«Σόρι, αλλά σε βλέπω σαν φίλο»

Μια συντάκτρια εξηγεί γιατί αυτή η γυναικεία ατάκα δεν αξίζει ούτε στον «χειρότερό σου εχθρό».

Από αρχαιοτάτων χρόνων ισχύει κάτι βασικό και απαράβατο σε ό, τι έχει να κάνει με τη σχέση αντρών και γυναικών: Δεν υπάρχει φιλία μεταξύ τους! Και για να μην παρεξηγηθώ, θα… εξηγηθώ: Φιλία ανάμεσα στα δύο φύλλα, υπάρχει μόνο όταν η γνωριμία μετράει χρόνια (πολλά χρόνια). Μη σου πω από την εφηβεία, που σε έχει δει με σπυριά με πύον και μουστάκι χνούδι σαν του Τσανγκ, και την έχεις δει με τρίχα-κουβέρτα στο χέρι, καρέ μαλλιά (ναι, καμία σχέση με τις σημερινές έφηβες) και φρύδι ενωμένο. Τότε ναι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη δεις ποτέ τη φίλη σου ερωτικά, ακόμα κι αν πλέον έχει γίνει σωσίας της Charlize Theron.

Yπάρχουν όμως και κάποιες άλλες καταστάσεις, οι οποίες συμβαίνουν κατά την ενήλικη ζωή μας, περίοδο που όσο να πεις έχουμε σουλουπωθεί κάπως και που σίγουρα δεν είναι τίποτα αθώο. Για την περίοδο αυτή θα μιλήσω και πιο συγκεκριμένα για την μεγαλειώδη φράση που έχουν ξεστομίσει πολλές γυναίκες (η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα) και η οποία είναι το λιγότερο μαχαιριά στην καρδιά για έναν άντρα.

Σε βλέπω σα φίλο

Λοιπόν αρχικά να ζητήσω μία μεγάλη συγνώμη, και εκ μέρους όλων των γυναικών, για τη φράση αυτή, γιατί με τα χρόνια αντιλήφθηκα ότι δεν υπάρχουν πιο σιχαμερές και δήθεν λέξεις από τις συγκεκριμένες. Βάλτες δίπλα δίπλα και έχεις το απαύγασμα της αηδίας. Ναι το πιστεύω, και ναι την έχω ξεστομίσει. Το θέμα είναι βέβαια ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τις ξεστομίζεις διαφέρουν και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να σε δικαιολογούν κιόλας. Μη με βρίσεις, θα σου εξηγήσω.

gftrsreseza

Πότε δικαιολογείται

Ζήτησα ήδη συγνώμη οπότε ξέρεις εκ των προτέρων ότι δε θα είμαι ούτε επιθετική ούτε και επικριτική. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες αλήθεια δεν ξέρεις τι άλλο να πεις. Και εννοώ όταν πραγματικά έχεις μία σχέση με έναν άνθρωπο-χρόνων-και ο οποίος μία ωραία μέρα σου ξεφουρνίζει ότι σε θέλει! Και δεν αναφέρομαι σε παρέα φάση είμαστε αδέρφια και κοιμόμαστε και στο ίδιο κρεβάτι άμα λάχει, αλλά ακόμα και σε μία φιλία, η οποία περιλαμβάνει καθημερινή επαφή και συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αδερφέ πού πας;

Όντως, το να γουστάρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο υποτίθεται κάνεις παρέα, είναι κάπως αμήχανο. Αυτό που ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω, είναι αν γούσταρες από την αρχή ή αν τα αισθήματα σου βγήκαν μετά. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου και μην το πάρεις στραβά. Όταν παρουσιάζεσαι σε μία γυναίκα σαν φίλος, σαν φίλο θα σε δει, πόσο μάλλον όταν περάσει και κάποιο χρονικό διάστημα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί στο μεταξύ έχει προλάβει να σου κλαφτεί για γκόμενο, σου έχει παραδεχτεί ότι δεν είναι στα καλά της γιατί έχει περίοδο, και σου έχει δείξει την κυτταρίτιδά της για να της πεις μία αντρική γνώμη. Αλήθεια, έτσι γυναίκα δε βγάζεις. Τη θέλεις; Πες το από την αρχή. Η εξομολόγηση ενώ έχουν μεσολαβήσει τόσα γεγονότα, φαντάζει κάτι σαν αυτοκτονία: Το λέω γιατί δεν μπορώ άλλο, και ό, τι γίνει.

Και τι περιμένεις να σου πει;

Ε θα σου πει ότι σε βλέπει σα φίλο γιατί έτσι είναι. Επίσης δε σε θέλει, σε θεωρεί άσχημο για τα γούστα της, πολύ φλώρο ή χοντρό, αλλά δε θα στο πει γιατί σε αγαπάει και δε θέλει να σε στενοχωρήσει. Αλήθεια όμως, θα προτιμούσες να ακούσεις τη φράση-ταμπού ή ένα από τα παραπάνω κοσμητικά επίθετα; Εσύ αποφασίζεις!

hjdgwhjgdwj

Αλλά…

Οι δικαιολογίες ήταν μέχρι εδώ! Όταν γυροφέρνεις τύπισσα έναν μήνα-γιατί και πέσιμο σωστό δεν μπορείς να κάνεις από την πρώτη μέρα-και τη στιγμή που της ξεφουρνίζεις ότι τη γουστάρεις εκείνη σου λέει ότι σε βλέπει σα φίλο, αξίζει να την παρατήσεις χωρίς να της αφήσεις καν λεφτά ( να έχεις πάρει και 5 ποτά) και να σηκωθείς να φύγεις! Όχι, στην προκειμένη το δεν μου αρέσεις, θέλω άλλον, δεν είσαι του γούστου μου, είσαι πολύ φλώρος για μένα ή πολύ ξανθός ή πλαδαρός ή ό, τι άλλο, ταιριάζει και είναι πολύ πιο τίμιο και ντόμπρο. Στο κάτω κάτω, δε νομίζω να έχει καμιά ιδιαίτερη ανησυχία για το αν θα σε στενοχωρήσει.

Το συμπέρασμα

Προφανώς με ένα τέτοιο άτομο δεν το προσπαθείς ποτέ ξανά και προφανώς ακόμη και αν τελικά «πέσει στα πόδια σου» δεν γυρίζεις ούτε να την κοιτάξεις. Γιατί στο κάτω κάτω τι ζητήσαμε κυρία μου; Λίγη ειλικρίνεια!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved