Ζαμπόν ή γαλοπούλα: Τι έχει περισσότερη πρωτεΐνη;

Πάμε να μαζέψουμε τα στοιχεία.

 

Ζαμπόν ή γαλοπούλα; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούμε να απαντήσουμε με αυτό το κείμενο για να δούμε τελικά τι είναι πιο κατάλληλο για εμάς. Η γαλοπούλα θεωρείται τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ενώ το ζαμπόν περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου και μπορεί να συμβάλει στην υψηλή πίεση. Επιπλέον, η γαλοπούλα περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το ζαμπόν, γεγονός που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τη χοληστερόλη και μακροπρόθεσμα, την αρτηριακή πίεση.

Πόσο υγιεινά είναι τα βραστά αυγά;

Το ζαμπόν έχει συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη σε σχέση με τη γαλοπούλα, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους ή την παχυσαρκία, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η γαλοπούλα περιέχει λιγότερο νάτριο

Η γαλοπούλα είναι φυσικά χαμηλή σε νάτριο όταν δεν είναι επεξεργασμένη, ενώ το ζαμπόν σχεδόν πάντα αλατίζεται, με αποτέλεσμα να έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αποτελεί έναν από τους βασικότερους διατροφικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υπέρταση.

Τι ισχύει για τα αλλαντικά;

Αν και η ψητή γαλοπούλα είναι χαμηλή σε νάτριο, αυτό δεν ισχύει για τα αλλαντικά γαλοπούλας. Όπως όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νατρίου, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνονται συχνά. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (ιδίως όταν αυτά αποτελούν πάνω από το 20% του συνολικού λίπους) πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα με την πίεση.

 

 

 

Αν και τόσο το ζαμπόν όσο και η γαλοπούλα δεν περιέχουν φυσικά ζάχαρη, το ζαμπόν συχνά ψήνεται σε γλάσα ή μαρινάδες που περιέχουν ζάχαρη, ενώ η γαλοπούλα συνήθως καρυκεύεται με αλμυρά βότανα.

Τέλος, ένα απλό βήμα είναι να επιλέγεις άπαχο πουλερικό, όπως τη γαλοπούλα, αντί για επεξεργασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν. 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved