Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλέον δεν θα βλέπεις στοχευμένες διαφημίσεις

Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Digital Services Act.

Επιτέλους να και μία καλή είδηση. Τέλος οι στοχευμένες διαφημίσεις στο ίντερνετ.

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποσκοπεί σε ένα διαδίκτυο με λιγότερες στοχευμένες διαφημίσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Google και το Meta (Facebook, Instagram).

Περνώντας σε λεπτομέρειες, την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αρχικό προσχέδιο του νόμου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να είναι υπέρ. Τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά το στήριξαν, με 530 ψήφους υπέρ, 78 ψήφους κατά και 80 αποχές.

 

 

Ο λόγος γίνεται για το Digital Services Act, το οποίο για πρώτη φορά προτάθηκε το 2020. Σύμφωνα με αυτό, οι διάφορες πλατφόρμες δε θα μπορούν να αξιοποιούν τις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, όπως για παράδειγμα το φύλο τους, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την εθνικότητά τους, με στόχο να τους προωθούν πιο αποτελεσματικές, στοχευμένες διαφημίσεις.

 

Συγχρόνως, το DCA ζητά από τους διάφορους παρόχους υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα τα social media σαν το Facebook, το Twitter κ.α., να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν εύκολα να αιτηθούν εξαίρεση από την παρακολούθηση. Επιπροσθέτως, πιέζει τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν παράνομο περιεχόμενο και προϊόντα από το διαδίκτυο, στοχεύοντας την ρητορική μίσους και τα απομιμητικά προϊόντα.

 

 
 

Τέλος, το DSA περιλαμβάνει και δύο κανόνες που ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα. Την εξ ολοκλήρου απαγόρευση των στοχευμένων διαφημίσεων στους ανήλικους και τα «dark patterns», δηλαδή τις ύπουλες πρακτικές που χρησιμοποιούν πολλές εταιρίες για να εξαναγκάσουν τους χρήστες να συμφωνήσουν να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved