6 σημάδια για να καταλάβεις ότι έχεις χαμηλό EQ

Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα η συναισθηματική νοημοσύνη και η ευφυΐα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου. Και μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι σχετικά εύκολο, αλλά για κάποιους άλλους δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά δείγματα για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου και να δεις πώς μπορείς να τον βελτιώσεις -αν φυσικά το θέλεις.

Έτσι θα φαίνεσαι πιο έξυπνος στις πρώτες κουβέντες σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ

1. Αγχώνεσαι εύκολα

Τα αδιευκρίνιστα συναισθήματα καταπονούν το μυαλό και το σώμα. Η συναισθηματική νοημοσύνη σε βοηθά να κάνεις το άγχος πιο διαχειρίσιμο, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εντοπίζεις και να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις πριν τα πράγματα κλιμακωθούν. Οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης τους είναι πιο πιθανό να στραφούν σε άλλα, λιγότερο αποτελεσματικά μέσα διαχείρισης της διάθεσής τους. Έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν άγχος, κατάθλιψη και να κάνουν κατάχρηση ουσιών.

2. Περιορισμένο λεξιλόγιο

Τα άτομα με υψηλό EQ κυριαρχούν στα συναισθήματά τους επειδή τα καταλαβαίνουν και χρησιμοποιούν ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο συναισθημάτων για να το κάνουν. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν τον εαυτό τους ότι απλώς αισθάνονται «κακά», οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν αν αισθάνονται «ευερέθιστοι», «απογοητευμένοι», «καταπιεσμένοι» ή «ανήσυχοι». Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η επιλογή της λέξης , τόσο καλύτερη εικόνα έχεις για το πώς ακριβώς αισθάνεσαι. 

3. Κρατάς κακίες

Τα αρνητικά συναισθήματα που έρχονται με το να κρατάς μνησικακία είναι στην πραγματικότητα μια απάντηση στο άγχος. Η σκέψη και μόνο του συμβάντος κάνει το σώμα σου να είναι σε λειτουργία μάχης ή φυγής, έναν μηχανισμό επιβίωσης που σε αναγκάζει να είσαι alarm όλη την ώρα.

Αν θέλεις να της κάνεις καλή εντύπωση αυτά τα πράγματα μην τα πεις ποτέ

4. Περιθώρια για λάθη

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αποστασιοποιούνται από τα λάθη τους, αλλά το κάνουν χωρίς να τα ξεχνούν. Χρειάζεται αυτογνωσία για να περπατήσεις σε αυτό το τεντωμένο σκοινί μεταξύ λήθης και μνήμης. Το να μένεις πολύ στα λάθη σου σε κάνει να αγχώνεσαι και να ντρέπεσαι, ενώ το να τα ξεχάσεις τελείως σε αναγκάζει να τα επαναλάβεις. Το κλειδί για την ισορροπία βρίσκεται στην ικανότητά σου να είναι τα πράγματα κάπου στη μέση. 

5. Νιώθεις παρεξηγημένος

Όταν δεν έχεις συναισθηματική νοημοσύνη, είναι δύσκολη η επικοινωνία με τους άλλους. Αισθάνεσαι παρεξηγημένος επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να σε καταλάβουν. Ακόμη και με εξάσκηση, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν επικοινωνούν τέλεια την κάθε ιδέα. 

6. Κατηγορείς τους άλλους για τα συναισθήματά σου

Τα συναισθήματα προέρχονται από μέσα. Είναι εύκολο να κατηγορείς τους άλλους για αυτό που νιώθεις, αλλά πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για τα συναισθήματά σου. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κάτι που δεν θέλεις. Το να σκέφτεσαι το αντίθετο σε κρατάει πίσω.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved