Ποδήλατο: Πώς θα μπεις και πάλι σε φόρμα τώρα που άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Αν το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και η άνοιξη σε βρήκαν σκουριασμένο, δες τι πρέπει να κάνεις για να μπεις και πάλι σε ποδηλατική ετοιμότητα.

Το ποδήλατο έχει το προνόμιο να είναι μία από τις πιο ψυχαγωγικές μορφές άσκησης. Επίσης είναι καθοριστικής σημασίας μυσταγωγία στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ γονιών και παιδιών. Ακόμα συνδυάζει την εξερεύνηση με τη μετακίνηση και ως άσκηση καταφέρνει να γυμνάσει όχι μόνο τα πόδια. Τα πολλά πρόσωπα μια καλής ποδηλατάδας ωθεί πολλούς στο να παίρνουν κατευθείαν το ποδήλατο και να κάνουν πετάλι. Παραλείπουν έτσι το ζέσταμα, μια συνήθεια που μπορεί να βγάλει ξινή μια βόλτα που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Οι ασκήσεις που προτείνονται παρακάτω προσφέρουν το καλύτερο δυνατό ζέσταμα. Έτσι θα κάνεις ακόμα πιο απολαυστική την ποδηλατάδα σου, θα φτάσεις μακρύτερα και θα την κάνεις μια πολύ πιο αποτελεσματική άσκηση γυμναστικής.

Ξεκινάμε με stretching, μια διαδικασία που καλό είναι να γίνει στο σπίτι για να αποφύγεις την αμηχανία του τύπου Λάμπρος Κωνσταντάρας λίγο πριν βουτήξει στην πισίνα. Το butterfly stretch είναι μια καλή αρχή για να προετοιμάσεις τα πόδια σου. Ενώ είσαι καθισμένος με τα πόδια μπροστά φέρε τα πέλματα προς τον κορμό σου έτσι ώστε να είναι ενωμένα. Στη συνέχεια πίεσε τα γόνατα σου προς το έδαφος ασκώντας σταδιακά αυξανόμενη πίεση. Αν θέλεις, μπορείς να γύρεις και τον κορμό σου μπροστά σε μια στάση που θα θυμίζει βάτραχο.

Θυμάσαι τα επιτόπια βήματα που σε έβαζαν να κάνεις στο μάθημα της γυμναστικής στο δημοτικό; Είναι εξαιρετικά για να προετοιμαστείς για τις δύσκολες ορθοπεταλιές που έρχονται. Σήκωσε όσο πιο ψηλά μπορείς τα πόδια σου και προσπάθησε να κρατήσεις τους μηρούς σε μία ορθή γωνία σε σχέση με τον κορμό σου. Θα καταλάβεις ότι είσαι έτοιμος μόλις νιώσεις τα πόδια σου πολύ πιο «ευέλικτα».

Αν ανήκεις στο 90% των ποδηλατών που κάνει ποδήλατο τα σαββατοκύριακα, φρόντισε η βόλτα σου να αξίζει. Συνήθως αυτές οι βόλτες είναι μεγάλης διάρκειας και απόστασης και «σπάζοντας» την διαδρομή σε διαφορετικά διαστήματα προοδευτικής αυξανόμενης δυσκολίας πετυχαίνεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδανικά σπατάλησε τα πρώτα 15 λεπτά με ελάχιστη προσπάθεια, ανέβασε ελαφρά ρυθμό για τα επόμενα 15 και μετά το μισάωρο μπορείς να ανεβάσεις τον ρυθμό σου στο επιθυμητό επίπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάς τα μηνύματα που στέλνει η καρδιά σου μέσω του παλμού της. Αν ο σφυγμός σου βρίσκεται στα ύψη είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κόψεις ρυθμό. Η φυσική σου κατάσταση δεν είναι ακόμα σε εκείνο το επίπεδο που να μπορεί να υποστηρίξει μια ποδηλατάδα υψηλών επιδόσεων. Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι αν εισαι σκουριασμένος ή αρχάριος. Αρκεί να κάνεις ποδήλατο σε πιο χαλαρούς ρυθμούς ή να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο ζέσταμα.

Εξίσου σημαντικό με το ζέσταμα, είναι και το «κρύωμα». Μιλάμε φυσικά για το τελικό στάδιο της βόλτας με το ποδήλατο. Πιο συγκεκριμένα κατά το τελευταίο 15λεπτο της βόλτας ρίξε τον ρυθμό σου σταδιακά ανά πέντε λεπτά με το τελευταίο 5λεπτο να δίνεις την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved