Πόσοι τόνοι ιστορίας χωράνε ανάμεσα από δύο ψωμάκια;

Τι σημαίνει πλέον για την κοινωνία αυτό το θαύμα από ψωμάκι και κρέας, δηλαδή το burger;

Το χάμπουργκερ είναι ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Οι πρώτες καταβολές του, όμως, ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν...Δεν είναι παράξενο όμως; Τόση πολύ ιστορία σε ένα τόσο μικρό πράγμα; Κι όμως...

Πόση ιστορία χωράει ανάμεσα από δύο ψωμάκια; Μπόλικη πίστεψε με...

 

 

Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).

 

Ποιος δεν έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του ένα τέτοιο πραγματάκι; Το hamburger είναι το πιτόγυρο της Αμερικής, είναι το φαγητό που έκανε όλο τον κόσμο να στραφεί προς το γρήγορο φαγητό. Το hamburger είναι η μέκα του junk food. Αυτό, μας αρέσει ή όχι, είναι ένα γεγονός.

 

 

Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Ποιος θα το φανταζόταν σήμερα αυτό το δεδομένο;

Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της Χρυσής Ορδής να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Αυτή ήταν και η αρχή του πρώτου hamburger.

Η συνταγή πρέπει να πέρασε δια μέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για αν δεις την υπόλοιπη ιστορία του hamburger:

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved