπόρεσαν να της προσδώσουν κάποια σοβαρότητα και ενδιαφέρον.

*Μην κάτσεις να δεις το Post Credit Scene, γνωρίζουμε όλοι ότι οι πεσόντες Βίκινγκς πάνε στην Βαλχάλα.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved