Η κατανάλωση ζυμαρικών είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα

Κάτι είχαμε καταλάβει είναι η αλήθεια.

Ποιος δεν είναι χαρούμενος όταν απολαμβάνει μια πιρουνιά σπαγγέτι; Την επόμενη φορά που θα έχεις μια δύσκολη μέρα, που η διάθεσή σου θα είναι πεσμένη, υπάρχει, όπως φαίνεται, ένας απλός τρόπος να φτιάξεις το κέφι σου: φάε ένα πιάτο μακαρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια μελέτη που διεξήχθη από το Εργαστήριο Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου (Behavioral and Brain Lab) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Γλωσσών και Επικοινωνίας IULM στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες του IULM προσέλαβαν 40 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 55 ετών, κατέγραψαν τις φυσικές και νευρολογικές τους αντιδράσεις καθώς έτρωγαν ζυμαρικά και στη συνέχεια τις συνέκριναν με τις αντιδράσεις τους όταν άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική ή παρακολουθούσαν έναν αθλητικό αγώνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση ζυμαρικών ήταν πιο αποτελεσματική από τη μουσική ή τα σπορ στην «ενεργοποίηση των γνωστικών διεργασιών μνήμης» ή, πιο απλά, βοήθησε τους συμμετέχοντες να θυμηθούν συγκεκριμένα πράγματα.

Τα ζυμαρικά ξεπέρασαν επίσης τη μουσική και τα αθλητικά γεγονότα όσον αφορά τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Τέλος, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκφράσεις των προσώπων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι ένα πιάτο μακαρόνια ήταν εξίσου πιθανό να αποτελεί «δείκτη ευτυχίας» όσο και το αγαπημένο τους τραγούδι, ενώ ήταν σημαντικά πιο πιθανό να προκαλέσει θετικά συναισθήματα απ’ ό,τι η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα.

 

 

«Μέσα από αυτή τη μελέτη, η επιστήμη έθεσε τον εαυτό της στην υπηρεσία των συναισθημάτων για να πιστοποιήσει ότι τα ζυμαρικά και η ευτυχία είναι ένα», δήλωσε ο Vincenzo Russo, Καθηγητής Ψυχολογίας του Καταναλωτή και Νευρομάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο IULM και Ιδρυτής του Εργαστηρίου Νευρομάρκετινγκ. «Τα αποτελέσματα μας λένε ότι είναι ακριβώς τη στιγμή που τρώμε ζυμαρικά που είμαστε πιο συναισθηματικά ενεργοί. Είναι, λοιπόν, η πράξη της γεύσης και της απόλαυσης του φαγητού που διεγείρει τις πιο θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης «Πότε τρώτε ζυμαρικά;» και οι πιο συχνές απαντήσεις σχετίζονταν με το φαγητό με την οικογένεια, τη «φιλία» ή απλώς «όταν νιώθω χαρούμενος». Επιπλέον, όταν ρωτήθηκαν πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν όταν τρώνε ζυμαρικά, το 76% απάντησε «πολύ». Λιγότεροι από τους μισούς (40%) δήλωσαν ότι θεωρούν τα ζυμαρικά comfort food, κάτι που ίσως εξηγείται από την υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών στην Ιταλία: σχεδόν όλοι οι Ιταλοί (99%) τρώνε ζυμαρικά κατά μέσο όρο πέντε φορές την εβδομάδα.

 

 

Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι αυτή η μελέτη, καλό είναι να τη δούμε με μια μικρή επιφύλαξη. Μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες ούτε έχει δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό, ενώ διεξήχθη εξ ονόματος της Unione Italiana Food, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί — σωστά μάντεψες — τους Ιταλούς παραγωγούς ζυμαρικών.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι ένα καλό πιάτο ζυμαρικά κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους, αλλά δεν ξέραμε γιατί και σε ποιο βαθμό», δήλωσε ο Riccardo Felicetti, πρόεδρος των παραγωγών ζυμαρικών της Unione Italiana Food. «Τώρα, έρχεται η επίσημη επιβεβαίωση από αυτή την έρευνα που αναθέσαμε στο IULM, στην οποία τα ζυμαρικά επιλέγονται ως το φαγητό της ευτυχίας ή, όπως μας αρέσει να λέμε εμείς οι παραγωγοί ζυμαρικών, με την καλύτερη αναλογία ευτυχίας/τιμής».

Οπότε, την επόμενη φορά που χρειάζεσαι ένα μικρό boost στη διάθεσή σου, απλώς φτιάξε ένα πιάτο μακαρόνια.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved