Έριξαν σκόπιμα αεροπλάνο για να δουν ποιες είναι οι πιο ασφαλείς θέσεις

Όσο κι αν φαίνεται σχέδιο ενός παρανοϊκού μυαλού, αυτό το πείραμα ίσως να μας σώσει τη ζωή.

Οι επιστήμονες συνέτριψαν ένα μεγάλου μεγέθους επιβατικό αεροπλάνο στο έδαφος σκόπιμα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια ιδέα για το ποιες θέσεις στο αεροπλάνο θα είχαν τις καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τη συντριβή. Ακούγεται σαν το σχέδιο ενός τρελού ανθρώπου, το πείραμα όμως αυτό κάποτε θα φανεί πολύ χρήσιμο για τις κατασκευαστικές αεροσκαφών και κατά συνέπεια για τους επιβάτες των επιβατικών αεροπλάνων.

Οι επιστήμονες είναι πάντα εκεί έξω και αναζητούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως όλοι ξέρουμε. Αν και μερικά από αυτά που κάνουν μπορεί να θεωρηθούν λίγο ασήμαντα, δεν υπήρχε τίποτα ανόητο σε αυτό το πείραμα, το οποίο είχε ως στόχο να καθορίσει ποιοι επιβάτες θα μπορούσαν να είναι οι πιο πιθανό να επιβιώσουν από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Λοιπόν, πού πιστεύετε ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μέσα στο αεροπλάνο;

 

 
 

Η δοκιμή - η οποία έγινε στο The Plane Crash του Channel 4 - προκάλεσε μια μικρή διαμάχη επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να αφήσει την υπεύθυνη εταιρεία, που ονομάζεται Broken Wing, να επιχειρήσει το πείραμα στη γη τους. Τελικά κατάφεραν να πείσουν τη μεξικανική κυβέρνηση να τους αφήσει να το κάνουν εκεί, επιλέγοντας μια μεγάλη ξηρή λίμνη με μεγάλη έκταση. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλα εμπόδια που έπρεπε να περάσουν.

Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Μπα, ένα drone που τρώγεται

Η ιδέα ήταν να πετάξουν το αεροπλάνο εξ αποστάσεως προτού το ρίξουν στο μεγάλο έρημο χώρο επίτηδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσομοίωσή της πτώσης. Ωστόσο, επειδή το αεροπλάνο έπρεπε να πετάξει πάνω από ορισμένες κατοικημένες περιοχές, η μεξικανική κυβέρνηση ζήτησε να πετάξει το αεροπλάνο για εκείνη τη στιγμή με κανονικό πιλότο. Αυτό σήμαινε ότι ο καπετάνιος Jim Bob Slocum είχε επωμιστεί τη δουλειά να πετάξει το αεροπλάνο στην έρημο πριν πηδήξει από το αεροσκάφος - μέσω αλεξίπτωτου - και να το αφήσει να συντριβεί εξ αποστάσεως από άλλο πιλότο. Στις 27 Απριλίου 2012, το αεροπλάνο Boeing 727 απογειώθηκε από ένα αεροδρόμιο στο Μεξικάλι, πριν πετάξει στην έρημο και έπεσε σκόπιμα στο πάτωμα με ταχύτητα 140 μιλίων την ώρα. Ποια ήταν όμως τελικά τα αποτελέσματα;

 

 
 

Λοιπόν, μπορεί να μην σας εκπλήξει αν μάθετε ότι οι άνθρωποι στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου θα ήταν οι πιο πιθανό να πεθάνουν σε μια πραγματική συντριβή. Στη συνέχεια, όσοι κάθονταν πάνω από τα φτερά του αεροπλάνου πιθανότατα θα υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς – σπασμένα κόκκαλα και παρόμοια – ενώ τα περισσότερα από τα δοκιμαστικά ομοιώματα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου παρέμειναν άθικτα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι επιβάτες θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν επέζησει. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το αεροπλάνο είχε συντριβεί πρώτα στην ουρά, οι συνθήκες πιθανότατα θα είχαν αντιστραφεί.

Τελικά όμως δεν υπάρχει ιδανικό μέρος για να είστε μέσα σε ένα αεροπορικό δυστύχημα, εκτός από το να μην είστε παρόντες στο αεροπλάνο που συντρίβεται. Επιπλέον, η εκκένωση θα μπορούσε να ήταν επίσης πρόβλημα, καθώς κομμάτια του αεροπλάνου είχαν μετακινηθεί στην καμπίνα κατά τη σύγκρουση, δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους και εμπόδια εκκένωσης.

Με λίγα λόγια, μη σου τύχει!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved