Το τηλεοπτικό «ΟΧΙ» γέννησε την πιο καλτ ατάκα της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά το αξέχαστο «Come and Get Them» του Gerard Butler στο «300» η αλήθεια είναι ότι η αρχαιοελληνική φράση «Μολών Λαβέ» έχασε λίγο την αίγλη με την οποία τη διδαχτήκαμε στο σχολείο, ή τουλάχιστον έτσι όπως είχαμε φανταστεί να την εκφωνεί ο Λεωνίδας απέναντι στον Ξέρξη. Δεν λέμε, η ταινία από δράση και μάχη είχε ένα δικό της ιδιαίτερο υλικό, αλλά αυτό το «come and get them» στις Θερμοπύλες θα μας κάθεται πάντα λίγο περίεργα στο λαιμό.

Σαν το «Μολών Λαβέ» στο «ΟΧΙ» του Ντίμη Δαδήρα ωστόσο δεν πιάνει μία, ειδικά αν σκεφτούμε ότι πρόκειται σχεδόν για ακριβή μετάφραση των όσων είπε είπε ο Βασιλιάς της Σπάρτης στην ταινία του Zack Snyder. Να μας συγχωρείς Gerald Butler, αλλά το δικό σου «come and get them» σε σχέση με το αντίστοιχο του ήρωα της μάχης του Ρούπελ, Δημήτρη Νικολάου δεν πιάνει μία. Η πιο καλτ σκηνή που έχουμε δει ενδεχομένως σε ελληνική ταινία με τον Κώστα Πρέκα να βλέπει τον κατακτητή να προελαύνει και να μετατρέπεται σε Νικηταρά του ’40.

Δεν τα βάζεις έτσι απλά κόντρα στον Δημήτρη Νικολάου του «ΟΧΙ», ειδικά όταν περιμένει στημμένος με το μυδραλιοβόλο.

 

 

Δεν είναι ότι η ελληνική ταινιοθήκη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι άδεια, (βλ. Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά, Ουρανός, Υποβρύχιο Παπανικολής) ωστόσο αν έπρεπε να απονείμουμε έναν άτυπο τίτλο, κάτι σαν πολεμικό Όσκαρ, μάλλον ο Κώστας Πρέκας είναι το πρόσωπο της κατηγορίας μετά και τις εμφατικές ερμηνείες του στις ταινίες «Όχι» και «Η Μεσόγειος Φλέγεται».

Για την πρώτη εκ των δύο ταινιών του ωστόσο του δίνουμε μια πατριωτική αβάντα, καθώς μπορεί να μην απεικόνισε ακριβώς την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, παρόλα αυτά και μόνο που μας προσέφερε την πιο καλτ σκηνή που έχει γεννήσει ποτέ μια ερωτική ιστορία μας ωθεί να συμπαθούμε λίγο παραπάνω τον Δημήτρη Νικολάου του «Όχι» από τον Παύλο Δελή του «Η Μεσόγειος φλέγεται».

Εκτός και αν έχεις διαφορετική άποψη.

 

 

Πίσω στο «ΟΧΙ»

Για όποιον δεν θυμάται πρόκεται για μία απαγορευμένη αγάπη ανάμεσα σε έναν Έλληνα υπολοχαγό, Δημήτρη Νικολάου (Πρέκας) και την Ιταλίδα μνηστή του, Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα) την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ο πόλεμος στην Αλβανία θα τους χωρίσει, εκείνος θα βρεθεί στο μέτωπο και εκείνη λόγω καταγωγής σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η νίκη επί των Ιταλών δεν σημαίνει και τη λήξη των βασάνων του ζεύγους, καθώς ο εισβολή των Γερμανών θα επιτείνει την ερωτική τραγωδία. Ο μεν Δημήτρης επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα για να οργανώσει ένα μεγάλο σαμποτάζ, την ίδια ώρα που ένας συνταγματάρχης των SS, Χέρμαν φον Σβάιτσερ του «Γιάγκου Δράκου» Χρήστου Πολίτη, προσπαθεί συνεχώς να προσεγγίσει ερωτικά τη Στέλλα. Ο Νικολάου είναι κολλημένος στα σχοινιά καθώς έχει να αντιμετωπίσει δύο διαφορετικά μέτωπα με έναν κοινό εχθρό αλλά επειδή Πρέκας είναι αυτός θα το πάρει πατριωτικά και θα φέρει εις πέραν την αποστολή του.

Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει θυσία για να το καταφέρει.

 

 

Δεν θα δεις ποτέ ελληνικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου για να μορφωθείς, περισσότερο όμως για να απολαύσεις καλτ σκηνές και ατάκες απέναντι στον κατακτητή, κυρίως όμως για τις ερμηνείες του Κώστα Πρέκα. Μπορεί πλέον να τον απολαμβάνεις ως σκετσάκι του Μητσικώστα, αλλά αυτό το «Μολών Λαβέ» δεν θα σβηστεί ποτέ από τις μνήμες μας.

Τι θα ήταν η «τηλεοπτική» 28η Οκτωβρίου χώρις το «Ελάτε να τα πάρετε. Αααααααααα...».

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved