5 ναρκοταινίες για να δεις πριν εθιστείς με το «Narcos: Mexico»

Η νέα σεζόν είναι εδώ, αλλά μην πέσεις ακόμη με τα μούτρα.

Επιτέλους Narcos. Η νέα 4η σεζόν Narcos είναι εδώ και λίγο καιρό διαθέσιμη για κάθε φαν της διάσημης σειράς, όπου αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στο Μεξικό και στο καρτέλ της Guadalajara που έδρασε την δεκαετία του ’80. Τι έχουμε ουσιαστικά; Ένα παράλληλο στόρι με εκείνο του Pablo Escobar, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα δούμε την ζωή του Miguel Angel Felix Gallardo, ενός από τους πιο αδίστακτους εμπόρους ναρκωτικών που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη.

Όμως οι ταινίες που είχαν ως theme τα ναρκωτικά είχαν πάντα την δική τους ξεχωριστή γοητεία. Και όχι -εννοείται- για τα ναρκωτικά, αλλά για την διακίνηση τους από τους εκάστοτε εμπόρους, το κρυφτό τους με την αστυνομία και όλη την χλιδή ή την καταστροφή που βίωσαν για τις πράξεις τους. Είναι άλλωστε και αυτό ένα κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου.

Mην περάσεις ακόμα τα σύνορα του Μεξικού. Τσέκαρε πρώτα αυτές.

 

1. Scarface

scarface close up 1150x646

Όλα έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά και την δύναμη στον Σημαδεμένο. Όλα. Άλλωστε πρέπει να βγάλεις τα λεφτά για να αποκτήσεις την δύναμη και μετά το κορίτσι. Όμως το αριστούργημα του Brian de Palma είναι πολλά παραπάνω. Είναι το ταξίδι ενός τύπου με τεράστια cojones από την απόλυτη φτώχεια στην απόλυτη χλιδή. Σε μία εποχή όπου η κοκαΐνη κυβερνάει τον κόσμο και η Κολομβία με τον Alejandro Sosa φροντίζει για την διακίνηση της, επιλέγεις να κάνεις δύο πράγματα: ή να αναρριχηθείς στην αυτοκρατορία ή να μείνεις στην αφάνεια. Ο Tony Montana έζησε την ζωή του στο φουλ και μας φιλοξένησε στον κόσμο αυτό μέσα από την πιο καλτ ταινία του 1983.

Η σκηνή:

 

Τσέκαρε εδώ όσα δεν γνώριζες για το Scarface. 

 

2. Blow

image w1280

Πολύ πριν πλακώσουν οι σειρές για τον Escobar, ο κόσμος είχε μάθει για τον συνεργάτη του στις ΗΠΑ, τον El Americano, μέσα από την ταινία του Ted Demme. To σενάριο του David McKenna παρουσίαζε την ζωή του George Jung μέσα από την μορφή του Johnny Depp σε μία από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες των early 00s. Μέσα από αυτή την ταινία μάθαμε για το πως γινόταν η μεταφορά, το πως το χασίς έμεινε «πίσω» για να ξεκινήσει η αυτοκρατορία της κοκαΐνης, αλλά και πως το καρτέλ του Medellin πλούτισε χάρη στην υπερκατανάλωση των ΗΠΑ. Όλα αυτά σε μία από τις καλύτερες ταινίες του Johnny Depp.

H σκηνή:

 

 

3. 25th Hour

Όταν ο Spike Lee έφτιαχνε ακόμη τα ωραία του. Το πιο ατμοσφαιρικό με την 25η Ώρα -και που από προσωπική άποψη εκεί κρύβεται και η επιτυχία της- είναι ότι παρουσιάζει την «επόμενη μέρα». Εκεί που το πάρτι έχει τελειώσει, που η χλιδή από τα ναρκωτικά έχει λάβει τέλος και που το μόνο μέλλον που υπάρχει μπροστά σου είναι η κάθειρξη. Και όχι κάποιας μεγάλης συμμορίας, αλλά ενός μικρού σε μέγεθος συμφωνιών dealer, που καλείται να αναθεωρήσει και να σκεφτεί την ζωή του σε ένα εναλλακτικό σενάριο αν είχε κάνει τα σωστά βήματα. Μετά το American History X, είναι σίγουρα η καλύτερη ταινία του Edward Norton. Eιδικά με αυτην εδώ την σκηνή.

H σκηνή:

 

 

4. American Gangster

Aν μπορούσες να πάρεις τους Αδιάφθορους και να αλλάξεις το προϊόν από ποτό σε ηρωίνη, τότε έχεις αυτήν εδώ την απίστευτη ταινία του Ridley Scott. Η ιστορία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Που περιέγραψε τον μακάβριο τρόπο που έφταναν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ από το Βιετνάμ, την μέχρι τότε ανήκουστη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα και την απειλή από το πουθενά που λεγόταν Frank Lucas και ήταν κατεξοχήν υπεύθυνος για την ηρωίνη που κυκλοφορούσε στους δρόμους. Είναι ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο που παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Την ταινία.

Η σκηνή:

 

 

5. The French Connection

Τα αποτελέσματα της ταινίας του William Friedkin είναι λίγο-πολύ γνωστά. Προτάθηκε για 8 Όσκαρ το 1972 κερδίζοντας τα 5 – Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Gene Hackman. Επηρεασμένο από την αληθινή ιστορία συμμοριών της κεντρικής Ευρώπης που εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης σε όλο τον κόσμο, το French Connection είναι από τις αστυνομικές ταινίες που έβαλαν το «ανθρωποκυνηγητό» ως ορισμό στον νεότερο κινηματογράφο. Gene Hackman και Roy Scheider στους ρόλους των ντετέκτιβ που ερεύνησαν την υπόθεση και κατάφεραν να «στριμώξουν» τον περίφημο «άνθρωπο από την Γαλλία».Όπως και να ‘χει όλη η κουλτούρα των αστυνομικών ταινιών που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά, θα τη δει κανείς σε αυτή την ταινία.  

H σκηνή:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved