Θα επιβιώσει άραγε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία στον Πόλεμο των Άστρων.

Ο πόλεμος δυσκολεύει κι άλλο τα πράγματα, κι αυτό έχει φτάσει μέχρι το διάστημα. Όσο ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας εξελίσσεται στο έδαφος, τα πράγματα στο διάστημα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία.

Μάλλον θα κάνουμε καιρό να δούμε κάποιο πύραυλο της Ευρώπης να φεύγει για το διάστημα. Κι αυτό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας τομέας που επηρεάζεται άμεσα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος κατά το ήμισυ ανήκει στη Ρωσία, ενώ το ρωσικό τμήμα ελέγχει και την πρόωση του ISS για διορθωτικές κινήσεις στην τροχιά του.

 

 
 

Τα πράγματα φαίνεται να μην πηγαίνουν και πολύ καλά για τον κόσμο γενικότερα κι αυτό το βλέπουμε από την κατάσταση που επικρατεί στο διάστημα.

Τώρα, με ένα tweet, η Roscosmos ανακοίνωσε πως σταματάει τη συνεργασία με τους Γερμανούς στα επιστημονικά πειράματα του ISS. Η Ρωσία θα συνεχίσει τα πειράματα ανεξάρτητα.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε αναπροσαρμογή ολόκληρου του διαστημικού της προγράμματος ως απάντηση στις κυρώσεις, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία δορυφόρων για λόγους άμυνας. Επιπλέον, η Ρωσία σταματά την παράδοση ρωσικών κινητήρων πυραύλων στις ΗΠΑ και σταματά και την επισκευή αυτών που έχει ήδη παραδώσει.

 

 
 

Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης να εκτοξεύσει δορυφόρους της OneWeb από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτός κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο πουλήσει τις μετοχές του από την εταιρία και η OneWeb εγγυηθεί πως οι δορυφόροι δε θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, η Roscosmos σταμάτησε τις εμπορικές εκτοξεύσεις Soyuz πυραύλων από το διαστημοδρόμιο της ESA στο Kourou στη Γαλλική Γουιάνα.

Η τεταμένη κατάσταση αναμένεται να καθυστερήσει και την εκτόξευση της κοινής αποστολής Ρωσίας και Ευρώπης στον Άρη η οποία είχε προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι. Η ESA αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Roscosmos.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved