Φαντάσου να βρίσκεσαι στην πιο άνυδρη, καυτή, αποπνικτική έρημο του πλανήτη και ξαφνικά να σου προσφέρουν ένα ποτήρι δροσερό, πόσιμο νερό. Όχι από κάποιο ψυγείο, ούτε από κάνα σκονισμένο μπιτόνι, αλλά από τον αέρα.
Ο μύθος με τα 8 ποτήρια νερού μας έχει κουράσει αρκετά
Κι όμως, αυτό ακριβώς κατάφερε το MIT. Όχι σε κάποια σικ παρουσίαση με ατσαλάκωτους επιστήμονες, αλλά εκεί, στο Death Valley, ίσως το πιο ξηρό μέρος της Βόρειας Αμερικής και από τα πιο εχθρικά του πλανήτη. Εκεί που η λειψυδρία δεν είναι concept, αλλά τρόπος ζωής.
Το μηχάνημα μοιάζει με παράθυρο. Κυριολεκτικά. Δυο στρώσεις γυαλί, και ανάμεσά τους μια νέα γενιά υδρογέλης, κάτι σαν high-tech ζελέ, που απορροφά υγρασία με την όρεξη ρακούν σε κάδο με καρπούζι. Το βράδυ τραβάει υδρατμούς από την ατμόσφαιρα και το πρωί, με τη βοήθεια μιας ειδικής επικάλυψης που κρατά το γυαλί πιο δροσερό από σκιερή βεράντα στο Πήλιο, το νερό συμπυκνώνεται, στάζει και καταλήγει σε ένα smart σύστημα σωλήνων. Όλα αυτά, χωρίς ούτε ένα watt ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς να μείνεις ενυδατωμένος μέσα στον καύσωνα
Και αν τώρα σκέφτεσαι ότι θα παράγει δυο σταγόνες και θα σε αφήσει να ψάχνεις την κοντινότερη κάνουλα, ξανασκέψου το. Όπως αναφέρει το LiveScience, o πρωτότυπος συλλέκτης παρήγαγε καθημερινά περίπου ένα τρίτο του φλιτζανιού στην έρημο. Ένα μέρος με μηδέν υγρασία. Φαντάσου το, λοιπόν, σε περιοχές με νορμάλ επίπεδα υγρασίας, το output θα πολλαπλασιάζεται, επομένως μιλάμε για κάτι που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με 8 τέτοια μηχανήματα (σε διαστάσεις 1x2 μέτρα), ένα σπίτι μπορεί να πίνει νερό χωρίς να ανοίγει καν τη βρύση.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό; Το MIT δεν αρκέστηκε στο να φτιάξει νερό, αλλά το έκανε πόσιμο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αντίστοιχων συστημάτων στο παρελθόν ήταν ότι η υδρογέλη για να λειτουργήσει χρειάζεται λίθιο, το οποίο δεν είναι το καλύτερο… κοκτέιλ για τον οργανισμό σου. Η νέα προσέγγιση χρησιμοποίησε γλυκερόλη, ένα υλικό που μειώνει τη διαρροή των αλάτων σχεδόν στο μηδέν. Και όταν λέμε μηδέν, εννοούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας που θέτει η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.
Το νερό δεν θα είναι ποτέ δεδομένο
Εν ολίγοις, δεν μιλάμε για ένα concept, αλλά για μια real-world τεχνολογία που έρχεται να βάλει τα πράγματα σε τάξη σε έναν πλανήτη που όλο και περισσότερο διψάει αλλά αυτή τη στιγμή, κάνει τη λειψυδρία να ανησυχεί.
Γιατί ο αέρας, πλέον, δεν είναι μόνο για να τον ανασαίνεις. Είναι για να τον πίνεις.