Smartphones: Τελικά το τηλέφωνο σου σε σκοτώνει ή όχι;

Αυτή είναι μία απορία που επιτέλους τη λύσαμε.

Κι όμως όταν σκέφτεσαι για πράγματα που μπορεί να θέλουν να σε σκοτώσουν, σπάνια κοιτάς το τηλέφωνο σου. Κι όμως το τηλέφωνο σου σε σκοτώνει. Το ξέρουμε τα νέα δεν είναι καλά. Όντως συμβαίνει.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα κινητά και δεν μιλάμε φυσικά για τις νέες κεραίες 5G που σου κάνουν το μυαλό αυγό τηγανητό με όλα αυτά που εκπέμπουν. Και δεν είναι μόνο η ακτονοβολία.

To νέο smartphone της Apple έχει τη μισή τιμή του iphone 11.

 

Στην Αυστραλία μετά από έρευνα που έγινε, το 32 % των οδηγών παραδέχεται πως διαβάζει μηνύματα ενώ οδηγεί.

Οπότε όταν βλέπεις ένα αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω σου και δεν έχεις ιδέα γιατί τότε απλά σκέψου πως πιθανότατα ο οδηγός θα κάνει κάποιο νέο post στο Insta.

Ο αριθμός των θυμάτων πεζών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 51% από το 2009. Το 2017 τα ατυχήματα με πεζούς αυξήθηκαν κατά 21% στην Αυστραλία, με την αστυνομία να κατηγορεί την ηλιθιότητα των smartphones.

Ένας άλλος κίνδυνος που παραμονεύει είναι ο εθισμός μας στις ντοπαμίνες που εκκρίνει ο εγκέφαλος μετά από τα δεκάδες κουδουνίσματα του smartphone μας.

Περιμένοντας με αγωνία ένα νέο μήνυμα που θα μας κάνει να αισθανθούμε λίγο καλύτερα.

Την ίδια στιγμή όμως είμαστε νευρικοί και κοιτάμε συνέχεια την οθόνη για να δούμε αν κάποιος μας θυμήθηκε και αυτό φυσικά προκαλεί μεγάλη νευρικότητα.

Κοίτα "παπάδες" που μπορεί να κάνει ένα smartphone.

 

Οι επιστήμονες λένε πως η νευρικότητα προκαλείται από τις εκκρίσεις κορτιζόλης που κυλάει στο αίμα μας περιμένοντας κάτι νέο να φανεί στην οθόνη.

Η ίδια η Google αναφέρει πως το να είσαι ιδιοκτήτης μίας συσκευής smartphone δημιουργεί μίας συνεχής υποχρέωση.

«Το σώμα στρεσάρεται και θέλει πάντα να βλέπει το κινητό τηλέφωνο. Μόνο έτσι του περνάει το στρες» λέει ο διευθυντής του Center for Internet and Technology Addiction, David Greenfield.

smartphone danger1

Mία άλλη πλευρά των κινδύνων που ελλοχεύουν μέσα στα smartphones είναι τα παιχνίδια διαφόρων ειδών, όπως η χαρτοπαιξία και τα video games πρώτου προσώπου.

Ιδιαίτερα τα αγόρια είναι εθισμένα σε αυτό που λέμε danger porn. Αυτό εμπεριέχεται μέσα στα παιχνίδια shooter και στα gambling apps.

Τελικά, χωρίς να ξέρουμε επακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο δίκτυο 5G στην υγεία μας, ένα είναι σίγουρο: τα smartphones παίζουν τεράστιο ρόλο στις ζωές μας και θεωρούνται πλέον είδη πρώτης ανάγκης, όπως η στέγη και το νερό.

Μία δεκαετία είναι κοντά μας και είμαστε εθισμένοι τόσο πολύ όσο τίποτε άλλο.

Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε μυαλό; Αλλά πως;

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα πιο εθιστικά apps των τελευταίων ετών:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved