Τα τυριά είναι μία ξεχωριστή απόλαυση στη ζωή ενός ανθρώπου. Τα τυριά είναι τόσο νόστιμα, που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο για να τους αντισταθούν. Και όταν από σχετική έρευνα με τα καλύτερα τυριά του κόσμου, ένα ελληνικό παίρνει την πρώτη θέση μόνο επιτυχία το λες.
Τι τυριά διαλέγει ένας sommelier για το κρασί σου;
Το ελληνικό τυρί το καλύτερο στον κόσμο
Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas ανακοίνωσε το καλύτερο τυρί για το 2025, έπειτα από αξιολόγηση εκατοντάδων ποικιλιών από όλο τον κόσμο. Και το νικητήριο τυρί ήταν ένα δικό μας, ελληνικό. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η γραβιέρα Νάξου, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία ακόμη σημαντική διεθνή διάκριση.
Τη δεύτερη θέση «κέρδισε» η παρμεζάνα, ενώ στην έκτη θέση βρέθηκε ακόμα μια ελληνική γραβιέρα, η γραβιέρα Κρήτης και στην ένατη θέση η κεφαλογραβιέρα. Η πρωτιά αυτή επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό τυρί μπορεί να ανταγωνιστεί ισχυρές τυροκομικές χώρες, όπως η Γαλλία.
TasteAtlas World Food Awards. These are the 100 best food regions in the world. View more: https://t.co/GsgYVXIJaW pic.twitter.com/0asUNnugAR
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 8, 2025
Γραβιέρα Νάξου: Γιατί ξεχωρίζει
Η γραβιέρα Νάξου παράγεται με παραδοσιακή διαδικασία που αξιοποιεί το τοπικό γάλα και την τεχνογνωσία των τυροκόμων του νησιού. Το γάλα κυρίως αγελαδινό με μικρή ποσότητα αιγοπρόβειου, θερμαίνεται, πήζει με προσθήκη πυτιάς και στη συνέχεια το τυρόπηγμα κόβεται και αναδεύεται μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Μετά την προθέρμανση και το στράγγισμα, το τυρί τοποθετείται σε καλούπια, πιέζεται για να αποβάλει τον ορό και κατόπιν αλατίζεται. Ακολουθεί ωρίμανση που κρατά συνήθως τουλάχιστον τρεις μήνες, κατά την οποία αναπτύσσει το χαρακτηριστικό της άρωμα και τη σφιχτή, ελαστική υφή της.
Η γεύση της είναι ήπια, βουτυράτη και ελαφρώς γλυκιά, με λεπτές νότες ξηρών καρπών. Είναι πιο γλυκιά και λιγότερο πικάντικη από άλλες ελληνικές γραβιέρες, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ευχάριστη και εύκολη στον συνδυασμό με φαγητά και κρασιά.
Ως προς τη θρεπτική της αξία, η γραβιέρα Νάξου είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α. Όπως τα περισσότερα κίτρινα τυριά, έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, αλλά όταν καταναλώνεται με μέτρο αποτελεί μέρος μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών και τη συνολική ενέργεια του οργανισμού.
Κάθε κρασί πρέπει να συνοδεύεται και από το κατάλληλο τυρί