Το Bitcoin σκοτώνει το περιβάλλον πιο πολύ κι από το νέφος

Mελέτη επιβεβαιώνει μία υποψία που είχαμε καιρό τώρα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα Bitcoins μπορούν εύκολα να σκοτώσουν το περιβάλλον του πλανήτη. Πιο εύκολα από τις διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα ή τα εργοστάσια. Η βιομηχανία του Bitcoin καταστρέφει σωρηδόν το περιβάλλον, μάλιστα πιο πολύ ακόμη κι από τις γνωστές ζημιές που προκαλούν οι βιομηχανίες βοδινού κρέατος. Συγκεκριμένα, για κάθε $1 σε Bitcoin, παράγονται κλιματικές ζημιές αξίας 35 cent από το 2016 έως το 2021. Η βενζίνη παρήγαγε 41 cents σε ζημιές και η παραγωγή κρέατος 33 cents. Μάλιστα αν η βιομηχανία Bitcoin συγκριθεί με την εξόρυξη χρυσού, οι ζημιές του Bitcoin στο περιβάλλον είναι περίπου 8.75 φορές μεγαλύτερες. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε κλιματικές ζημιές; Για να υπολογιστεί το κόστος σε δολάρια, για τις μελλοντικές ζημιές στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσουν το κόστος κάθε έξτρα τόνου διοξειδίου του άνθρακα που φτάνει στην ατμόσφαιρα.

 

 
 

Bitcoin: Ποιοι θα ζημιωθούν περισσότερο αν αποδειχτεί «φούσκα»;

Το γιγαντιαίο δίκτυο των Bitcoin καταναλώνει σε ένα χρόνο το ηλεκτρικό ρεύμα μιας ολόκληρης χώρας. Ποσοστό που είναι απίστευτα ζημιογόνο για τον πλανήτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν την κατανάλωση ηλεκτρισμού και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει, εφαρμόζοντάς το σε κοινωνικό κόστος για να μεταφράσουν τις εκπομπές σε δολάρια. Με το κοινωνικό κόστος του άνθρακα στα $100 ανά τόνο, οι κλιματικές ζημιές ανέρχονται στα $3.088 για κάθε Bitcoin που παράγεται. Από το 2016 έως το 2021, οι συνολικές ζημιές του Bitcoin στο κλίμα παγκοσμίως ανέρχονται στα $12 δισεκατομμύρια.

 

 
 

Υπάρχουν όμως και κρυπτονομίσματα που δεν καταναλώνουν τόση πολλή ενέργεια, ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι εκείνο του Ethereum το οποίο πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα τους νέους τρόπους εξόρυξης του οι οποίοι είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον από άλλους. Οι κορυφαίοι υπέρμαχοι του Bitcoin ισχυρίζονται ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πράσινου μέλλοντος. Το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin – που σήμερα ισούται με αυτό της Ελλάδας – σύντομα θα συρρικνωθεί, υποστηρίζουν, καθώς οι παραγωγοί του που έχουν επίγνωση των ESG ασπάζονται όλο και περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved