Πώς θα οργανώσεις αποτελεσματικά τα ψώνια σου στο super market

Ένας μικρός οδηγός που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις περιττές σπατάλες και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το budget σου.

Χωρίς υπερβολή τα ψώνια του super market είναι η πιο σοβαρή αγορά που κάνεις. Είναι το μέρος όπου ξοδεύεις το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού σου, από εκεί ψωνίζεις τα τρόφιμά σου και κάθε άλλο είδος πρώτης ανάγκης. Μήπως να το έπαιρνες λίγο πιο σοβαρά και να μην το αντιμετωπίζεις σαν μια ακόμα διεκπεραιωτική διαδικασία της καθημερινότητας; 

Όπως και σε και άλλες δραστηριότητες, καλό θα ήταν να πηγαίνεις για ψώνια προετοιμασμένος. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια γυμναστική, το κουβάλημα είναι αρκετό, αλλά πρέπει να αντισταθείς στις αυθόρμητες αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν. Αρχικά καλό είναι να μην διψάς και να μην πεινάς όταν ψωνίζεις. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πάντα πιθανότητα να ψωνίσεις άχρηστα πράγματα που υποσυνείδητα θα καλύπτουν την πρόσκαιρη ανάγκη σου. Αναψυκτικά και κακής ποιότητας snacks μπορούν πολύ εύκολα να βρουν τον δρόμο για το καλάθι σου. 

Θυμάσαι τις εικόνες με τα μακαρόνια και τα χαρτιά υγείας στην αρχή της πανδημίας; Ε, όπως και ο πιο δύσπιστος κατάλαβε ήταν άδικος κόπος. Είναι κάτι που αξίζει να το θυμάσαι και να το εφαρμόσεις και σε μικρότερη κλίμακα. Δεν χρειάζεται να στοκάρεις πράγματα στο σπίτι. Πολλές φορές δεν προλαβαίνεις να τα καταναλώσεις όλα και καταλήγεις με πολλά μπαγιάτικα και ληγμένα προϊόντα. Ειδικά στα ευπαθή όπως τα νωπά κρέατα και τα λαχανικά, κράτα χαμηλό ορίζοντα. Είναι μία συνήθεια που εξοικονομεί και χρήματα, αλλά και κάνει και καλύτερη τη διατροφή σου αφού αυτή αποτελείται από οσο πιο φρέσκα υλικά γίνεται. 

Η λίστα είναι  πιο παραδοσιακή μέθοδος για να μην πάρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, αλλά κυρίως να μην ξεχάσεις αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Επίσης η λίστα σου γλιτώνει και πολύτιμο χρόνο κατά την παραμονή σου στον χώρο περιορίζοντας τις άσκοπες βόλτες στους διαδρόμους προσπαθώντας να θυμηθείς τι χρειάζεσαι.

Οι προσφορές είναι καλές, αλλά όχι πάντα. Από τη μία υπάρχουν οι παραπλανητικές οι οποίες στην καλύτερη δεν έχουν κανένα όφελος στην τσέπη σου και απλά παρασύρεσαι από ένα αυτοκόλλητο σε μεγάλα γράμματα σε εντυπωσιακό φόντο. Στη χειρότερη πέφτεις θύμα διαφημιστικής απάτης και δίνεις περισσότερα από όσα θα έδινες αν έπαιρνες τα ίδια προϊόντα εκτός προσφοράς. Επίσης είναι πολύ πιθανό, μέσω προσφορών να πάρεις πράγματα που δεν θα έπαιρνες αν δεν ήταν σε προσφορά, καταλήγεις και πάλι ζημιωμένος.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά από κάτι έτοιμο και τυποποιημένο σκέψου πόσο καλύτερο θα ήταν αν αγόραζες τα υλικά και το έφτιαχνες μόνος σου. Είναι μία λύση με πολλαπλά οφέλη. Κερδίζεις χρήματα, τρως πιο υγιεινά και τέλος γεμίζεις δημιουργικά τον χρόνο σου στην κουζίνα. 

Οι ιδιωτικές ετικέτες είναι γνωστό πια ότι δεν είναι και τόσο τραγικές όσο η φήμη που τις ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια. Για την ακρίβεια μερικά προϊόντα είναι εφάμιλλά ή και καλύτερα από τα επώνυμα. Μπορείς να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις προϊόντα που είναι πιο εύκολο να μην είναι υποδεέστερα όπως κονσέρβες και καθαριστικά. Στην πορεία θα δεις ότι θα σου μείνουν πολλά στην τσέπη. 

Τέλος μην πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στο super market. Εντάξει αν δεν μπορείς να το αποφύγεις τελείως πήγαινε με το αυτοκίνητο σε πιο αραιά διαστήματα, κυρίως για να μεταφέρεις τα ογκώδη και βαριά ψώνια. Η οικονομία στη βενζίνη είναι δεδομένη και αν έχεις στο μυαλό ότι μπορείς να ψωνίσεις πράγματα που μπορείς να κουβαλήσεις και δεν έχεις διαθέσιμο ένα ολόκληρο πορτμπαγκάζ, θα αποφύγεις πάρα πολλά περιττά ψωνιά. Α, το κουβάλημα, συμπτωματικά είναι και μια καλή άσκηση που γυμνάζει ολόκληρο στο σώμα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved