Sam Bankman-Fried: Νέος, ζάμπλουτος και μετρ των κρυπτονομισμάτων

Πώς ο 29χρονος κοιτάζει σήμερα τον κόσμο έχοντας βγάλει δισεκατομμύρια με όπλο τα κρυπτονομίσματα.

Δεν είναι δα και το πιο εύκολο πράγμα να είσαι δισεκατομμυριούχος όντας κάτω από τα 30. Η αλήθεια είναι ότι η απόκτηση εύκολου χρήματος (χρηματιστήριο, στοιχηματισμός, κρυπτονομίσματα) μπορεί να επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν απόκτησε τόσο μεγάλα ποσά χωρίς να ιδρώνει καθημερινά, να χάνει τον ύπνο του και γενικώς να μπαίνει σε ένα μανιακό τριπάκι γεμάτο άγχος και αβεβαιότητα.

Δείτε ορισμένους επιτυχημένους CEO του κόσμου στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Άλλοι χρειάστηκαν ολόκληρη ζωή για να τo πετύχουν, άλλοι πάλι απεδείχθησαν αρκετά «τυχεροί» -και βεβαίως ικανοί- από μικρή ηλικία. Ο ένας είναι ο Mark Zuckerberg, CEO του Facebook, o άλλος πάλι φιγουράρει στη λίστα των 400 πιο πλούσιων παγκοσμίως, μην έχοντας κλείσει ακόμα τα 30 του χρόνια. Το όνομά του είναι Sam-Bankman-Fried και είναι ο σύγχρονος «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων.

 

Οδηγείται από το στοιχείο του αλτρουισμού

Όλοι οι δυνάστες του σύγχρονου πλούτου, θεωρούν ότι έχουν έναν δικό τους σκοπό καθώς καθοδηγούν τα πλήθη και βγάζουν πακτωλούς χρημάτων με τις επιλογές τους. Για κάθε Elon Musk εκεί έξω ωστόσο, υπάρχει ένας Bankman-Fried ο οποίος έχει ένα και μόνο μότο «Βγάλε (χρήμα) για να δώσεις». Δεν τον απασχολεί ο τρόπος που θα το κάνει ασχέτως αν αυτή τη στιγμή τα κρυπτονομίσματα είναι αυτά που τον έχουν αναγάγει σε crypto master. Ο σκοπός του δεν είναι να κρατήσει τα κέρδη, αλλά να τα δωρίσει για το καλό του κόσμου.

Οι γονείς του, ακαδημαϊκοί στο Stanford διέκριναν ότι ο χαρακτήρας του διέπεται από αλτρουϊσμό και ότι έχει κλίση στην αλτρουιστική φιλοσοφία (ωφελιμιστική) κάτι που τον χαρακτηρίζει σε ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Ο σκοπός της ζωής του είναι να μαζέψει περιουσία που αγγίζει τον ουρανό, προκειμένου να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον κόσμο. Μόνη (εύκολη) λύση να το πετύχει; Η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα.

 

 

Πρίκιψ και Βασιλιάς του Crypto

Σαν κάθε καλός και επιτυχημένος άντρας που εισέρχεται και δοκιμάζει ένα καινούργιο αντικείμενο, αναζήτησε λύσεις, ζύγισε τις επιλογές του, έτρεξε, αγχώθηκε, τζόγαρε και τελικά το δικό του πέρασε, ακόμα και αν στην αρχή τα πράγματα δεν έδειχναν ευοίωνα. Παρακολουθούσε πιστά τη δράση των κρυπτονομισμάτων και το 2017 μπήκε στο κόλπο χωρίς ουσιαστικά ακόμα να ξέρει την ούτως ή άλλως απρόβλεπτη φύση τους. Άλλωστε όπως λέει και ο ίδιος «επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα στις μισές χώρες του κόσμου για το bitcoin» κάτι που γενικά ισχύει και με τους υπόλοιπους «συγγενείς» του βασιλιά των crypto.

Για ξεκίνημα ίδρυσε την Alameda Research, εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, έχοντας  κεφάλαιο γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια δανειζόμενος από φίλους-συγγενείς αλλά και όσες οικονομίες είχε μαζέψει δουλεύοντας σε μια εξίσου εταιρία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, την Jane Street Capital.

Μελετώντας το σύστημα συνειδητοποίησε ότι μεγάλο πρόβλημα του δημιουργούσαν οι δράσεις των ανταλλακτηρίων οι οποίες δεν ωφελούσαν τους ισχυρούς εμπόρους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν μεγάλα ποσά με ταχύτητα και κάπως έτσι ίδρυσε τo ανταλλακτήριο-χρυσωρυχείο FTX.

 

 

Μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας βάλει στο «πελατολόγιό» του εξεζητημένους επενδυτές, η FTX εκτινάσσεται, ο όγκος των ημερήσιων συναλλαγών «πετάει» στα 11.5 δισ. δολάρια και ο τραπεζικός του λογαρισμός εκτινάσσεται. Προκειμένου να έχεις μια πιο καθαρή εικόνα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Bankman-Fried, το οποίο επιτρέπει στους traders να αγοράζουν και να πωλούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin και το ethereum, «σήκωσε» 900 εκατ. δολάρια από εταιρείες όπως η Coinbase Ventures και η SoftBank τον Ιούλιο, εκτινάσσοντας την αποτίμησή του στα 18 δισ. δολάρια.  Η εταιρία του «καρπώνεται» μόλις το 0.02 ως προμήθεια συναλλαγής, ποσό μικρό θα έλεγε κανείς. Ωστόσο αν σκεφτούμε πως οι ημερήσιες συναλλαγές αγγίζουν τα 11.5 δισεκατομμύρια δολάρια, η εταιρία κατέγραψε έσοδα 750 εκατομμύρια δολάρια και καθαρό κέρδος 350 εκατομμύρια δολάρια σε 12 μήνες, μάλλον κάτι γίνεται σωστά για τον άλλοτε trader και πλέον CEO της FTX.

 

 

Όχι και άσχημα για έναν τύπο που δεν έχει καν κλείσει τα 30 του χρόνια, που λατρεύει τον Harry Potter και παρότι βλέπει ότι το crypto τον «πηγαίνει» εκείνος δεν δηλώνει καν πιστός οπαδός του.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση; Να αναζητήσει απλώς τον επόμενο στόχο, καλή ώρα όπως τη διαχείριση της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρίας του χωρίς να επηρεάζεται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις οι οποίες ως γνωστόν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των κρυπτονομισμάτων. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved