Jacques-Yves Cousteau: Ο άνθρωπος που μας έδειξε την κρυφή πλευρά της θάλασσας

Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανακάλυψη των βυθών αλλά και στις πρωτότυπες εφευρέσεις.

Ο Cousteau έμεινε στην ιστορία ως ο μεγάλος εξερευνητής των ωκεανών, ο πρωτοπόρος της εξερεύνησης του βυθού. Τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του ο θρύλος του έχει μείνει ακόμη ζωντανός και η κληρονομιά του δίνει τα φώτα της στον κόσμο των επιστημών και της ωκεανογραφίας.

Ο Cousteau ήταν διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος, εξερευνητής, συγγραφέας, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, καθώς και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ένας άνθρωπος που κατάφερε το ακατόρθωτο, να χαρτογραφήσει και να ανακαλύψει τον βυθό των θαλασσών της Γης. Ένα ατρόμητος εξερευνητής του βυθού και των θαλάσσιων πλασμάτων.

 

 
 

Εκτός όμως από εξερευνητής ήταν κι εφευρέτης. Η δεξιοτεχνία του στις κατασκευές ήταν απαράμιλλη.

Μάλιστα για τη βελτίωση των ερευνών του είχε αναπτύξει τα δικά του ερευνητικά συστήματα, ακόμη και δικούς του εξοπλισμούς, πειραματιζόταν συνέχεια.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator

Κατασκεύασε μόνος του το 1936 την πρώτη μάσκα καταδύσεων που υπήρξε ποτέ, εμπνευσμένος από τα περίεργα γυαλιά που φορούσαν οι αλιείς μαργαριταριών.

 

 
 

Με τη μάσκα αυτή ο Cousteau έκανε συνεχείς καταδύσεις και εξερευνήσεις, καθώς όμως ήθελε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στη θάλασσα, καταπιάστηκε με την κατασκευή στολής που θα διατηρούσε ζεστό το σώμα του, καθώς και με την κατασκευή συσκευής παροχής αέρα.

Ταυτόχρονα έφτιαξε και μια αδιάβροχη θήκη για την κάμερα, ώστε να μπορεί να κινηματογραφεί όσα έβλεπε.

Με τη βοήθεια του μηχανικού Ganian το 1943 κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη ολοκληρωμένη στολή αυτόνομης κατάδυσης.

«Αν θες να μελετήσεις τα ψάρια, πρέπει κι εσύ ο ίδιος να γίνεις ψάρι», συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο Cousteau. Αυτό έκανε στην πραγματική του ζωή.

Ξεχωριστή θέση στον εξοπλισμό του Cousteau για τις διάσημες υποθαλάσσιες λήψεις του κατείχε το εμβληματικό, φουτουριστικό, διθέσιο υποβρύχιο, το οποίο μπορούσε να φτάσει σε βάθος ακόμη και 350 μέτρων.

Φυσικά στην ιστορία έμεινε για την δουλειά στα ντοκιμαντέρ για τη θάλασσα. Εκεί ήταν που τον έμαθε όλος ο κόσμος. Εκεί ήταν που έγινε ουσιαστικά αθάνατος.

Τα αθλητικά ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν σοφότερο άντρα

 
 

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ειδικότερα την περίοδο 1969 με 1982 για τη διάσημη τηλεοπτική του σειρά «Τα μυστικά της θάλασσας», αλλά και για την ταινία του «Ταξίδι στην άκρη της γης», τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν τέσσερα χρόνια στην Ανταρκτική. Στον απαιτητικό χώρο του ντοκιμαντέρ είχε όμως επιδείξει ήδη από τη δεκαετία του 50 το μοναδικό του χάρισμα να καταγράφει μοναδικές εικόνες κάτω από το νερό.

Ο Cousteau κατάφερε να κάνει αυτό που κανείς δεν είχε καν σκεφτεί μέχρι τότε. Να κάνει την έρευνα του για τη θάλασσα, ντοκιμαντέρ, κι έτσι να το μάθει όλος ο κόσμος. Ίσως έτσι έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο στους ανθρώπους να δουν με άλλο μάτι τη θάλασσα και τη ζωή του βυθού. Σίγουρα ο Cousteau έβαλε τις βάσεις για την οικολογία της θάλασσας και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης.

Του χρωστάμε πολλά. Ανακαλύψτε τον.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved