AP Photo/Mark J. Terrill Γιατί όλο και περισσότεροι επώνυμοι πίνουν ζωμό από κόκαλα;

Τον συνιστούσε ο Ιπποκράτης στην αρχαία Ελλάδα και τον είχε λατρέψει ο Kobe Bryant. Ποια είναι η αλήθεια;

Το να πίνει κανείς ζωμό από κόκαλα για οφέλη στο δέρμα δεν είναι κάτι καινούργιο, ίσα ίσα το αντίθετο. Αν και TikTokers και αυτοαποκαλούμενοι «γκουρού της υγείας» το «ανακάλυψαν» μόλις τα τελευταία χρόνια, οι σούπες με βάση τα κόκαλα χρησιμοποιούνταν για θεραπεία και ενδυνάμωση στην αρχαία Κίνα εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, συνιστούσε παρόμοια παρασκευάσματα για αποτοξίνωση και πέψη. Και όπως λέει μια παλιά παροιμία από τη Νότια Αμερική: «ένας καλός ζωμός μπορεί να αναστήσει και τους νεκρούς». Αν και δεν μπορεί κυριολεκτικά να το κάνει αυτό (τουλάχιστον αυτά που γνωρίζουμε οι κοινοί θνητοί), το νόημα είναι ότι κάνει καλό.

Δύο χιλιετίες μετά, το να πίνει κανείς ζωμό από κόκαλα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Διάσημοι όπως η Gwyneth Paltrow, η Halle Berry και η Kendall Jenner πίνουν συστηματικά, ενώ ο αείμνηστος Kobe Bryant έπινε δύο μπολ πριν από κάθε αγώνα. Σε συνέντευξή του το 2015 στο ESPN είχε δηλώσει: «Πίνω ζωμό από κόκαλα εδώ και καιρό. Είναι εξαιρετικός για ενέργεια, για τις φλεγμονές. Είναι τέλειος». Όμως, όπως το στεγνό βούρτσισμα ή το να κολλάς το στόμα σου με ταινία για καλύτερο ύπνο, έτσι κι εδώ τίθεται το ερώτημα: λειτουργεί πραγματικά; Είναι όντως το «μαγικό φίλτρο για το δέρμα» που οι wellness influencers παρουσιάζουν; 

 

 

Τι είναι ο ζωμός από κόκαλα;

Ο ζωμός από κόκαλα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Πρόκειται για αλμυρή σούπα που φτιάχνεται σιγοβράζοντας κόκαλα και συνδετικούς ιστούς ζώων (συνήθως από μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι) για 12 έως 48 ώρες. Αυτή η μακρά διαδικασία εξαγάγει αμινοξέα, κολλαγόνο, ζελατίνη και ανόργανα στοιχεία, εμπλουτίζοντας τον ζωμό τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία. Η ηθοποιός Salma Hayek το είχε πει σε συνέντευξή της: «Παίρνεις μερικά κόκαλα αγελάδας και τα σιγοβράζεις για πολλές ώρες. Προσθέτω λίγο μηλόξυδο και πίνω ένα φλιτζάνι κάθε μέρα. Βοηθά στο να αναδομηθούν οι ιστοί του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών». 

Ποια είναι τα οφέλη;

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sophie Trotman: «Ο ζωμός από κόκαλα είναι πηγή κολλαγόνου, ζελατίνης, αμινοξέων και μετάλλων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Συχνά καταναλώνεται για πιθανά οφέλη στις αρθρώσεις, την πέψη και την ενυδάτωση και ως τροφή ανάρρωσης μετά από ασθένεια. Έχει λίγες θερμίδες αλλά είναι θρεπτικός όταν παρασκευάζεται σωστά». Μελέτη του Mayo Clinic το 2025 έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου, ενώ έρευνα του 2024 βρήκε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ενάντια σε φλεγμονές του αναπνευστικού. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί πίνουμε κοτόσουπα όταν είμαστε άρρωστοι.

Όταν το fitness στο TikTok γίνεται επικίνδυνο

Αλλά μην περιμένετε θαύματα. Η Dr Christine Hall σημειώνει ότι η ποσότητα των ευεργετικών αμινοξέων ποικίλει ανάλογα με τα συστατικά και τη μέθοδο παρασκευής. «Σε κάποιες περιπτώσεις, τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά ενός συμπληρώματος υδρολυμένου κολλαγόνου», λέει.

 

 

Βοηθά όντως το δέρμα;

Η Dr Sheila Li εξηγεί: «Ο ζωμός από κόκαλα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος λόγω της περιεκτικότητας σε κολλαγόνο και βασικά αμινοξέα όπως η γλυκίνη και η προλίνη, που το σώμα χρησιμοποιεί για να συνθέσει δικό του κολλαγόνο. Ορισμένοι ζωμοί περιέχουν και υαλουρονικό οξύ, που βοηθά στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα». Ωστόσο, η ειδικός φροντίδας δέρματος Alexandra Mills τονίζει: «Είναι χρήσιμο, αλλά η επίδραση στην υγεία του δέρματος είναι σύνθετη. Μια ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση και ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης είναι απαραίτητα για πραγματικά αποτελέσματα».

Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν;

Όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη – επειδή ο ζωμός είναι πλούσιος σε ισταμίνες λόγω του μακρού βρασμού. Άτομα με ευαισθησία στη γλουταμίνη. Όσοι ακολουθούν αυστηρά φυτική διατροφή. Άτομα με νεφρικά προβλήματα ή περιορισμό σε πρωτεΐνες.

 

 

Πόσο συχνά πρέπει να πίνεις;

Η Clarkson προτείνει: «Για το δέρμα, 2.5 έως 15 γραμμάρια κολλαγόνου την ημέρα είναι αρκετά. Ένα φλιτζάνι ζωμού περιέχει περίπου 5–10 γρ., άρα 1–3 φλιτζάνια τη μέρα είναι καλή δόση». Εναλλακτικά: κράτα το δέρμα στο κοτόπουλο, φάε τα κόκαλα από τις σαρδέλες, φάε αυγά και μούρα (βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά). Και φυσικά… αντηλιακό.

Ίσως τελικά η λύση να μην βρίσκεται σε μία σούπα από κόκαλα αλλά στην ενυδάτωση, τον καλό ύπνο και τη σωστή διατροφή. Πράγματα που σου λένε οι δερματολόγοι εδώ και χρόνια. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved