Νιώθεις κι εσύ ότι έχεις ήδη αποτύχει με το New Year’s Resolution;

Αρχές Φλεβάρη και ήδη οι στόχοι που έβαλες μοιάζουν με ξεχασμένο ναυάγιο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό.

Πόσο μακριά σου φαίνονται οι στόχοι που έβαλες για το νέο έτος; Κι όμως έχουν περάσει μόλις δύο βδομάδες κι εσύ ακόμα προσπαθείς να χωνέψεις. Αν εξαιρέσουμε το ότι πίνουμε και τρώμε λιγότερο αυτές τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, δεν μπορούμε να δούμε κάποια δραματική αλλαγή στη ζωή μας και δεν είναι ότι δεν είχαμε κίνητρο, απλά μοιάζει βουνό. Η ίδια η μορφή του New Year, New Me, είναι δομημένη σε ένα στυλ πρέπει να χάσω 5 κιλά, λέω ότι θα βάλω στόχο να χάσω 10 κιλά για να έχω μαξιλάρι αποτυχίας, και τελικά αν χάσω 3 κιλά, πάλι κερδισμένος θα είμαι. 

H επιστημονική εξήγηση πίσω από την έννοια του Bromance

Το θέμα είναι ότι ακόμα και στο απλό θέμα των κιλών δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόοδος για τους περισσότερους, εκτός κι αν ήταν ήδη σε πρόγραμμα και απλά έκαναν μια μικρή παράκαμψη την περίοδο των γιορτών. Αν στην εξίσωση βάλουμε και τους στόχους που έχουμε στα επαγγελματικά ή στα προσωπικά, τότε η αποτυχία γίνεται παταγώδης. Το παρήγορο σε αυτό είναι ότι δεν φταίνε ούτε οι υπεραισιόδοξοι στόχοι, αλλά ούτε και το ξερό μας το κεφάλι, είναι απλά θέμα timing. 

 

 

To ότι έχουμε θέσει αυθαίρετα την έναρξη του έτους μέσα στον χειμώνα θέτει ψυχαναγκαστικά το ορόσημο αυτό σε μία πλέον ακατάλληλη στιγμή. Γι’αυτό και πολλοί επιλέγουν να βάζουν τους δικούς τους στόχους τον Σεπτέμβρη όταν μαζεύουν τα ηλιοκαμένα κορμιά τους από τις παραλίες που θεωρητικά έχουν γεμάτες μπαταρίες, αλλά αυτό δουλεύει περισσότερο για τα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές Σεπτέμβρη είμαστε το ίδιο αποδιοργανωμένοι με τις αρχές του Γενάρη, άρα κάποια άλλη εποχή είναι καλύτερη για τους ενήλικες για να θέτουν στόχους.

Άσε τι λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις και δες όσα έχεις ήδη κάνει

Δεν είναι τυχαίο που η φύση αναγεννάται την άνοιξη, τα χιόνια λιώνουν, τα μπουμπούκια ανθίζουν, τα πουλάκια κελαηδούν. Εκεί γύρω στα μέσα Μάρτη είναι το καλύτερο χρονικό σημείο για να κάνουμε ένα συμβόλαιο με τον εαυτό μας, δεν χρειάζεται να είναι βαρύ και να θέσουμε υπεράνθρωπους στόχους, λίγοι και καλοί είναι αρκετοί.

 

 

Η άνοιξη είναι κάτι που βγάζει νόημα για μια αφορμή βελτίωσης του εαυτού μας, τόσο από ψυχολογικής, όσο και από σωματικής άποψης. Είναι πιο εύκολο να συμπαρασύρουμε το πνεύμα μας σε μια κατάσταση εύφορης αλλαγής με τον καιρό να βελτιώνεται και να βγαίνουμε περισσότερο έξω από το σπίτι. Ο χειμώνας δεν είναι τυχαία συνδεδεμένος με την ανάπαυση, τόσο της γης, όσο και των ζώων. Μάλιστα αν πάμε κάποια εξελικτικά βήματα προς τα πίσω, θα δούμε ότι οι πολύ μακρινοί μας πρόγονοι έπεφταν σε κάτι που μοιάζει αρκετά με τη χειμερία νάρκη που ακόμα έχουν στο βιολογικό τους ρολόι μια σειρά από άγρια ζώα που δεν έχουν αναπτύξει ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω τους που να τους επιτρέπει μια ασφαλή διαβίωση τον χειμώνα χωρίς αυτή. 

Η νωθρότητα, αυτή η ημιληθαργική κατάσταση και η ανάγκη για να μην κάνουμε απολύτως τίποτα όταν έχει κρύο, εκτός από το να τρώμε και να είμαστε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι ένα εξελικτικό απομεινάρι αυτής της κατάστασης. 

Τι συνδέει την πείνα με το κρύο

Συνεπώς είναι καλύτερο για τους στόχους μας, και κυρίως για τον εαυτό μας να δίνουμε μια μικρή παράταση για το New Year’s Resolution, μια παράταση δημιουργική που δεν έχει ίχνος αναβλητικότητας και αθέτησης της συμφωνίας με τον εαυτό μας. Το ερώτημα που μένει είναι το τι κάνουμε μέχρι τότε. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς κάνει και η φύση, να προετοιμαστούμε.

Έχοντας θέσει την έναρξη της αλλαγής σε λίγους μήνες από τώρα, έχουμε άπλετο χρόνο για να προετοιμάσουμε την αλλαγή για να ξεκινήσουμε με φόρα. Για παράδειγμα αν έχουμε βάλει στόχο την καλύτερη φυσική κατάσταση, τώρα είναι η στιγμή για να ψάξουμε γυμναστήρια και διατροφολόγους και να πάρουμε γνώμες. Αν έχουμε κάποιο επαγγελματικό σχέδιο, πχ να ζητήσουμε αύξηση, μπορούμε να βελτιώσουμε τη εικόνα μας σαν εργαζόμενοι για να πάμε έχοντας το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση. 

 

 

Τέλος δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις ότι άλλη μια χρονιά πάει στράφι γιατί ακόμα έχεις τα κιλά των μελομακάρονων, ακόμα και αν δεν βάλεις το ορόσημο στην εαρινή ισημερία που ορίζει την άνοιξη, μπορείς κάλλιστα να βάλεις όποτε εσύ θες τους στόχους σου χωρίς να δεσμεύεσαι ψυχαναγκαστικά από κάποια ημερομηνία, ακόμα κι αν αυτή βγάζει περισσότερο νόημα από την Πρωτοχρονιά. Σημασία έχει να γίνουμε καλύτεροι, όχι το πότε θα ξεκινήσουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved