Tρως και εσύ ό,τι υπάρχει στην κουζίνα όταν έξω κάνει πολύ κρύο

Ο χειμώνας είναι η εποχή που μπορεί να σε κάνει να τρως μόνο λιπαρά φαγητά.

Κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα. Όχι δεν είναι εύκολος ο χειμώνας και μάλιστα μπορεί να σε κάνει να φας πολύ φαγητό χωρίς καν να το καταλάβεις. Εκεί που κάθεσαι ξαφνικά αισθάνεσαι ένα τεράστιο κενό στο στομάχι σου και το αστείο είναι πως μόλις έφαγες. Δεν πάει αυτή κατάσταση άλλο, σίγουρα σε κουράζει να μασουλάς όλη την ώρα κάτι αλλά και τι να κάνεις;

Γιατί το χειμώνα τρώμε πιο πολύ;

Δεν έχει τελειωμό αυτή η φάση. Μόλις πήγες στο περίπτερο και η ώρα είναι σχεδόν 11 τη νύχτα. Ναι σε πιάσανε πάλι εκείνες οι μυστήριες χειμερινές λιγούρες σου και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Μαζί με το Netflix πρέπει απαραίτητα να τρως όλη την ώρα. Δεν φταις εσύ φταίει το σώμα σου που καίει πολλά με το κρύο. Είναι αλήθεια.

 

 
 

Υπάρχει εξήγηση για το φαινόμενο της «πείνας του χειμώνα»

Τι σχέση έχει η πείνα μας με τη χαμηλή θερμοκρασία; Κι όμως έχει τεράστια σχέση. Το σώμα καίει σαν τρελό θερμίδες γιατί προσπαθεί να ζεσταθεί. Είναι πολύ απλό.

Είναι καλό να ξέρεις πως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται, το σώμα μας έχει ανάγκη να ζεσταθεί. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να κάνει κάποιες καύσεις, – χρειάζεται τα δικά του καύσιμα.

Καύσιμα; Δηλαδή;

Με αυτό εννοούμε φυσικά το φαγητό. Για τις καύσεις του σώματος πρέπει να φάμε πιο πολύ φαγητό. Αυτό εξηγεί και το λόγο που πεινάμε περισσότερο. Από την άλλη όταν είσαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι γιατί έξω γίνεται καταστροφή από το χιόνι και το κρύο, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Φυσικά να χλαπακιάζεις τα πάντα χωρίς να υπάρχει αύριο.

 

 
 

Για ποιο άλλο λόγο πεινάμε περισσότερο;

Ναι, δεν μπορείς να κλείσεις το στόμα σου με τίποτα. Γαριδάκια, πατατάκια, πίτσες, σουβλάκια, μακαρόνια, γλυκά, ακόμη και παγωτό σε είδανε να τρως μέσα στη νύχτα σαν πεινασμένο φάντασμα. Πόσο θα τραβήξει αυτό; Θα γίνεις 200 κιλά. Υπάρχει όμως λόγος ρε παιδιά…

Εκτός από τα όσα τρώμε όμως, ο οργανισμός μας χρειάζεται να γεμίσει τις αποθήκες που έχει, σε περίπτωση ανάγκης που δεν θα φάμε. Ποια είναι η καλύτερη αποθήκη; Το λίπος. Και θα γεμίσει τρώγοντας. Το λίπος κάνει καλό στο κρύο αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Είναι ακριβώς όπως το πετρέλαιο που βάζεις στο καλοριφέρ. Σε ζεσταίνει.

 

 

Σε τι χρησιμεύει το λίπος μας και είναι τόσο αναγκαίο;

Το λίπος είναι μονωτικό υλικό και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Όταν λοιπόν ξεκινάς να κρυώνεις το χειμώνα, ο οργανισμός σου “επιθυμεί” περισσότερη ενέργεια, ώστε να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και να λειτουργεί φυσιολογικά. Από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί και να μην τρώμε ότι βρούμε. Τουλάχιστον να τρώμε ποιοτικά φαγητά και τροφές που έχουν θρεπτική αξία.

 

 
 

Πρόσεξε τις πολλές ώρες που είσαι σπίτι

Μιας και κάνει κρύο έξω το χειμώνα, συνηθίζουμε να είμαστε περισσότερες ώρες στο σπίτι και ίσως να “τσιμπολογούμε” σνακ συνέχεια. Τουλάχιστον αν θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι όσο αφορά την ποιότητα τότε θα πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε σωστά. Όχι μόνο πίτσες και πιτόγυρα όλη την ώρα.  

Ειδικά αν μειώσεις τη σωματική σου δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο κ.ά.) είναι λογικό να θέλεις να απασχοληθείς, τρώγοντας περισσότερο. Γι’ αυτό μία άλλη λύση είναι να ξεκινήσεις λίγο γυμναστική μέσα στο σπίτι. Κι από αυτό κάτι μπορεί να σώσεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved