Ένα από τα κοινά μυστικά που συζητάμε όλοι όταν σκεφτόμαστε Ιταλία είναι το πώς οι κάτοικοί της διατηρούνται αδύνατοι, ενώ τρώνε τόσο πολλά μακαρόνια, αλλά και πίτσες και παγωτό. Τι συμβαίνει πια με τους γείτονες, τι μαγικό μεταβολισμό έχουν; Ή μήπως πάντα υπάρχει η λογική εξήγηση πίσω από κάθε γεγονός;
Λοιπόν, σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Λεονάρντο Ρεγιόν, οι Ιταλοί παραμένουν αδύνατοι ενώ καταναλώνουν ζυμαρικά σε καθημερινή βάση, επειδή ξέρουν ακριβώς πώς να τα μαγειρεύουν. Κι αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα γαστρονομικής παράδοσης, αλλά συνδυασμού και επιστήμης.
Ο επιστήμονας εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μαγειρέματος των ζυμαρικών:
Αl dente, δηλαδή «στο δόντι», όταν είναι σφιχτά και πλήρως βρασμένα, όπου είναι μαλακά και πιο εύκολα να τα μασήσεις. Σε τι παίζει όμως ρόλο το πώς είναι βρασμένα τα μακαρόνια;
Ας το εξηγήσουμε από την άλλη γιατί το al dente θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς το άμυλο των ζυμαρικών δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντίθετα, μετατρέπεται μερικώς σε φυτική ίνα. Από την άλλη, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μπέργκαμο: Η αδικημένη πόλη του ιταλικού Βορρά
Τα οφέλη των ζυμαρικών al dente
1. Χαμηλότερος Γλυκαιμικός Δείκτης (GI):
Τα ζυμαρικά al dente έχουν χαμηλότερο GI σε σχέση με τα παραβρασμένα. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες απελευθερώνονται πιο αργά στο αίμα, αποφεύγοντας τα απότομα «σκαμπανεβάσματα» στη γλυκόζη και την ινσουλίνη, που σχετίζονται με την πείνα, την κόπωση και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
2. Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος και κορεσμός:
Επειδή απορροφώνται πιο αργά, κρατούν πιο σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και προσφέρουν πιο παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα υπερφαγίας ή ανθυγιεινών σνακ.
3. Λιγότερη μετατροπή σε λίπος:
Όταν οι υδατάνθρακες εισέρχονται απότομα στο αίμα, το σώμα αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης για να τους διαχειριστεί — και ό,τι περισσεύει, αποθηκεύεται ευκολότερα ως λίπος. Με το al dente, αυτή η διαδικασία είναι πιο ήπια.
4. Διατήρηση φυτικών ινών και μικροθρεπτικών:
Τα λιγότερο μαγειρεμένα ζυμαρικά διατηρούν καλύτερα τις φυτικές ίνες και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
5. Λιγότερη επεξεργασία στο έντερο:
Τα al dente ζυμαρικά απορροφούν λιγότερο νερό και παραμένουν πιο «συμπαγή», πράγμα που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στη σταθερή πέψη.
Και όχι μόνο…
Αν αγαπάς την ιταλική κουζίνα τότε θα ξέρεις ότι οι Ιταλοί αγαπάνε την καλή πρώτη ύλη και ακόμη και οι πίτσες είναι πολύ προσεκτικά φτιαγμένες. Η παράδοση της ιταλικής κουζίνας βασίζεται όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ισορροπία.