Οι 8 πιο «βρόμικοι» αστυνομικοί του κινηματογράφου

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το Training Day.

Ομολογουμένως, το Seven Seconds που απολαύσαμε στο Netflix, ήταν μία από τις καλύτερες αστυνομικές ιστορίες που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Μία ομάδα βρώμικων αστυνομικών, προσπαθεί να συγκαλύψει την δολοφονία ενός 15χρονου Αφροαμερικάνου. Μία δικηγόρος της Εισαγγελίας και ένας ντετέκτιβ, είναι οι δύο άνθρωποι που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν την πλεκτάνη, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δεν είχαν καν φανταστεί.

Χωρίς όμως να θέλουμε να κάνουμε σπόιλερς, παραμένουμε στο προφανές: το βρώμικο αστυνομικό παρεάκι. Θυμηθήκαμε μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα από αυτό. Εμβληματικοί αστυνομικοί της μεγάλης οθόνης που μας έκαναν να σιχαθούμε το σύστημα λίγο παραπάνω. Είναι όμως τόσο καλοί στο ρόλο τους, που αγαπάς το γεγονός ότι σε έκαναν να τους μισήσεις τόσο πολύ.

Ρίξε μία ματιά και στους πιο σατανικούς γυναικείους ρόλους του σινεμά.

Πόσους από τους παρακάτω θυμάσαι;

 

 

1. Det. Nick Trupo (Josh Brolin, American Gangster)

7878143 12231389

Την ώρα που η Ιταλικη μαφία προσπαθούσε να ξεφορτωθεί τον Frank Lucas από την πιάτσα ξαναμπαίνοντας στο παιχνίδι του εμπορίου ναρκωτικών, ένας ντετέκτιβ της Δίωξης Ναρκωτικών από τη Νέα Υόρκη έβγαζε λεφτά και από τους δύο ανταγωνιστές. Ο ρόλος του Brolin στο American Gangster μπορεί να μην ήταν μεγάλος αλλά παρουσίαζε όλη την συστηματική διαφθορά που υπήρχε στη Δίωξη Ναρκωτικών και που, τελικά, οδήγησε στη σύλληψη των 2/3 του αστυνομικού σώματος. Λίγο πριν την ίδρυση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Trupo επέλεξε την εύκολη έξοδο. Μία σφαίρα κάτω από το λαιμό.

Η ατάκα:  ''I got a better idea. Or would you rather me throw you and your brother in the fucking river?''.

 

 

2. Det. Tom Ludlow  (Keanu Reeves, Street Kings)

403649106

Συχνά-πυκνά, ο Keanu κατηγορείται ότι αντιμετωπίζει τους ρόλους του με ξύλινο τρόπο. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο με το Street Kings, το οποίο ήταν μία ωραιότατη αστική αστυνομική ιστορία. Γεγονότα δηλαδή που γίνονται κάθε μέρα αλλά που ο κοσμάκης δεν έχει ιδέα. Ο ντετέκτιβ Ludlow είναι ο τύπος που δεν θέλει κανένα αστυνομικό τμήμα. Αποτελεσματικός, αλλά χωρίς να ακολουθεί την παραμικρή διαδικασία. Πυροβολεί σαν καουμπόης στην Άγρια Δύση, σπάει στο ξύλο τον κόσμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τσεπώνει λεφτά από εγκληματίες και πίνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του. Ξέρεις τι δεν γουστάρει ένας βρόμικος τύπος σαν και αυτόν; Έναν πιο βρόμικο στο ρόλο του Forest Whitaker.

H ατάκα:  ''Aren't you on the wrong side of the yellow tape?''.

 

 

3. Ο Υπαστυνόμος (Harvey Keitel,  Bad Lieutenant)

badlie

Ο υπαστυνόμος χωρίς όνομα, είναι ίσως από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του Harvey Keitel, παρότι η ταινία είναι του 1992. Στο Bad Leiutenant βλέπεις απλά έναν άνθρωπο εκτός ελέγχου. Έναν αστυνομικό που τζογάρει χωρίς αύριο, που αποδεικνύεται επικός μισογύνης, που κάνει ναρκωτικά και γυρίζει το βλέμμα από την άλλη σε πολλαπλά αδικήματα που συναντά καθημερινά. Ο Abel Ferrara θέλησε να μας δώσει το πορτρέτο ενός αστυνομικού, που θα παρακαλούσες να μην πέσεις ποτέ στην ανάγκη του. Και τα κατάφερε υπέροχα.

Η ατάκα: ''What the fuck are you? A drug counsellor or a drug dealer?''.

 

 

4. Lt. John Sullivan (Matt Damon, The Departed)

departed

Ο Damon έχει ένα μοναδικό ταλέντο όταν παίζει κακούς ρόλους. Χωρίς να κάνει κάτι το κραυγαλέο στην υποκριτική του, καταφέρνει πάντα να συστηθεί ως το απόλυτο σίχαμα. Είναι από τους κακούς που αγαπάς να μισείς. Κάπως έτσι συνέβη και στο Departed, στην ταινία όπου παίζει τον φυτευτό ρουφιάνο του Jack Nicholson στη Μονάδα Ειδικών Ερευνών. Ο Sullivan είναι ο αστυνομικός χωρίς ηθικούς φραγμούς, γεννημένος στο ψέμα και στα κόμπλεξ.  Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. «Έφαγε» έναν παρασημοφορημένο αστυνομικό διευθυντή, κατάφερε να απολύσει έναν αρχιφύλακα και, τελικά, να ξεφορτωθεί μέχρι και τον «αντίζηλο» μυστικό αστυνομικό (Leonardo DiCaprio). Απλά δεν υπολόγισε καλά τα νεύρα του Mark Wahlberg.

H ατάκα: ''I am good liar right? That's what I do best, I lie''.

 

 

5. Det. Norman Stansfield (Gary Oldman, Leon: The Professional)

leon

Για πολλούς από εμάς, ήταν ρόλος για Όσκαρ. To πρόβλημα με τον Norman Stansfield δεν ήταν η «βρομιά» του. Ήταν η τρέλα του. Όταν έχεις έναν  βρόμικο αστυνομικό της DEA που συνάμα είναι και χρήστης ναρκωτικών, τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά. Όμως ο Gary Oldman κατάφερε να πάει τον ρόλο ένα βήμα παραπέρα. Απέδειξε ότι για να είσαι επικίνδυνος, δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρατάς πιστόλι ή να έχεις επαφές με την Εισαγγελεία για να σε ξελασπώσει. Αρκεί να είσαι αρκετά παρανοϊκός για να θέλεις να δεις τον κόσμο γύρω σου να φλέγεται.

H ατάκα: ''What filthy piece of shit did I do now?''.

 

 

6. Cpt. Dudley Smith (James Cromwell, L.A. Confidential)

l a confidential 5

‘‘Rolo Tomassi’’. To ψευδώνυμο για τον τύπο που πάντα καταφέρνει να την σκαπουλάρει. Ο αρχηγός  Dudley Smith ήταν ένας τέτοιος και συνάμα ο ενορχηστρωτής μίας τεράστιας συνομωσίας βρόμικων αστυνομικών στο Λος Άντζελες. Εξαφάνισε στοιχεία, εκτέλεσε εν ψυχρώ τους ανθρώπους που απειλούσαν την ταυτότητα του και, σε γενικές γραμμές, είχε τους δρόμους του LA στο χέρι του. Στο τέλος χρειάστηκαν μόλις 2 αστυνομικοί για να τον ξεσκεπάσουν. Κάθε μεγάλη ταινία όμως χρειάζεται έναν εξίσου μεγάλο «κακό». Και δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον βετεράνο James Cromwell.

H ατάκα: ''Go back to Jersey, sonny. This is the City of the Angels, and you haven't got any wings''.

 

 

7. Det. Alonzo Harris (Denzel Washington, Training Day)

Training Day Ethan Hawke Denzel Washington

Πέρα του ότι είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ, παρουσίασε έναν εξίσου κορυφαίο χαρακτήρα στο πάνθεο των βρόμικων αστυνομικών. Ο Alonzo Harris έπαιξε έξυπνα. Μία μικρή ομάδα αστυνομικών που εμπιστεύεται και με τους οποίους έχει έναν και μοναδικό στόχο: να βγάλουν αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν. Ο Ethan Hawke από την άλλη, στον ρόλο του τίμιου οικογενειάρχη, είναι ο τύπος που περιμένεις να κάνει την διαφορά εκεί έξω. Ο Αlonzo ωστόσο είναι ο αστυνομικός που χρησιμοποιεί τους πάντες για να φτάσει στο στόχο του. Εκμεταλλεύεται τους πληροφοριοδότες του, τους αστυνομικούς του, την γειτονιά στην οποία μεγάλωσε. Ειδικότερα, είναι ο τύπος που κάνει βήματα περισσότερα απ’ όσα μπορούν τα πόδια του για να καταλήξει να συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: όσο μεγάλο ψάρι και αν νομίζεις ότι είσαι, υπάρχει πάντα ένα μεγαλύτερο από σένα στον ωκεανό.

H ατάκα: ''Remember that fool in the wheelchair? How do you think he got there?''

 

 

8. Ένα ολόκληρο Τμήμα (Serpico)

serpico4a

Έλα για λίγο στη θέση του Frank Serpico – τον έπαιξε ο Al Pacino στην ομώνυμη ταινία. Αποφασίζεις να γίνεις αστυνομικός και να κάνεις την δουλειά σου σωστά, αλλά αντιλαμβάνεσαι πως σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί σου χρηματίζονται. Και δεν είναι μόνο ότι είσαι ο δακτυλοδεικτούμενος που δεν τα παίρνει και φοβούνται μήπως τους ρουφιανέψεις. Οι ανώτεροι σου φοβούνται να πάρουν θέση, επειδή οι ακόμη πιο ψηλά στην  ιεραρχία δεν θέλουν να γίνει ντόρος και να αποδειχθούν άχρηστοι. Αυτός είναι ο πραγματικός Γολγοθάς του Frank Serpico, που την βρήκε από τους ίδιους του τους συναδέλφους και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Ένας άνθρωπος ενάντια σε ένα ολόκληρο τμήμα. Και αυτό το είδαμε καλά μέσα στην ταινία.

H ατάκα:  ''Frank, let's face it. Who can trust a cop who don't take money?''.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved