Έρευνα του MIT από το 1972 έχει προβλέψει την καταστροφή του κόσμου μέχρι το 2040
198 SHARES

Το καλύτερο είναι ότι νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν πάμε καθόλου καλά και παίζει να βγει αληθινή η πρόβλεψη.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 είχαν ήδη να εγείρονται οι πρώτες ανησυχίες για την υπερεκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της γης. Ταυτόχρονα ήρθαν και στη ζωή μας οι υπολογιστές που μπορούσαν να φτιάξουν τα πρώτα μοντέλα μεγάλης κλίμακας και να αρχίσουμε να «βλέπουμε» το μέλλον με κάποια σχετική ασφάλεια στις προβλέψεις μας. Μια τέτοια έρευνα διεξήχθη το 1972 από ερευνητές του MIT και η εκτίμησή τους ήταν μάλλον ανησυχητική, αν και μάλλον κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά. 

 

 

Στην έρευνα μπήκαν πάρα πολλές παράμετροι και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια, όλα με βασικό άξονα τον ρυθμό εξόρυξης του ορυκτού πλούτου του πλανήτη μας. Από τα 12 εναλλακτικά σενάρια, πάνω από τα μισά προέβλεψαν ότι κάποια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη θα καταστεί αδύνατη επειδή δεν θα υπάρχουν πόροι για να τη στηρίξουν. Αυτό θα δημιουργήσει ένα τρομακτικό σημείο καμπής στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

 

 

Σε μια προσπάθεια να αξιολογηθεί αυτή η έρευνα, τα υπολογιστικά της μοντέλα μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο της νέας γενιάς επιστημόνων και το αποτέλεσμα είναι ακόμα τρομακτικό. Αρχικά ο ρυθμός αύξησης της εκμετάλλευσης δεν επιβεβαιώθηκε απλά, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο αλματώδης, ειδικά σε ότι αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η επανεκτίμηση της κατάστασης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνο το τέλος της οικονομίας ίσως έρθει πολύ πιο νωρίς από όσο νομίζαμε, δηλαδή γύρω στο 2040.

 

 

Οι παράγοντες οι οποίοι συνεκτιμήθηκαν ήταν οι εξής: πληθυσμός, βιομηχανική παραγωγή, δείκτες γονιμότητας, παραγωγή τροφίμων, επίπεδα ρύπανσης, προσδόκιμο ζωής, κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ποιότητα ζωής. Όλοι αυτοί δείκτες λένε ότι το 2040 θα φτάσουμε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.

 

 

Η παύση της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης λόγω έλλειψης πόρων θα δημιουργήσει πρώτα από όλα ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων που θα οδηγήσει μοιραία σε χάος, ελλείψεις τροφίμων, αυξήσεις τιμών στα υπάρχοντα τρόφιμα και δυστυχώς πείνα. Η πείνα με τη σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει πολέμους και άλλα οδυνηρα σενάρια για την ανθρωπότητα. 

 

 

Παρά τον τρόμο που προκαλεί το σφιχτό deadline του 2040, οι επιστήμονες που έτρεξαν το νέο μοντέλο πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αναστραφεί η πορεία προς τον γκρεμό. Η επίσπευση της έρευνας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο περιορισμός των ορυκτών καυσίμων, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και η λελογισμένη χρήση των πόρων της γης μπορούν, όχι μόνο να εμποδίσουν την κατάρρευση, αλλά να φτιάξουν κι έναν καλύτερο πλανήτη για τις επόμενες γενιές.198 SHARES