Νεαρή μηχανικός έφτιαξε πρόγραμμα που μεταφράζει τη νοηματική

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι κινήσεις των χεριών γίνονται λέξεις και τα άτομα με προβλήματα ακοής μπορούν να επικοινωνήσουν σαν εμάς.

Η νοηματική γλώσσα είναι η φωνή για όλους τους συνανθρώπους μας. Ακόμα και κωφοί διαφορετικής εθνικότητας από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μιας και η νοηματική έχει πολλά κοινά σε όλες τις γλώσσες. 

Όμως αυτό δεν αρκεί για την πλήρη ένταξη των κωφών στην κοινωνία μας μιας και είναι ελάχιστοι οι μη-κωφοί που γνωρίζουν τη νοηματική. Τη λύση ήρθε να δώσει η εφεύρεση μιας νεαρής μηχανικού, απλή σαν ιδέα, αλλά τεράστια λόγω της δυνατότητας που δίνει. Η Priyanjali Gupta είναι φοιτήτρια του Vellore Institute of Technology και έφτιαξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τον εαυτό του. 

 

 

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι ότι συλλέγει εικόνες από ανθρώπους που «μιλούν» τη νοηματική και τις καταχωρεί σε μία βάση δεδομένων. Σε αυτή τη βάση οι εικόνες κατηγοριοποιούνται με βάση το τι σημαίνουν στην Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL) και τις μεταφράζει αυτόματα στα Αγγλικά.

Έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες για απευθείας μετάφραση της νοηματικής, αλλά οι μέχρι τώρα απόπειρες μοιάζουν περισσότερο με αρχαίο πρόγραμμα μετάφρασης systran και τα αποτελέσματά τους ήταν τουλάχιστον αστεία μερικές φορές, αν όχι εντελώς ακατανόητα. Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο καθένας κάνει το ίδιο γράμμα ή λέξη της νοηματικής με ελαφρά διαφορετικό τρόπο, ακριβώς όμως συμβαίνει με το ηχόχρωμα της φωνής.

 

 

Το πλεονέκτημα του προγράμματος της νεαρής μηχανικού είναι μαζεύει συνεχώς δεδομένα δηλαδή στη βάση του εμπλουτίζει συνέχεια όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί κάτι στη νοηματική κι έτσι να γίνεται όσο πιο κατανοητό γίνεται με τις μεταφραστικές του δυνατότητες να εξελίσσονται συνέχεια. Στη συνέχεια με την κάμερα του κινητού, σαν να σκανάρουμε ένα QR code, μπορούμε να διαβάσουμε τη νοηματική και να επικοινωνήσουμε με κάποιον κωφό χωρίς να ξέρουμε τη νοηματική, εντυπωσιακό έτσι;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved