Το κρασί όπως το ξέραμε θα πρέπει να το ξεχάσουμε λόγω κλιματικής αλλαγής

Το περιβάλλον αλλάζει, αλλάζει και το αγαπημένο μας κρασί, όπως και το λάδι.

Φυσικά και θα επηρέαζε η κλιματική αλλαγή τα πάντα στο πέρασμα της κι από αυτό δεν τη γλιτώνει ούτε το λάδι αλλά ούτε και το κρασί. Δυστυχώς τα πράγματα κάθε χρόνο θα χειροτερεύουν μάλλον και σύμφωνα με τα προγνωστικά.

Η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως αναμένεται να αλλάξει άρδην τον αγροτικό χάρτη της Ευρώπης. Οι παραγωγοί καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ή/και να αλλάξουν καλλιέργειες.

 

 

Για την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες: μέχρι τα τέλη του αιώνα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο η συχνότητα όσο και η ένταση των περιόδων ξηρασίας, ειδικά δε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Βάσει σχετικών μοντέλων η μέση ετήσια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ ενός και 5,5 βαθμών Κελσίου.

 

 
 

Eξαιρετικά χαμηλή είναι η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που πλήττουν τους αμπελώνες στις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές.

'Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι άσχημες καιρικές συνθήκες «επηρέασαν σοβαρά» την παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά χαμηλούς» όγκους παραγωγής, δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

 

 
 

Η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να πλήξει τους καλοκαιρινούς μήνες τη νότια Ευρώπη. Όπως καταδεικνύει έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΕΑ, ήδη σήμερα οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και η λειψυδρία έχουν αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες παραγωγής σε αροτραίες καλλιέργειες. Αυτό ισχύει ειδικά για φυτά της Μεσογείου, όπως την ελιά και τα οινοστάφυλλα.

Δες εδώ τι άλλο έδειξε αυτή η έρευνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved