Αντίο στα δύο λίτρα νερό την ημέρα: πόση ποσότητα πρέπει να πίνετε, λέει ιαπωνική μελέτη

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής της Ιαπωνίας προσδιόρισε πόσο νερό εισέρχεται και εξέρχεται καθημερινά από το ανθρώπινο σώμα.

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής της Ιαπωνίας προσδιόρισε πόσο νερό εισέρχεται και εξέρχεται καθημερινά από το ανθρώπινο σώμα. Ο αριθμός αυτός διαφέρει ανάλογα με διάφορες μεταβλητές. Σε όλο τον κόσμο, η γενική σύσταση για σωστή ενυδάτωση είναι περίπου ίδια: οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή περίπου δύο λίτρα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη με περισσότερους από 5000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι αυτή η γενική οδηγία, που επαναλαμβάνεται σε ιατρικούς, αθλητικούς και ενημερωτικούς κύκλους, μπορεί να μην είναι σωστή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Yosuke Yamada από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής της Ιαπωνίας ανέλυσε την ανταλλαγή νερού στο ανθρώπινο σώμα σε 5.604 άτομα ηλικίας από 8 ημερών έως 96 ετών σε 23 χώρες. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, καθόρισε με ακρίβεια πόσο νερό μπαίνει και βγαίνει από το σώμα καθημερινά.

 

 

Τι είναι το «υδάτινο ισοζύγιο» ή «ανταλλαγή νερού» του ανθρώπινου σώματος

Αυτή η καινοτόμος μελέτη δεν εστίασε μόνο στην ποσότητα νερού που πίνει ένα άτομο, αλλά στο σύνολο του νερού που κυκλοφορεί στο σώμα καθημερινά. Συμπεριλαμβάνει το νερό που λαμβάνεται μέσω ποτών, τροφών και του ίδιου του μεταβολισμού, καθώς και το νερό που αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της ούρησης και άλλων μηχανισμών. Ο συνολικός αυτός όγκος ονομάζεται υδάτινο ισοζύγιο, και μετριέται σε λίτρα ανά ημέρα.

Ο μύθος με τα 8 ποτήρια νερού μας έχει κουράσει αρκετά

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αναγκαία ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα με:

  • Την ηλικία

  • Το φύλο

  • Τη λιπώδη και άλιπη μάζα του σώματος (μύες)

  • Το ποσοστό λίπους

  • Το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

  • Τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

  • Τη σχετική υγρασία

  • Το υψόμετρο

  • Το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης της χώρας διαμονής

  • Την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό

Διαφορές στην ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άτομο

Σύμφωνα με το άρθρο στο Science, η ημερήσια ανταλλαγή νερού στους ενήλικες παρουσιάζει μεγάλο εύρος, από 1 λίτρο έως πάνω από 6 λίτρα την ημέρα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 λίτρα ημερησίως, όπως συνέβη με αθλητές ή άτομα που ζουν σε πολύ απαιτητικές κλιματολογικές συνθήκες.

Το συμπέρασμα είναι ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου σε νερό. Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι δεν αφορά μόνο το νερό που πίνουμε, αλλά και αυτό που λαμβάνουμε από την τροφή και παράγεται μέσω του μεταβολισμού.

Σημαντικό: Η σωστή ενυδάτωση παραμένει κρίσιμη, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, σύγχυση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αναλογίες πρόσληψης νερού

Περίπου το 85% του ημερήσιου υδάτινου ισοζυγίου προέρχεται από το νερό που καταναλώνουμε σε υγρή μορφή ή μέσω τροφής, ενώ το υπόλοιπο 15% προέρχεται από το μεταβολισμό και άλλες οδούς όπως ο εισπνεόμενος ατμός. Έτσι, αν ένα άτομο έχει υδάτινο ισοζύγιο 4 λίτρων ημερησίως, θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 3,4 λίτρα νερού μέσω ποτών και τροφών.

 

 

Διαφορές ανά ηλικία και φύλο

  • Το μεγαλύτερο υδάτινο ισοζύγιο παρατηρήθηκε σε άνδρες ηλικίας 20–30 ετών με μέσο όρο 4,3 λίτρα/ημέρα και σε γυναίκες ηλικίας 25–60 ετών με μέσο όρο 3,4 λίτρα/ημέρα.

  • Σε άτομα άνω των 70 ετών, οι ανάγκες μειώνονται: οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 3,1 λίτρα και οι γυναίκες 2,8 λίτρα ημερησίως.

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετίζεται με τη σωματική σύσταση: οι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερη μυϊκή μάζα (πλούσια σε νερό), ενώ οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους (φτωχότερο σε νερό).

Φυσική δραστηριότητα

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι ασκούνται περισσότερο έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό. Οι αθλητές είχαν, κατά μέσο όρο, 1 λίτρο περισσότερη ημερήσια ανταλλαγή νερού από τους μη αθλητές.

Κλίμα και υψόμετρο

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο:

  • Σε περιοχές με θερμοκρασίες άνω των 30 °C, το υδάτινο ισοζύγιο μπορεί να αυξηθεί κατά 1 λίτρο ημερησίως σε σχέση με ψυχρότερες περιοχές.

  • Όσο πιο κοντά στον Ισημερινό, τόσο υψηλότερες τιμές καταγράφονται.

  • Κάθε αύξηση 1000 μέτρων στο υψόμετρο προκαλεί, κατά μέσο όρο, αύξηση 500 ml στο ημερήσιο υδάτινο ισοζύγιο, κυρίως λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε ζέστη και μειωμένου οξυγόνου.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved