Pexels Πώς θα κατεβάσεις αποτελεσματικά την χοληστερίνη σου

Δεν πρέπει να κάνεις αστεία με την υγεία σου και η χοληστερίνη καραδοκεί με αυτά που τρώμε κάθε μέρα.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, όπως λέγεται ορθότερα, είναι αρκετά υψηλή σε μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, κάτι που συνιστά απειλή για την καρδιαγγειακή τους υγεία. Περίπου οι μισοί ενήλικες της χώρας μας υπολογίζεται ότι έχουν αυξημένη χοληστερόλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σε δείγμα 50.000 κατοίκων.

Μάθε ποιος είναι ο καφές που δεν σου ανεβάζει τη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερολη είναι μια κηρώδης ουσία που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός μας. Ανήκει στα λιπίδια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι λίπος. Δεν διαλύεται στο νερό όμως. Το σώμα μας παράγει την περισσότερη χοληστερίνη που χρειάζεται. Την υπόλοιπη την λαμβάνουμε από τις τροφές

 

 
 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το 50% αυτών το αγνοεί, γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο για την καρδιά του ακόμη μεγαλύτερο. Ο λόγος είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη, συγκεκριμένα η «κακή» LDL, αυξάνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, κατά συνέπεια και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όταν η χοληστερίνη εισέρχεται στο αίμα μας κάνει δεσμούς με λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν διάφορες μορφές χοληστερίνης. Τα πιο γνωστά είναι:

Η LDL (κακή χοληστερίνη) ή αλλιώς χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Η βασική της ιδιότητα είναι να μεταφέρει χοληστερίνη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 

 
 

Η HDL (καλή χοληστερίνη) ή αλλιώς υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη η οποία δεν επιτρέπει τη συσσώρευση LDL στα τοιχώματα των αρτηριών και τη μεταφέρει στο ήπαρ από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Άτομα τα οποία έχουν αφαιρέσει τη χολή τους έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης χοληστεριναιμίας.

Πώς όμως θα καταφέρεις να ρίξεις την κακή χοληστερίνη σου; Εμείς σου έχουμε μερικές συμβουλές για το πως θα το καταφέρεις σε πολύ λίγο χρόνο και με λίγο κόπο:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved