Η επιστήμη έχει συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί γελάτε και γίνεστε λιάδα.

Το δέσιμο των ανδρών με το ποτό είναι ένα τελετουργικό τόσο παλιό όσο και το ίδιο το ποτό, αλλά η σύγχρονη επιστήμη μπορεί τελικά να έχει ρίξει λίγο παραπάνω φως στο γιατί το να γίνεις χώμα με τους κολλητούς σου μοιάζει να είναι μια ιδιαίτερα αντρική επιδίωξη.

Τα χαμόγελα και οι κραυγές χαράς είναι μεταδοτικά σε μια ομάδα ανδρών που κάθονται γύρω και πίνουν αλκοόλ, σύμφωνα με μια μελέτη που ανακοινώθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Clinical Psychological Science.

 

 

Τι έδειξε αυτή ή έρευνα για το ποτό και τους άνδρες

Αυτό σίγουρα δείχνει ότι το ποτό χρησιμεύει ως κοινωνικό κίνητρο για τους άνδρες, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους σε κοινωνικές συμπεριφορές, όπως το γέλιο και τη χαρά, και ελευθερώνοντάς τους για να συνδεθούν μεταξύ τους με τρόπο που δεν μπορεί να κάνει ένας καφές ή ένα απλό αναψυκτικό.

 

 
 

Αν όμως όλο αυτό σας φαίνεται γελοία προφανές, σκεφτείτε το εξής: το αποτέλεσμα δεν ισχύει εάν υπάρχουν γυναίκες στην ομάδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Περίεργο δεν είναι; Κι όμως όταν οι άντρες είναι μόνοι τους σε μία παρέα τότε περνάνε φαινομενικά καλύτερα γιατί είναι πιο άνετοι και σίγουροι για τον εαυτό τους. Νιώθουν ασφαλείς.

 

 

Πώς έγινε η έρευνα;

Οι ερευνητές χώρισαν 720 «υγιείς κοινωνικούς πότες» - μισούς άνδρες, μισές γυναίκες, από τις ηλικίες 21 έως 28 ετών - σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα κατανάλωσε είτε ένα αλκοολούχο ποτό (βότκα cranberry, όχι ό,τι καλύτερο αλλά οκ έρευνα είναι), ένα ποτό placebo ή ένα μη αλκοολούχο ποτό. Διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των ανδρών, το γέλιο- και οι σχετικές αυξήσεις στη θετική διάθεση και τον κοινωνικό δεσμό - τείνουν να αυξάνονται, μόνο σε αποκλειστικά ανδρικές ομάδες.

 

 
 

«Πολλοί άνδρες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής τους υποστήριξης και του κοινωνικού δεσμού τους συμβαίνει στο πλαίσιο της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Catharine Fairbairn. «Θέλαμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ότι η κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ ανταμείβει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες – την ιδέα ότι το αλκοόλ θα μπορούσε στην πραγματικότητα να «λιπαίνει» την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των ανδρών».

Ποιο ήταν το συμπέρασμα της έρευνας;

Το πιο σημαντικό είναι πως οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα γνήσια γέλια και συναισθήματα χαράς είναι απολύτως μεταδοτικά μεταξύ των νηφάλιων γυναικών αλλά όχι μεταξύ των νηφάλιων ανδρών. Μία κρύα μπίρα απλώς ισοφαρίζει το σκορ για τους άνδρες, επιτρέποντάς τους να πάρουν το χρόνο τους ο ένας για τον άλλον, εφόσον δεν υπάρχουν γυναίκες τριγύρω, και να περάσουν καλά.

Όλο αυτό λοιπόν κάτι λέει για το γιατί σου αρέσει να τα πίνεις με τους κολλητούς σου.

πηγή

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved