Mickey Goldmill: Ο αθυρόστομα σκληρός με τη χρυσή καρδιά

Πέντε ατάκες του coach που μετέτρεψε τον Rocky Balboa από έναν Ιταλό Επιβήτορα στον πιο διάσημο μποξέρ.

Κανείς δεν έφτασε στην κορυφή χωρίς να έχει μια φωνή να τον πιέζει σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ξεπερνάει συνεχώς τον εαυτό του. Πόσο δε μάλλον να παραμείνει σε αυτήν για καιρό. Στην περίπτωση του Rocky Balboa, αυτή η φωνή λεγόταν Mickey Goldmill.

Ένας χαρακτήρας που εν πολλοίς φέρνει στον κυρ-Αλέκο του Αλέξανδρου Τσουβέλα, ωστόσο η μορφή του, η επιμονή και η πίστη αθλητή του, μας κάνει ακόμα και σήμερα, να πιστεύουμε ότι έναν τέτοιο τύπο χρειαζόμαστε στο πλάι μας για να πετύχουμε. Όσο εκνευριστικός και αν είναι.

Έναν coach που δεν τον νοιάζει η δόξα, αλλά έναν τύπο που έχει τον τρόπο να σου προσδώσει  χαρακτήρα και την απαραίτητη σκληράδα προκειμένου να επιβιώνεις στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτόν που μπορεί να σου γκαρίζει όλη μέρα -μπορεί και να σου πει και τίποτα για τη μάνα σου- αλλά μόλις χτυπήσει το τελευταίο καμπανάκι θα του βγάλεις το καπέλο.

 

 

Γιατί χαρακτήρες σαν τον Mickey του Burgess Meredith, δηλαδή πρώτα άνθρωποι και μετά προπονητές, σπανίζουν σε αυτόν τον κόσμο. Είναι αυτός ένας λόγος που κάθε του ατάκα αποτελεί έμπνευση, όσο σκληρή (ή κωμική) και αν είναι.

Εμείς διαλέξαμε 5 από τις πολλές που ξεστόμισε προς τον Rocky Balboa του Sylvester Stallone και εξηγούμε και το γιατί.

 

«Your Nose is Broken, ah it’s an improvement! »

Η αλήθεια είναι ότι γελάς όταν την ακούς απ’ έξω, όταν όμως κάποιος αναφέρεται σε σένα ξεστομίζοντάς σου πως «δείχνεις καλύτερα με σπασμένη μύτη», άρα είσαι άσχημος, θέλεις να αντιδράσεις.

Εμπνέει γιατί: Με τον Apollo Creed να τον σφυροκοπάει αλύπητα, ο Rocky είχε στο μυαλό του το αν του έσπασε η μύτη. Λάθος. Εκείνη τη στιγμή ο νους του έπρεπε να είναι στον αγώνα και τον αντίπαλό του. Και αυτή η προσβολή τον έκανε τελικά να συγκεντρωθεί στο στόχο του.

 

«You Know what you are? A Tomato! »

Ο Mickey μπορεί να μην ήταν τόσο μεγάλος φαν για τη ζωή του Balboa, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήξερε τι potential έκρυβε μέσα του. Το θέμα ήταν να το καταλάβει ο ίδιος ο Rocky και να σταματήσει να ασχολείται με τα μπραβιλίκια. Όλα έδειχναν να αλλάζουν με μία κουβέντα του Mickey.

Εμπνέει γιατί: Όταν κάποιος σου λέει ότι είσαι «τομάτα», το πιο πιθανό είναι να τον κοιτάξεις απορημένος, εφόσον όμως στο πει ο Mickey γκαρίζοντας, κάτι σημαίνει. Ακόμα και αν δεν βγάζει κανένα νόημα. Τουλάχιστον έκανε τον Balboa να εγκαταλείψει ό,τι έκανε και να αφοσιωθεί στην πυγμαχία.  

 

 

«I trained you to be a fighter not a Billboard»

Από τις μεγαλύτερες προσβολές που μπορούν να σου πουν στο άθλημα της πυγμαχίας. «Σε εκπαίδευσα να είσαι μαχητής και όχι πινακίδα» που σημαίνει «να παίζεις για να χάσεις». Κατευθείαν βρίσκει νεύρο.

Εμπνέει γιατί: Μια ατάκα που σου λέει ότι «απλώς δεν κάνεις τίποτα» και σε κάνει έξαλλο. Αν είναι η πρώτη ατάκα που έχεις ακούσει, από τον coach μπορεί και να κλάψεις. Αν όμως έχεις ακούσει τα μύρια όσα από τον Mickey στο γυμναστήριο θα σε σκληρύνει παραπάνω, την κατάλληλη στιγμή.

 

«It΄s a waste of life»

Ο Rocky Balboa είναι σήμερα ίσως το πιο γνωστό όνομα μποξέρ στον κόσμο, περισσότερο και από τον Rocky Marciano. Το success story του όμως δεν θα είχε συμβεί ποτέ, εάν δεν είχε βγει ο Mickey να τον κράξει, βλέποντάς τον να χαραμίζει τη ζωή του.

Εμπνέει γιατί: Ουσιαστικά σου λέει ότι αυτό που κάνεις δεν έχει καμία απολύτως προοπτική και μπορούσες να είσαι πολλά, πιο ουσιώδη πράγματα. Με το «It΄s a waste of life» ο Mickey, ανοίγει τα μάτια του Balboa, δείχνοντάς του ότι στη ζωή δεν αξίζει μονάχα να επιπλέεις, αλλά να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Και κάποια στιγμή κάπου θα σε βγάλει.

 

«Get Up You Son of a Bitch, Cause Mickey Loves Ya»

 

 

Και «καντήλι» και αγάπη, μέσα σε λίγες λέξεις. Καμιά φορά κάποιοι άνθρωποι πρέπει να βρίσουν για να σου δείξουν την αγάπη τους. Ακόμα και αν σε αποκαλούν «πουτάνας γιο».

Εμπνέει γιατί: Όταν έχεις ακούσει τα μύρια όσα από έναν τύπο, όπως ο Mickey Goldmill, αισθάνεσαι πιο οικεία όταν σε βρίζει παρά να σου φέρεται με το γάντι. Όταν αυτό δεν σε «αγγίζει» σημαίνει ότι πλέον έχετε βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας και ο (κάθε) Mickey σε λατρεύει. Και στο λέει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved