Το πώς μυρίζουμε μπορεί να γίνει το δακτυλικό αποτύπωμα του μέλλοντος

Ο μηχανισμός μοιάζει με την εκπαίδευση των ειδικών αστυνομικών σκύλων, το μόνο που μένει είναι να τον αντιγράψουμε σε κώδικα. 

Τα δακτυλικά αποτυπώματα πλαστογραφούνται εύκολα, ενώ και η ταυτοποίηση μέσω του αμφιβληστροειδούς έχει δείξει ότι μπορεί να παραβιαστεί με χρήση τεχνητών φακών. Το επόμενο μοναδικό μας φυσικό χαρακτηριστικό που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η μυρωδιά του σώματός μας. 

Η μυρωδιά που αφήνει κάθε σώμα έχει να κάνει με ένα σύνολο παραγόντων που εκκρίνονται από το σώμα μας, τόσο περίπλοκο που καθιστά τη μυρωδιά κάθε ανθρώπου μοναδική. Είναι τόσο μοναδική όσο το DNA μας και οι παράγοντες που την καθορίζουν παραμένουν αναλλοίωτοι από όταν γεννιόμαστε. Έτσι οι επιστήμονες φιλοδοξούν να κωδικοποίησουν τη μυρωδιά κάθε ανθρώπου ώστε αυτή να είναι αναγνωρίσιμη από αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν ανθρώπινους πόρους. 

 

 

Για να γίνει αποτελεσματικό και ασφαλές ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαφορές που παρουσιάζει η οσμή του σώματός μας ανάλογα με την υγεία μας, το τι έχουμε φάει κλπ. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η μυρωδιά μας παραμένει μοναδική και δεν μοιάζει με κανενός άλλου, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη βάση δεδομένων. 

Το σύστημα αναγνώρισης μέσω της μυρωδιάς είναι ακόμα στα σπάργανα και είναι ένα υποσύνολο ενός άλλου συστήματος ασφαλείας. Η μηχανική αναγνώριση μυρωδιών φιλοδοξεί να κάνει πρώτα την εμφάνισή της ως σύστημα ασφαλείας για επικίνδυνες και παράνομες ουσίες, ληγμένα και ακατάλληλα τρόφιμα και ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση κάποιας διαρροής υγρού ή αερίου. 

Σε περίπτωση που νομίζετε ότι όταν εφαρμοστεί η αναγνώριση μέσω μυρωδιάς, ότι θα κοροϊδέψετε το σύστημα, έχουμε κακά μαντάτα αφού ούτε το υπερβολικό άρωμα , ούτε η απλυσιά μπορεί να το παραπλανήσει. Τα πρώτα δείγματα των ερευνητών έχουν ήδη δείξει επιτυχία στην αναγνώριση με ποσοστό άνω του 85%. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην ξεχνάμε το αποσμητικό όποτε κι αν έρθει το εν λόγω σύστημα αναγνώρισης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved