INTIME Οι Τούρκοι είδαν το κοκορέτσι με ελληνικά «χρώματα» και έπαθαν αλαλούμ

Το TasteAtlas το χαρακτήρισε ως «κορυφαίο ελληνικό έδεσμα» και οι γείτονές μας βράζουν. Άδικα όμως φωνάζουν;

Τελικά δεν είναι μόνο τα νησιά του Αιγαίου όλα αυτά για τα οποία θα «τσακωνόμαστε» με την Τουρκία. Όχι ότι δεν το ξέραμε ήδη. Υπάρχουν πολλές λέξεις που μοιραζόμαστε με την Τουρκία, φαγητά μέχρι και ο ίδιος μας ο καφές. Και για τους πιο κοιλιόδουλους, το κοκορέτσι.

Με το TasteAtlas να δημιουργεί τον φετινό του κορυφαίο «κατάλογο» με τα Top 100 πιάτα παγκοσμίως, τρεις τους καταχωρήσεις αποτέλεσαν αιτία για ολόκληρες εκπομπές στην Τουρκία, με κεντρικό θέμα «Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες».

Φαίνεται έπεσε βαρύ το ότι η ελληνική κουζίνα βγήκε 2η.

 

Το «Kokorec» όπως γράφεται στα τούρκικα, κατέλαβε την 79η θέση στο «μενού» του TasteAtlas, όμως γράφτηκε ως ελληνικό έδεσμα με τίτλο «Κοκορέτσι», ενώ για την ιστορία, ακόμα και το τζατζίκι και με τα γιουβαρλάκια, τα οποία γράφτηκαν εξίσου με ελληνικό τρόπο, έγιναν αντικείμενο συζήτησης στις τούρκικες εκπομπές.

Δείτε παρακάτω τα πρώτα 20 πιάτα, όπως τα επέλεξε το TasteAtlas:

 

 

Ποιανού είναι τελικά το κοκορέτσι;

Γιατί όμως τόσο σκύλιασμα για το κοκορέτσι από την πλευρά της γειτονικής χώρας, λες και έχασαν το Αιγαίο; Τι ισχύει πίσω από την όλη διαμάχη;

Ψάξαμε λίγο και εμείς την προέλευσή του και πραγματικά μπερδευόμαστε με αυτά που διαβάζουμε. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο αγαπημένος μας γλωσσολόγος και φιλόλογος Γιώργος Μπαμπινιώτης, η λέξη κοκορέτσι προέρχεται από την αλβανική kukurec, η προέλευσή της, ωστόσο, δεν σταματάει εκεί. Το kukurec προέρχεται από το σερβο-κροατικό και βουλγαρικό kukuruza. Άντε βγάλε άκρη τώρα. Θα αρχίσουν να το διεκδικούν οι Κροάτες και Σέρβοι σε λίγο καιρό και θα το κάνουμε «Final 4».

To κοκορέτσι είναι μεγαλύτερη τέχνη από ότι πίστευες

Στην Ελλάδα πάντως στηριζόμαστε στην μαρτυρία Τούρκου συγγραφέα, Ömer Seyfettin ο οποίος θεωρεί ότι η τούρκικη λέξη kokoreç του παρουσιάστηκε ως σπεσιαλιτέ ενός Αθηναίου που εργαζόταν σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης το 1920. Αυτά ξέρει όμως η πλευρά η δική μας. Από την απέναντι ωστόσο τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι; Φανταζόμαστε κάτι κοντινό στο ότι κάποιος Έλληνας το 1919 δοκίμασε σε πασχαλινό κάλεσμα στη Λιβαδειά ένα έδεσμα που λεγόταν κοκορέτσι όταν ένας Τούρκος καλεσμένος, τους πρότεινε να ψήσουν εντόσθια ζώων επειδή τους είχε τελειώσει το αρνί.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ 100% ποιανού ιδέα είναι το κοκορέτσι. Μπορεί εν τέλει να είναι δικό μας αλλά η ονομασία του να είναι τούρκικης προέλευσης. Κλείνουμε το θέμα με ένα νοστιμότατο άλμπουμ από το δικό μας, αυθεντικό κοκορέτσι:

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved