Bitcoin: Ποιοι θα ζημιωθούν περισσότερο αν αποδειχτεί «φούσκα»;

Μετά την κατρακύλα των τελευταίων ημερών είναι εύλογη η απορία πολλών επίδοξων επενδυτών για το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα.

Οι κρίσεις προκαλούν μιζέρια και καταστροφές στους πολλούς, ταυτόχρονα όμως «γεννούν» ευκαιρίες και πλούτη στους λίγους. Όταν λοιπόν το 2009 μέσα στον πανικό από τις απώλειες περιουσιών που προέκυψε από την χρηματοικονομική κρίση, στην επιφάνεια αναδύθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα ονόματι Bitcoin, από ένα άτομο (ή ομάδα ατόμων) που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Λίγοι τότε είχαν το καθαρό μυαλό και τη διαύγεια να εκμεταλλευτούν αυτά που προσέφερε στον κόσμο, ιδιαίτερα δε στις παράνομες δραστηριότητες.

Μερικά από το πιο διάσημα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Διότι τι είναι ακριβώς το Bitcoin; Ένας τρόπος εύκολης συναλλαγής χρημάτων χωρίς τη μεσολάβηση ενός τρίτου μέσου, όπως καλή ώρα οι τράπεζες ή κάποιας δωρεάς ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος. Με τις τράπεζες και τους κρατικούς μηχανισμούς να μένουν στο «σκοτάδι» το Bitcoin έγινε ο αγαπημένος τρόπος συναλλαγών των παράνομων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σου προσέφερε ένα είδος ανωνυμίας, μέσω της ψηφιακής ταυτότητας σου.

Σύντομα οι «δυνάστες» του χρήματος βρήκαν στο  πρόσωπο του το απόλυτο μέσο για να πλουτίσουν παραπάνω, με την αξία του εκτοξεύεται την επόμενη δεκαετία σε επίπεδα που ελάχιστοι προσδοκούσαν (μέχρι πρόσφατα άνω των 63.000 δολαρίων).  

Μερικοί εξ αυτών βρίσκονται στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Σήμερα λοιπόν τα κρυπτονομίσματα είναι μια μεγάλη γκάμα ψηφιακών νομισμάτων, με το Bitcoin να «κυβερνάει», όντας καθισμένο στο θρόνο του, με κανένα άλλο να μην είναι ικανό να το απειλήσει.

 

Μήπως όμως εξελίσσεται σε «φούσκα»;

Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 επηρέασε πολύ κόσμο ο οποίος είδε μεγάλο μερίδιο των επιχειρήσεων ή των κεφαλαίων του να χάνονται μέσα στον κυκλώνα των εξελίξεων. Οι «ζημιές» σίγουρα ήταν πολλές ωστόσο όποιος παρατηρήσει καλύτερα το θέμα, πραγματικά ζημιωμένοι βγήκαν εκείνοι που «ανοίχτηκαν» παραπάνω σε μια περίοδο όπου τίποτα δεν έδειχνε ότι τα πράγματα θα καταρρεύσουν ή όσοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο (πώς να είναι άλλωστε).

Κάτι τέτοιο λοιπόν ισχύει και στον κόσμο του Bitcoin για κάθε καινούργιο, επίδοξο αλλά ταυτόχρονα αφελή επενδυτή. 

 

 

Διότι όποιος ρίξει μια ματιά στην πορεία του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων πλέον, θα συνειδητοποιήσει ότι η τιμή του είναι το πλέον υποκειμενικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με την τιμή του να διαπραγματεύεται πλέον στα 19,972.30 ευρώ. Με τον Elon Musk να παίζει συνεχώς παιχνίδια ανεβοκατεβάζοντας την τιμή του προς όφελός του, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το «καλό» όνομα το οποίο κατείχε τόσο καιρό στην αγορά, με τη ζυγαριά να γέρνει πλέον προς τη μεριά της «φούσκας» παρά ενός «Ευαγγελίου».

Όταν τη Δευτέρα φερ’ ειπείν μπορείς με ένα Bitcoin να αποκτήσεις ένα ολόκληρο αυτοκίνητο, κλονίζεσαι όταν την Τρίτη με το ίδιο «ποσό» δεν μπορείς να αποκτήσεις ούτε τα λάστιχά του.  

 

 

Δίχως κανείς να γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin και γενικότερα των κρυπτονομισμάτων, ποιος μπορεί να πει ότι ένας λιγότερο καταρτισμένος επενδυτής, όση καλή διάθεση ή πληροφορίες διαθέτει, μπορεί να επιβιώσει σε ένα παιχνίδι που το «αύριο» δεν ξέρει τι του ξημερώνει; Οι παλιότεροι Bitcoiners είναι βέβαιο ότι για να παραμένουν πιστοί κάτι παραπάνω ξέρουν από τους υπόλοιπους, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι τα κέρδη τους θα συγκρίνονται με όσα θα έχει ένας νέος επενδυτής στο χώρο.

Ο Elon Musk πάντως ξανασχολείται με το Dogecoin.

Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν σταδιακά τον τρόπο να γεμίζουν με φραγμούς το Bitcoin και το υπόλοιπο συνάφι του, κάνουν το «έδαφος» όλο και πιο δύσβατο δίνοντας παραπάνω τροφή στους πολέμιους και κυρίως δύναμη στις τράπεζες. Τα έλεγε ο Mark Cuban ότι το Bitcoin πρόκειται για «φούσκα» , αλλά πώς μπορείς να πας κόντρα στην επιρροή και τη «γοητεία» που ασκεί ο εύκολος πλούτος;

O χρόνος θα δείξει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved