Μήπως η τεντούρα είναι το λικέρ που έψαχνες;

Ή όπως την αποκαλούν διαφορετικά η μαύρη καλλονή της Πάτρας.

Παραδόξως πιστεύω ότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν γνωρίζουν την τεντούρα και λέω παραδόξως, αφού είναι ένα λικέρ που μπορεί να «καλύψει» μια ευρεία γκάμα σε γευστικές απαιτήσεις και να γίνει καλή παρέα για τον οποιοδήποτε. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι τα έντονα αρωματικά στοιχεία, που τη διακρίνουν. Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και πρόκειται για παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας.

Αψέντι, το πιο «μυθικό» ποτό που δημιουργήθηκε ποτέ

Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε αλκοόλ και παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι ή μπράντι με συνοδεία διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών με βασικά συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή σήμερα όλες οι ποτοποιίες παρασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή εκδοχή. Πολύ σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γεωγραφική ένδειξη «Τεντούρα» χρησιμοποιείται για το λικέρ που παράγεται εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων, του Δημοτικού Διαμερίσματος Φαρών (Δήμος Ερυμάνθου) και του Δημοτικού Διαμερίσματος Ωλενίας (Δήμος Κάτω Αχαΐας) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η γεωγραφική ένδειξη διασφαλίζει την τοπική ταυτότητα και την ποιότητα του λικέρ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη μακροχρόνια παράδοση των τοπικών αποστακτήρων και ποτοποιιών στην Πάτρα από το 1996, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Λίγη ιστορία

Η παραγωγή της τεντούρας στην Πάτρα χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για νωρίτερα. Ειδικότερα, από το 1918 υπήρχε ένα σχετικό αλκοολούχου ποτό, το οποίο ονομαζόταν μοσχοβόλιθρα και θεωρείται κάτι σαν πρόδρομος της τεντούρας καθώς παρασκευάστηκε από τους Φράγκους στην περιοχή της Πάτρας όταν αυτή καταναλωνόταν αποκλειστικά από ευγενείς λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Τον περασμένο αιώνα ξεκίνησε να γίνεται πιο έντονη η χρήση μπαχαρικών στα τρόφιμα και στα ποτά και κάπως έτσι φτάσαμε στο πώς παρασκευάστηκε για πρώτη φορά και η τεντούρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, μιας και η τοποθεσία της Πάτρας είχε εύκολη πρόσβαση στις πρώτες ύλες παρασκευής του λικέρ. Επισήμως, η πρώτη αναφορά για την παραγωγή τεντούρας έγινε από την ποτοποιία «Ατμοκίνητο Πνευματοποιείο»  το 1885. Όσον αφορά την προέλευση του ονόματος υπάρχουν διάοφορες υποθέσεις, ωστόσο η βασικότερη είναι εκείνη που το θέλει να προέρχεται από το λατινικό tinctura και περιγράφει το έντονο χαρακτηριστικό της χρώμα. 

Ροζέ κρασί: Πώς να το συνδυάσεις σωστά με το φαγητό

Μαύρο χρώμα και γλυκιά γεύση

Η τεντούρα έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Μπορεί να τη πιει κάποιος σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ, καθώς και σε κοκτέιλ ποτών. Τα χαρακτηριστικά αρώματα και το έντονο χρώμα της διαφοροποιούνται ανάλογα με τις παραδοσιακές μυστικές συνταγές του εκάστοτε παραγωγού με τοπικά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και τοπικούς οίνους.

Λοιπόν, να σου πω ότι έχει ξεκινήσει να μπαίνει στους καταλόγους των μπαρ, καθώς οι bartenders έχουν αρχίσει και εκείνοι να γοητεύονται από το αυτό το λικέρ, αφού «στέκεται» καλά και μόνο του. Μιας που είναι σχετικά οικονομική, μπορείς να τη βρεις σε κάβες και να τη δοκιμάσεις σε πρώτη φάση σκέτη για να μυρίσεις τα αρώματά της και να καταλάβεις τη γεύση της. Λίγη ποσότητα αρκεί για να έχεις εικόνα.  Πιστεύω ότι ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να γίνει πολύ καλή παρέα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved