Ανδρική γονιμότητα: Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα και ποιοι είναι οι «κρυφοί εχθροί»

Ακόμα και αν δεν είσαι σε φάση να γίνεις πατέρας άμεσα, πρέπει να γνωρίζεις τα βασικά περί ανδρικής γονιμότητας. Η εποχή που για όλα «έφταιγε» η γυναίκα άλλωστε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον, με μία απλή εξέταση μπορείς να δεις πού βρίσκεσαι. Η βασική εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα πρόσφατο δείγμα σπέρματος. Μαζί με το ορμονικό προφίλ και τη σαλπιγγογραφία είναι οι βασικές εξετάσεις για τη διερεύνηση της γονιμότητας του ζευγαριού.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι καλό να γίνει είτε προληπτικά πριν την έναρξη της προσπάθειας για ένα μωρό αλλά και εάν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στοχευμένων προσπαθειών χωρίς θετικό τεστ εγκυμοσύνης (1 έτος εάν η γυναίκα είναι έως 35 ετών, 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 36).

 

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Το δείγμα σπέρματος εξετάζεται στο εργαστήριο ως προς 3 βασικές παραμέτρους: τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους και τη μορφολογία τους.

Για να γίνει σωστά η εξέταση απαιτείται αποχή 2-4 ημέρες (ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο) διαφορετικά τα αποτελέσματα της ανάλυσης ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστα.

Σε περίπτωση που ο αριθμός ή/και κινητικότητα ή/και μορφολογία των σπερματοζωαρίων είναι χαμηλότερες του φυσιολογικού, τότε μιλάμε για ανδρική υπογονιμότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται παντελής απουσία σπερματοζωαρίων κατά την ανάλυση σπέρματος (αζωοσπερμία). Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην επιδιδυμίδα ή γιατί υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

 

Οι «κρυφοί εχθροί» της ανδρικής γονιμότητας

Πλέον ξέρουμε ότι το σπερμοδιάγραμμα μόνο δεν αρκεί. Υπάρχουν και κάποιοι ‘κρυφοί’ παράγοντες, όπως το οξειδωτικό στρες και ο κατακερματισμός του DNA, που μπορεί να συμβάλουν στην ανδρική υπογονιμότητα και πρέπει να τους εξετάζουμε ακόμα και αν οι βασικές μετρήσεις είναι φυσιολογικές.

Το οξειδωτικό στρες και ο κατακερματισμός του DNA επιδεινώνονται από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, την παρατεταμένη σεξουαλική αποχή (αραιές εκσπερματίσεις), το ιατρικό ιστορικό (κιρσοκήλη, τραυματισμός ή κακοήθεια όρχεων) και την υπερβολική άσκηση. Η ηλικία των ανδρών είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, όχι απαραίτητα ως προς τον αριθμό και την κινητικότητα, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων.

 

sperma

 

My Embryologist
Θεώνη Παστρωμά, MSc, Cert. Clin. Embryol.
Κλινικός Εμβρυολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου Γέννημα
IVF

https://calendly.com/myembryologist

email: myembryologist@gennima.com

Instagram: @my.embryologist

Linktr.ee: https://linktr.ee/myembryologist?fbclid=IwAR298VVSjYOlrnI0uTFEis8YnLPPgieZpN8fTkHd2Jwu_pICU17J6RAvf24

Τηλ. 210 6816100



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved