Πώς ο χρόνιος θυμός σκοτώνει τους άντρες

Ένα ρητό λέει πως η ζωή είναι μικρή για να είσαι μόνιμα τσαντισμένος. Τώρα οι έρευνες το επιβεβαιώνουν ότι δεν θα ζήσεις πολύ.

Καβγάδες, τσακωμοί, φωνές και μονίμως νεύρα. Για κάποιους είναι η δεύτερη αλλά και η πρώτη φύση τους. Έχουμε δει καβγατζήδες ανθρώπους, έχουμε καβγατζήδες κολλητούς και λίγο-πολύ, αν κάποτε όλο αυτό φάνταζε κάπως cool όταν ήμασταν πιτσιρικάδες, όχι μόνο δεν είναι, αλλά αποτελεί την βάση για να δημιουργηθεί ένας επικίνδυνος αλλά και άρρωστος άντρας. Δεν είναι εικασία, αλλά αποτελέσματα ερευνών.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός έχει έναν μακρύ κατάλογο δυσάρεστων παρενεργειών οι οποίες εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Από πονοκεφάλους και δυσπεψία μέχρι αϋπνίες, έκζεμα και μυϊκούς σπασμούς – ιδιαίτερα στα σημεία των ώμων και του αυχένα. Ο χρόνιος θυμός μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ολόκληρα συστήματα στο σώμα σου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Immunology έδειξε ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί ακόμη και να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σε κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και ασθένειες. Να φανταστεί κανείς ότι εδάφιο μέσα από την έρευνα, αναφέρει ότι τα άτομα με επίπεδα ελέγχου του θυμού κάτω του μέσου όρου, φάνηκε να θεραπεύονται πολύ πιο αργά από εκείνους που δεν έχουν παρόμοια συναισθήματα.

 

 

Η φύση του θυμού

Η λέξη κλειδί εδώ είναι «έλεγχος». Θα ήταν γελοίο να υποστηρίξουμε ότι ο θυμός δεν είναι ένα πραγματικό και πολύτιμο συναίσθημα στο ανθρώπινο οπλοστάσιο και πόσο μάλλον σε αυτή ην κοινωνία που ζούμε. Η ίδια μελέτη συζητά τον πλεονεκτικό ρόλο του θυμού για τους προγόνους μας, προετοιμάζοντας το σώμα τους πριν από μια μάχη. Αλλά δεν ζούμε πλέον στις σπηλιές, ούτε πλακώνονται οι φατρίες μας. Και το να χτυπάς το χέρι σου ένα laptop ή να πετάς το κινητό στον τοίχο,  δεν είναι το ίδιο με το να παλεύεις με ένα θηρίο στη ζούγκλα.

Όταν είμαστε θυμωμένοι, η αρτηριακή μας πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα αδρεναλίνης είναι όλα αυξημένα. Αυτό επιβαρύνει πολύ το σώμα και ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα. Φαντάσου ότι ένας θυμωμένος εγκέφαλος, είναι σαν ένα φακελάκι τσάι που το βουτάς για πάρα πολύ ώρα σε υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης.  Αυτό λειτουργεί σαν επικίνδυνο παραισθησιογόνο.  Μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της λήψης αποφάσεων. Οπότε όταν λέμε ότι χάνουμε το μυαλό μας και ότι τρελαινόμαστε από το θυμό, είναι επειδή ο εγκέφαλος κολυμπάει εκείνη την ώρα στην κορτιζόλη.

 

 

Πώς θα απελευθερωθείς από τον θυμό

Αυτό που ξέρουν σίγουρα πλέον οι ερευνητές, είναι πως ο θυμός αφαιρεί χρόνια από τη ζωή σου. Και θα σου δώσει και κάτι χειρότερο να κουβαλάς. Αυξημένο κίνδυνο χρόνιου άγχους, παχυσαρκίας και καρδιακής προσβολής. Τι μπορείς να κάνεις; Αρχικά να μην αφεθείς σε αυτόν.

Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεις τον θυμό. Ο χρόνιος θυμός δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καταστολής. Συνδέεται επίσης με συχνές εκρήξεις θυμού ή συνεχή μικροπεριστατικά στα οποία έχεις συνηθίσει να φωνάζεις και να εκρήγνυσαι. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν κάτι λογικό και φυσιολογικό, αλλά λείπει αυτό το κρίσιμο στοιχείο ελέγχου. Ο θυμός μπορεί να γίνει αισθητός και να παρατηρηθεί. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, να συζητηθεί και να μειωθεί με ορισμένες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν τη ζωή σου σε επιπλέον προβλήματα.

Η ψυχοθεραπεία είναι η ασφαλέστερη και η πιο σίγουρη επιλογή, αλλά ο συνδυασμός με σωματική άσκηση και ασκήσεις αναπνοής, όχι μόνο θα τον τιθασεύσει αλλά με την πάροδο του χρόνου θα τον μειώσει. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή μπορεί να λύσει το πρόβλημα πριν να είναι αργά. Τόσο για σένα όσο και για τους τριγύρω σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved