Και κάπως έτσι έβγαζαν φωτογραφίες διαβατηρίων στη μετασοβιετική Ουκρανία

Για τους άπορους κι ανήμπορους να μετακινηθούν υπερήλικες.

Κοιτάζοντας τα πρόσωπα των υπερήλικων Ουκρανών στις παρακάτω φωτογραφίες, δύο τινά μπορείς να σκεφτεις: αφενός μεν πως η καθημερινότητα για τους πολίτες των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπήρξε ποτέ ρόδινη και βεβαίως δεν μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο εν μία νυκτί με την κατάρρευση του καθεστώτος. 

Αφετέρου δε, το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε αυτήν την ίδια την τρίτη ηλικία και στην ανημποριά που μπολιάζει το είναι μας. 

Στο θέμα μας τώρα.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τα σοβιετικά διαβατήρια έπρεπε να αντικατασταθούν από αντίστοιχα ουκρανικά και προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, το νεοσυσταθέν κράτος έστειλε φωτογράφους στα σπίτια ανήμπορων να μετακινηθούν Ουκρανών προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες φωτογραφίες. 

Ο Alexander Chekmenev, ήταν ένας από αυτούς και μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες μας δίνει το παρασκήνιο από την όλη αυτή διαδικασία. Χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, το υλικό αυτό μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί σήμερα ιστορικό ντοκουμέντο μιας όχι και τόσο μακρινής (για πολλούς) εποχής. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved