O Rizz θέλει να γίνει ο ψηφιακός σου wingman στα ραντεβού σου

Ήταν θέμα χρόνου να μπουν στο κομμάτι του φλερτ τα chatbots με ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη, ίσως και να άργησαν κιόλας.

Ψάχνοντας κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που θα μπορούσαν να έχουν όλες οι τεχνολογικές εφευρέσεις του ανθρώπου, από την εποχή της φωτιάς και του τροχού, μέχρι του ίντερνετ, αυτό είναι μάλλον το ότι σχεδόν κάθε τεχνολογική εξέλιξη φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

Γιατί είναι προτιμότερο να φλερτάρεις διαδικτυακά μέσω υπολογιστή και όχι μέσω κινητού

Το κοντά υπάρχει και με τις δύο έννοιες στο κομμάτι του φλερτ και με δεδομένο ότι υπάρχει μια αδήριτη ανάγκη για περισσότερο «κοντά» σε μια γνωριμία, η αρωγή της τεχνολογίας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ίσως και γιατί η μέχρι τώρα τεχνολογία μας έφερε κοντά κυριολεκτικά, αλλά όχι μεταφορικά.

Το άγχος και η αβολοσύνη στα πρώτα ραντεβού ζει και βασιλεύει και αν χάθηκε το αγχωτικό κομμάτι που αφορά την τυχαία πρώτη γνωριμία στο μπαρ, με αυτό της συνομιλίας στα social media και τα dating apps, και πάλι ζοριζόμαστε να βρούμε τι θα πούμε για να σπάσει ο πάγος. 

 

 

Το ChatGPT και άλλες μορφές ανεπτυγμένων chat bots μόλις που έχουν αρχίσει να δείχνουν τις δυνατότητές τους, από λυκειακό χαβαλέ, μέχρι τη σύνταξη ακαδημαϊκών εργασιών, ήρθε η ώρα να μπουν και στο ερωτικό κομμάτι. Αν σκεφτούμε ότι η πρώτη φωτογραφία που εστάλη ποτέ ψηφιακά ήταν ένα centerfold του Playboy, η ερωτική χρήση των chat bots συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Την ώρα που δεν έχεις τι να πεις ή σε αγχώνει για το ποια μπορεί να είναι η σωστή απάντηση σε μία ερώτηση, ένα chatbot που ξέρει πολλά ίσως έχει την κατάλληλη απάντηση για σένα και κάπου εδώ έρχεται στη ζωή μας ο Rizz του οποίου το όνομα βγαίνει από τη νεολαιίστικη slang για το χάρισμα. 

 

 

Το app αυτό είναι δημιούργημα 4 φοιτητών πληροφορικής, όλοι τους κάτω των 20, άρα χωρίς σπουδαία εμπειρία στο φλερτ, ωστόσο ξέρουν από κώδικα και έχουν φροντίσει να γεμίσουν τον Rizz με μπόλικη πληροφορία. Μέσα από το virality των social media έχει φτάσει τους 130.000 χρήστες, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι πάντα αυτές που θα περίμενε κάποιος, ίσως να είναι τόσο ρεαλιστικό που να αγχώνεται να χάνει τα λόγια του και αυτό.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία όμως, φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχτεί ένα εργαλείο, τουλάχιστον στην από απόσταση συνομιλία, γιατί δεν γίνεται να είσαι με το κινητό στο χέρι και ρωτάς συνέχεια τον Rizz τι να πεις όταν είσαι σε ραντεβού. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη και το ότι τα αυτού του είδους τα bots γίνονται όλο και πιο έξυπνα μέσα από τη συνεχή συλλογή δεδομένων, τότε ίσως δεν είναι πολύ μακριά ένας πραγματικός ετοιμόλογος wingman. 

Γιατί ένας κολλητός wingman δεν θα αντικατασταθεί ποτέ από κάποιο chatbot

Βέβαια κάποιος παραδοσιοκράτης θα πει ότι έτσι χάνεται η μαγεία του φλερτ και δεν είναι αντρικά όλα αυτά τα τεχνολογικά βοηθήματα και μπορεί ως ένα βαθμό να έχει κάποιο δίκιο, αλλά όχι απόλυτο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτεί και να πάει στο ραντεβού με το άλογό του και όχι με αυτοκίνητο. 

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει μια νέα μορφή τεχνολογίας στη ζωή μας, σε εκείνη τη φάση που δεν είναι καθολική η χρήση της και δεν έχουν μπει κανόνες για την καλώς εννοούμενη χρήση της. Δεν είναι μόνο ότι χάνεται ένα κομμάτι από τον ρομαντισμό και τον αυθορμητισμό, είναι περισσότερο το ότι μπαίνουμε σε ένα καλούπι και φτιάχνουμε ακόμα μια περσόνα για τον εαυτό μας με σκοπό να αρέσουμε περισσότερο.

 

 

Ξέρουμε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε, το έχουμε δει τόσο Facebook που όλοι προσπαθούμε να φανούμε πιο έξυπνοι και πιο ενδιαφέροντες από όσο είμαστε, όσο και στο Instagram που φαινόμαστε πιο πλούσιοι, πιο χαρούμενοι και πιο όμορφοι από όσο είμαστε. Αυτό δεν είναι και τόσο κακό όταν καλλιεργούμε μια ψεύτικη εικόνα για τους άλλους αν το μόνο που ζητάμε σαν αντίτιμο είναι μια ψηφιακή αποδοχή που μετριέται σε like και καρδούλες.

Είναι όμως κακό όταν προσποιούμαστε κάποιον άλλον για να αρέσουμε σε μία γυναίκα και καταλήγουμε να κοροϊδεύουμε και αυτή και τον εαυτό μας. Είναι λίγο πολύ γνωστό και αναμενόμενο το πώς καταλήγει μια τέτοια συνθήκη, κάποια στιγμή πέφτει η μάσκα γιατί γίνεται αβάσταχτο το βάρος της. Στο μεταξύ υπάρχει πιθανότητα να έχει προκαλέσει ψυχικό βάρος τόσο σε αυτόν που τη φοράει, όσο και σε αυτήν που τη βλέπει και τελικά να καταλήγουν και οι δύο καρδιές ραγισμένες έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο από τις ζωές τους. 

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, από συμβουλές αυτοβελτίωσης, ή όπως και άρθρα που γράφουμε και εμείς εδώ, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη στο κομμάτι του φλερτ και των σχέσεων δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε γράφονται σε μάρμαρο. Άκου, πάρε ιδέες, αλλά μην ξεχνάς να είσαι εσύ.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved