Σε 5 χρόνια το τηλέφωνο σου θα ξέρει πότε θα πεθάνεις

Η τεχνολογία όχι απλά «τρέχει», κοντεύει να ξεπεράσει το μεταφυσικό φράγμα.

Απ’ ό,τι ακούμε έχουμε καλά αλλά κα κάπως φρικιαστικά νέα από τον κόσμο της τεχνολογίας. Κάποτε μπορεί να βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας συσκευές να προβλέπουν πότε θα πεθάνει κάποιος. Τώρα αυτό γίνεται πραγματικότητα, τουλάχιστον όπως λένε οι επιστήμονες, στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε πολλά θαύματα. Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες κίνησης του κινητού τηλεφώνου από μόλις έξι λεπτά περπατήματος κάποιου, μπορεί να είναι αρκετά για να προβλεφθεί η πιθανότητα θανάτου του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Όσο αυτό κι αν ακούγεται τρομερό, εμείς δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε και την θετική πλευρά του όλου πράγματος. ΜΕ τον τρόπο αυτό πολλοί ξαφνικοί θάνατοι ίσως να αποφευχθούν. Γεγονός που είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Influential Autos: Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά τα θαύματα της τεχνολογίας;

Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Μπρους Σατζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας "PloS Digital Health", σύμφωνα με το "New Scientist", βρήκε ότι η ακρίβεια της ανωτέρω μεθόδου είναι περίπου ανάλογη με εκείνη άλλων παραδοσιακότερων μεθόδων πρόβλεψης. Τι σημαίνει όμως αυτό; Κατά πόσο η πρόβλεψη αυτή θα είναι ακριβής; Μήπως πάλι θα παίξουμε με τις πιθανότητες; Μήπως όλα αυτά είναι απλά ένα παιχνίδι των επιστημόνων για να τα τσεπώσουν από τις εταιρίες τεχνολογίας; Δεν ξέρουμε ακριβώς, θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα είναι legit.

 

 
 

Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με βάση το συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάνοντας χρήση αισθητήρων σε άλλες συσκευές όπως τα "βραχιολάκια" και τα "έξυπνα" ρολόγια. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουν πια "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) με παρόμοιους αισθητήρες κίνησης, όμως δεν έχουν μαζί τους συνεχώς το τηλέφωνο τους, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί αξιόπιστα ο συνολικός βαθμός σωματικής δραστηριότητας τους. Θα δούμε πολλά τα επόμενα χρόνια στην τεχνολογία της υγείας και πρώτο ρόλο θα παίξουν τα κινητά τηλέφωνα μιας και είναι οι συσκευές που έχουμε πάντα μαζί μας. Ίσως να είναι ικανές κάποια μέρα να μας προστατεύουν από κάποια ασθένεια ή ξαφνικό θάνατο.

 

 
 

Για να βρουν έναν εναλλακτικό δείκτη πρόγνωσης κινδύνου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 100.655 ατόμων, οι οποίοι είχαν φορέσει επί μία εβδομάδα στον καρπό τους ηλεκτρονικό βραχιολάκι με αισθητήρα κίνησης. Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας το 2% περίπου των συμμετεχόντων είχε πεθάνει από διάφορες αιτίες. Μπορεί να μοιάζει λίγο φρικτό, αλλά όμως είναι τρομερά πρακτικό και χρήσιμο για τις ζωές μας. Σκέψου πως μπορείς να γλιτώσεις πολλά δεινά και κυρίως το μεγαλύτερο απ’ όλα.

 

 
 

Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης - με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών - έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις. Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών (π.χ. μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας).

Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, σύμφωνα με τον Σατζ, τα smartphones μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου. Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού μιας χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των κατοίκων.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved