Πότε ξεκινήσαμε να πίνουμε σφηνάκια;

Από τότε μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε.  

Είναι ο βασιλιάς του μπαρ, είναι εκείνο που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά με άλλους ανθρώπους ή μπορεί καμία φορά να κάνει τα συναισθήματά σου λίγο πιο έντονα. Ο λόγος για τα σφηνάκια, που έχουν γίνει μέρος της κουλτούρας μας στο going out. Όμως έτυχε ποτέ να σκεφτείς σε ένα από εκείνα τα πολλά κεράσματα στο μπαρ, από που προήλθαν τα σφηνάκια; Εμείς αναρωτηθήκαμε πάντως, ψάξαμε και τη βρήκαμε την άκρη.

Ξεκινώντας από τα βασικά, όταν λέμε shots εννοούμε αυτά τα μικρά ποτά που σερβίρονται ανά 30 ή 60 ml. Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω, καθώς οι άνθρωποι πιθανότατα να καταναλώνουν μικρές ποσότητες σκληρού ποτού από τότε που το πρώτο σκαμπό σύρθηκε στον πρώτο πάγκο του μπαρ μετά από μια πολύ κακή μέρα. Η ιστορία είναι πολύ γνωστή, καθόμαστε μαζί στο μπαρ και πίνουμε σφηνάκια για να γιορτάσουμε, δεν χρειάζεται χρόνος μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με τα άλλα ποτά και τα κοκτέιλ, το σφηνάκι χτυπάει δυνατά και γρήγορα.

Μήπως το να κερνάς σφηνάκια είναι παρωχημένο;

Προέλευση

Δεν είναι σίγουρο για το πότε ξεκινήσαμε να πίνουμε αυτά τα ποτά, όμως μερικές από τις βασικές αναφορές επισημαίνουν ότι:

Στην Άγρια Δύση

Τις ημέρες που οι καουμπόηδες κυκλοφορούσαν με τα άλογα λέγεται ότι ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα σφηνάκια. Δύο ερευνητές, ο Kim LaCapria και ο David Emery, ανακάλυψαν ότι η παλαιότερη αναφορά σε σφηνάκια θα μπορούσε να βρεθεί στην αυτοβιογραφία του Oliver Heywood, ο οποίος έζησε από το 1630 έως το 1702. Δυστυχώς, αυτή η αναφορά καταρρίφθηκε καθώς η ιστορία της Άγριας Δύσης χρονολογείται στα μέσα του 1800.

Πώς να διαλέξεις το σωστό κοκτέιλ για εσένα

Friedrich Otto Schott

Η άλλη θεωρία που διαχέεται είναι αυτή ενός Γερμανού υαλουργού ονόματι Friedrich Otto Schott, ο οποίος κατασκεύαζε τα ποτήρια για τα σφηνάκια στην Αμερική. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Schott ήταν περισσότερο διάσημος για τα επιστημονικά του ευρήματα και τις γυάλινες συνθέσεις του.

Όπως και να 'χει, ό,τι και αν ισχύει τελικά τα σφηνάκια παραμένουν το καλύτερο μέσο για να έρθουμε πιο κοντά. Είναι εκείνη η μικρή αφορμή για να γιορτάσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Μην ξεχνάς όμως ότι το να πίνεις ένα σφηνάκι αντιστοιχεί συνήθως στα 30 ml , όπου είναι μια κανονική μερίδα ποτού.  Οπότε χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του, καθώς η αλκοολική του βάση είναι δυνατή και οι τεκιλίτσες μπορούν να «χτυπήσουν» πολύ. 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved