Το button-down είναι το χρηστικό πουκάμισο που χρειάζεσαι

Πώς η ιστορία του το κατέστησε ορόσημο στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του, αγαπήθηκε από προσωπικότητες όπως ο Andy Warhol και ο Gianni Agnelli. Πώς πιστοποίησε την αξία του; Απλούστατα συνεχίζει να είναι ένα από τα τοπ πουκάμισα σε επιλογή μέχρι σήμερα.

 

 

Τις περισσότερες φορές ο κόσμος κάνει το λάθος να πιστεύει πως ο όρος button down, προκύπτει από τα κουμπιά που ξεκινούν από την αρχή του πουκαμίσου στο κέντρο του γιακά μέχρι κάτω. Και δεν είναι έτσι. Το button down προκύπτει από την ταχύτητα που μπορείς να κουμπώσεις τις άκρες του γιακά, μία εφεύρεση που προέκυψε από ένα αγώνα χόκεϊ επί χόρτου. Ο John Brooks, ο εγγονός του δημιουργού της διάσημης σειράς Brooks Brothers, παρατήρησε το 1896 σε έναν αγώνα ότι οι παίκτες, είχαν ράψει επιπλέον κουμπιά κοντά στις γωνιές του γιακά ώστε να μην ανασηκώνονται ενώ ιππεύουν.

Παρότι η ανάγκη γεννήθηκε από ένα άθλημα, ο John Brooks σκέφτηκε ότι πολλοί καθημερινοί άντρες θα έχουν ενδεχομένως την ίδια σκέψη στην καθημερινότητά τους και κυρίως με τις γραβάτες τους. Το 1900 είχε φέρει ήδη την ιδέα του στην Αμερική και ξεκίνησε να παράγει το ιστορικό button down πουκάμισο, το οποίο πουλιόταν ανά χιλιάδες και μπήκε στην γκαρνταρόμπα όλων των γιατρών της εποχής.

 

BROOKS BROTHERS buttondown 1030x644

 

Ειδικότερα, το πουκάμισο χαρακτήρισε και την ανάγκη των Αμερικάνων της εποχής για ένα πιο casual στυλ, το οποίο εκτός από κομψό να είναι και αρκετά χρηστικό όταν χρειαστεί. Παρότι θα μπορούσε να πει κανείς πως συνδέεται με μία άλλη εποχή, το button down όχι μόνο επιβίωσε, αλλά συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ανδρική γκαρνταρόμπα μέχρι σήμερα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved