Γιατί συνεχίζεις να κάνεις την μπριζόλα κάρβουνο;

Κάτι ήξερε ο Robert De Niro που ξεσπούσε στο Raging Bull.

Πέρα από τις γροθιές του ως Jake LaMotta στο Raging Bull, η σκηνή με την μπριζόλα είναι ίσως από τις πιο εμβληματικές – και μάλιστα πολύ αργότερα θα βλέπαμε πως αυτό είναι ένα original ξέσπασμα α λα Robert De Niro. Ωστόσο είχε δίκιο σε ένα πράγμα. Η μπριζόλα δεν είναι για να την κάνεις κάρβουνο για να μην καταλήξει να γίνει σόλα.

Για την ακρίβεια, αν αποφασίσεις να την κάνεις στο τηγάνι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου. Αρχικά το seasoning. Μπορείς δύο ώρες πριν, να ρίξεις το πιπέρι και το αλάτι σου πριν την ψήσεις. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος, το αλάτι πριν το ψήσιμο δεν αφαιρεί την υγρασία, αλλά στην πραγματικότητα δίνει χρόνο στη μπριζόλα να απορροφήσει το αλάτι και να γίνει πιο ομοιόμορφα καρυκευμένη καθ’ όλη της την διάρκεια. Γι’ αυτό άλλωστε το κάνεις και δύο ώρες πριν την ρίξεις στο τηγάνι.

 

 

Υπάρχουν διάφορα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για το ψήσιμο, από ηλιέλαιο μέχρι βούτυρο και λίπος πάπια, αλλά το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό και πόσο μάλλον όταν δεν έχεις σκοπό να φας καλοψημένη την μπριζόλα σου. Το ψήσιμο μιας μπριζόλας μέχρι να πάρει μια καραμελωμένη καφέ κρούστα θα της δώσει πολλή γεύση. Για να συμβεί αυτό, το τηγάνι και το λίπος πρέπει να είναι σε υψηλή θερμοκρασία. Ο πιο συμβατικός τρόπος είναι να την ψήσεις από τη μία πλευρά και μετά να το κάνεις στον ίδιο χρόνο και από την άλλη.  Αυτό δίνει μεν καλά αποτελέσματα, αλλά η δεύτερη πλευρά δεν είναι ποτέ τόσο όμορφα καραμελωμένη όσο η πρώτη. Για να δημιουργήσεις μια ομοιόμορφη κρούστα και στις δύο πλευρές, χρειάζεται να τη γυρίζεις κάθε ένα λεπτό.

Διάβασε επίσης: Πέντε βασικά λάθη που κάνεις όταν ψήνεις μπριζόλες.

Το ιδανικό ψήσιμο για μία μπριζόλα που θα έχει κρατήσει τους χυμούς της είναι το medium rare. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που το ορίζεις εσύ. Απλά μην ξεσπάσεις σαν τον Robert De Niro όταν αντιληφθείς ότι το παράκανες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved